26.6 C
București
25 iunie 2024

SUA si TikTok accelereaza procedura judiciara pentru a evita interzicerea aplicatiei

Compania chineză ByteDance, deținătoarea TikTok, se luptă în instanță pentru a contesta legea prin care i se cere să vândă activele aplicației sau să fie interzisă în SUA din motive de securitate.

Citeste si ...

Departamentul de Justitie al SUA si TikTok au cerut vineri unei curti de apel americane sa stabileasca o procedura rapida pentru judecarea contestatiilor legale privind o noua lege care impune grupului chinez ByteDance sa cedeze activele TikTok din Statele Unite pana pe 19 ianuarie sau sa se confrunte cu o interdictie.

Cererea urgenta pentru un proces accelerat

Platforma de socializare video TikTok, compania-mama ByteDance si un grup de creatori de continut au solicitat Curtii de Apel din Districtul Columbia sa se pronunte pana pe 6 decembrie. Acest termen le-ar permite sa ceara o revizuire la Curtea Suprema, daca va fi necesar, inainte de termenul limita impus de autoritatile americane.

Marti, un grup de creatori de pe TikTok au depus o actiune juridica pentru a bloca legea care ar putea interzice aplicatia folosita de 170 de milioane de americani, sustinand ca aceasta a avut „un efect profund asupra vietii americane”.

Constitutionalitatea legii, pusa sub semnul intrebarii

un prim-plan al unui ecran cu tiktok
Sua si tiktok accelereaza procedura judiciara pentru a evita interzicerea aplicatiei

Saptamana trecuta, TikTok si ByteDance au depus un proces similar, argumentand ca legea incalca Constitutia SUA din mai multe motive, inclusiv incalcarea protectiei liberei exprimari a Primului Amendament.

Departamentul de Justitie al SUA si petitionarii TikTok au declarat:

„In lumina numarului mare de utilizatori ai platformei TikTok, publicul larg are un interes semnificativ in solutionarea prompta a acestei chestiuni.”

Potrivit TikTok, prin procedura rapida poate fi rezolvata contestatia fara a fi nevoie sa solicite masuri preliminare de urgenta.

Termene-limita si preocupari de securitate nationala

  1. Legea, semnata de presedintele Joe Biden pe 24 aprilie, acorda ByteDance timp pana pe 19 ianuarie pentru a vinde TikTok sau se va confrunta cu o interdictie.
  2. Casa Alba sustine ca doreste ca proprietatea din China asupra TikTok sa inceteze, din motive de securitate nationala, dar nu si interzicerea TikTok.
  3. Partile au cerut instantei sa stabileasca termenul pentru argumentele orale cat mai curand posibil in calendarul cauzei din septembrie.
  4. Departamentul de Justitie a spus ca poate depune la instanta materiale clasificate pentru a sustine justificarile de securitate nationala.
Citeste si...
Un sofer de microbuz scolar a fost prins baut la volan. Ce arata etilotestul?
Prevederi ale legii
InterzicereMagazinele de aplicatii precum Apple si Google Alphabet nu vor putea oferi aplicatia TikTok
RestrictiiServiciile de gazduire pe internet nu vor putea sprijini TikTok
ExceptieCu exceptia cazului in care ByteDance renunta la TikTok

Legea a fost conceputa din cauza ingrijorarilor parlamentarilor americani ca China ar putea accesa date despre americani sau sa-i spioneze cu ajutorul aplicatiei. Aceasta a fost adoptata in majoritate covarsitoare in Congres, la doar cateva saptamani dupa ce a fost introdusa.

Avand in vedere impactul semnificativ al TikTok in randul utilizatorilor americani si implicatiile constitutionale ale legii, este esential ca procesul judiciar sa fie rezolvat rapid si echitabil. Atat autoritatile, cat si companiile tehnologice implicate trebuie sa gaseasca un echilibru intre securitatea nationala si libertatile civile, luand in considerare opiniile tuturor partilor interesate si respectand statul de drept.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole