16 C
București
22 mai 2024

Sondaj Reuters/Ipsos: Biden si Trump se bat cap la cap pentru Casa Alba – Cursa prezidentiala 2024 este stransa

Un nou sondaj Reuters/Ipsos arată că președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump sunt la egalitate în cursa pentru Casa Albă în 2024, cu 40% din intențiile de vot. Bătălia se va decide în statele-cheie.

Citeste si ...

Conform rezultatelor sondajului, preşedintele democrat in exercitiu, Joe Biden, si rivalul sau republican, fostul presedinte Donald Trump, sunt la egalitate in intentiile de vot cu 40% fiecare. Aceasta situatie nu s-a schimbat semnificativ fata de sondajul Reuters/Ipsos anterior, din 29-30 aprilie, cand Biden avea un avantaj minim de un punct procentual. Cu o marja de eroare de aproximativ 2 puncte procentuale, cursa ramane extrem de echilibrata intre cei doi contracandidati la sefia Statelor Unite.

Necunoscute semnificative in disputa

Desi cifrele arata o lupta stransa intre Biden si Trump, sondajul releva necunoscute semnificative care ar putea influenta rezultatul final. Aproximativ 20% dintre alegatorii inregistrati fie nu s-au hotarat inca asupra candidatului, fie iau in considerare o a treia optiune, fie s-ar putea abtine de la vot.

O variabila cheie este prezenta independentului Robert Kennedy Jr. pe buletinele de vot. Sondajul indica ca 13% dintre respondenti l-ar alege pe Kennedy daca ar fi inclus alaturi de Biden si Trump. Aceasta cifra a crescut fata de un sondaj anterior din aprilie, cand Kennedy a obtinut 8% din intentiile de vot.

Factori ce pot influenta votul

Atat Biden, cat si Trump intra in aceasta campanie prezidentiala cu anumite „pasive” care ar putea afecta perceptia alegatorilor.

Pentru Trump, procesele sale penale in desfasurare reprezinta o sursa majora de incertitudine. Cu toate ca doar unul dintre cele patru procese ar putea ajunge in fata unui juriu inainte de alegeri, imaginea sa publica este afectata de aceste situatii juridice.

In cazul lui Biden, varsta sa inaintata de 81 de ani si criticile privind sprijinul acordat Israelului in razboiul din Gaza ridica semne de intrebare. Protestele recente in universitatile americane amplifica temerile ca unii alegatori tineri s-ar putea intoarce impotriva lui Biden.

Statele-cheie vor decide soarta alegerilor

Desi sondajele la nivel national ofera indicii valoroase, rezultatele finale vor depinde de bataliile castigate in cateva state-cheie care inclina balanta in Colegiul Electoral, organismul care decide castigatorul alegerilor prezidentiale.

Citeste si...
Incendiu puternic la o casa din Sectorul 2 al Capitalei

Printre aceste state se numara:

  1. Pennsylvania – Un stat industrial crucial, unde Biden a obtinut o victorie ingusta in 2020.
  2. Michigan – Un alt stat din zona de mijloc a tarii, care a oscilat intre republicani si democrati in ultimele cicluri electorale.
  3. Arizona – Un stat din vestul SUA, care a devenit din ce in ce mai competitiv in ultimii ani.
  4. Georgia – Un stat din sudul profund al Americii, care a reprezentat o surpriza pentru democrati in 2020.

Strategiile de campanie, mobilizarea bazelor de sustinatori si abordarea problemelor locale vor fi factori decisivi in aceste state pivotante.

Sondaj Reuters/Ipsos: Biden si Trump se bat cap la cap pentru Casa Alba - Cursa prezidentiala 2024 este stransa
Sondaj Reuters/Ipsos: Biden si Trump se bat cap la cap pentru Casa Alba - Cursa prezidentiala 2024 este stransa 4

Ce spun expertii

Analistii politici subliniaza ca, desi sondajele actuale arata o cursa stransa, multe se pot schimba in urmatoarele sase luni.

„Aceste cifre ne arata ca avem o lupta pe viata si pe moarte intre Biden si Trump,” a declarat Sarah Longwell, strateg politic republican. „Insa raman multe necunoscute, inclusiv impactul potential al unui candidat independent precum Kennedy.”

De partea cealalta, David Axelrod, fost strateg-sef al campaniei lui Barack Obama, a avertizat: „Biden nu poate lua de buna rezultatele sondajelor actuale. Trebuie sa se concentreze pe energizarea bazei democrate si castigarea increderii alegatorilor nehotarati”.

Concluzie

In timp ce aceasta cursa prezidentiala dintre Joe Biden si Donald Trump promite sa fie una extrem de stransa, alegatorii americani vor avea ultimul cuvant in cabinele de vot din noiembrie 2024. Rezultatele din statele-cheie vor fi decisive, iar fiecare candidat va lupta pentru a convinge alegatorii nehotarati sa i se alature.

Actiune: Urmariti indeaproape acoperirea noastra continua a campaniei prezidentiale din 2024, partajati acest articol pentru a informa prietenii si familia dvs. si lasati un comentariu cu opiniile dvs. despre cursa.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole