22.8 C
București
18 iunie 2024

Sprijinul masiv al SUA pentru Republica Moldova: 50 de milioane de dolari pentru a rezista influentei ruse

Citeste si ...

In efortul de a consolida mica tara vecina fata de presiunile Kremlinului, Statele Unite acorda un ajutor financiar substantial Republicii Moldova. Secretarul de stat Antony Blinken a anuntat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa la Chisinau, ca SUA vor aloca 50 de milioane de dolari pentru a sprijini Republica Moldova in fata interferentelor rusesti si pentru a continua parcursul european al tarii.

Banii, un raspuns la amenintarile Moscovei

Potrivit oficialului american, banii vor fi folositi pentru a intari capacitatea Republicii Moldova de a rezista interferentelor ruse, de a organiza alegeri libere si corecte si de a continua drumul spre aderarea la Uniunea Europeana. Decizia este vazuta ca un raspuns direct la presiunile si amenintarile Kremlinului la adresa regimului pro-european de la Chisinau.

„Atacurile ruse asupra infrastructurii ucrainene au exacerbat si provocarile pentru tara voastra. Au crescut preturile la energie, care afecteaza intreprinderile si consumatorii”, a explicat Blinken. El a subliniat ca SUA vor colabora cu Republica Moldova pentru a creste utilizarea surselor regenerabile si a reduce dependenta de resursele energetice rusesti.

O tara mica, cu o inima mare

Secretarul de stat a laudat eforturile remarcabile ale Republicii Moldova de a oferi adapost si asistenta pentru peste un milion de refugiati ucraineni care au fugit de razboi. „Sunteti intr-adevar o tara mica cu o inima mare”, a spus Blinken, apreciind angajamentul ferm al Chisinaului de a sprijini Ucraina in fata agresiunii ruse.

El a reiterat sprijinul SUA pentru suveranitatea si parcursul european al Republicii Moldova, in pofida campaniilor de dezinformare, a coruptiei si a tentativelor antiguvernamentale instigate de Moscova. Pana in prezent, de la inceputul razboiului, SUA au alocat 774 de milioane de dolari pentru a consolida institutiile moldovenesti si a contracara actiunile Federatiei Ruse.

Viitorul european al Republicii Moldova, o prioritate pentru SUA

Sprijinul masiv al sua pentru republica moldova: 50 de milioane de dolari pentru a rezista influentei ruse
Sprijinul masiv al sua pentru republica moldova: 50 de milioane de dolari pentru a rezista influentei ruse

Antony Blinken a subliniat angajamentul ferm al administratiei Biden pentru viitorul european al Republicii Moldova, mentionand ca noul sediu al ambasadei SUA la Chisinau va fi un simbol al profunzimii relatiei bilaterale. El a asigurat ca SUA, alaturi de partenerii sai, vor continua sa ofere sprijinul necesar pentru ca Republica Moldova sa avanseze pe calea democratiei si a integrarii europene.

Distribuie acest articol pentru a aduce la cunostinta sprijinul puternic al SUA pentru Republica Moldova in fata presiunilor rusesti. Lasa un comentariu cu opinia ta despre importanta acestui ajutor financiar.

Citeste si...
Decizie ANAF: Fostul ministru Sebastian Vladescu, executat silit pentru datorii

Sursa imaginii: Instagram

Subiecte abordate in articol: sprijin financiar, Republica Moldova, SUA, Antony Blinken, Russia

Articolul se bazeaza pe declaratiile oficiale ale Secretarului de Stat american Antony Blinken in timpul vizitei sale la Chisinau.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Sprijinul masiv al sua pentru republica moldova: 50 de milioane de dolari pentru a rezista influentei ruse