24.8 C
București
24 iulie 2024

Summit NATO crucial pentru Ucraina: SUA evita angajamentul unei aderari „ireversibile”

Citeste si ...

In preajma summitului NATO de la Washington, Statele Unite au dat asigurari ca reuniunea se va incheia cu o declaratie comuna de sprijin pentru procesul de aderare a Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica. Cu toate acestea, administratia Biden a evitat sa se angajeze in includerea termenului „ireversibil” in comunicatul final, asa cum a solicitat Kievul.

Summitul NATO programat sa aiba loc saptamana viitoare in capitala americana este considerat de o importanta majora pentru viitorul Ucrainei si relatiile sale cu Alianta. Desi SUA promit un sprijin puternic pentru aspiratiile ucrainene, pozitia lor ramane una de prudenta in ceea ce priveste angajamentele concrete.

Promisiuni de sprijin, dar fara garantii ferme

O sursa din cadrul administratiei Biden a declarat presei ca se asteapta ca declaratia finala a summitului sa includa „semnale foarte puternice de sprijin pentru aderarea Ucrainei”. Totodata, se va sublinia importanta ca Ucraina sa implementeze reforme in domeniile economic, de securitate si democratic.

Cu toate acestea, aceeasi sursa a evitat sa ofere un raspuns clar daca termenul „ireversibil” va fi inclus in comunicatul final, asa cum a solicitat in mod expres presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pozitia oficiala a Washingtonului este ca declaratia va contine un „limbaj puternic” care sa indice clar ca Ucraina se va alatura NATO in viitor. Insa lipsa unui angajament ferm in privinta caracterului ireversibil al acestui proces lasa loc de interpretari.

„Puntea” catre aderare propusa de SUA

In loc de o invitatie clara de aderare, administratia Biden propune Ucrainei un angajament pe termen lung pentru:

  • Garantarea apararii tarii
  • Imbunatatirea pregatirii fortelor armate ucrainene

Aceasta abordare este descrisa de oficialii americani drept o „punte” catre viitoarea calitate de membru NATO a Ucrainei. Ea reflecta prudenta SUA in contextul razboiului in curs din Ucraina.

Asteptari zadarnicite la summitul anterior

La summitul NATO de anul trecut din Lituania, presedintele Zelenski si-a vazut spulberate sperantele ca Alianta sa adreseze o invitatie oficiala Ucrainei pentru inceperea negocierilor de aderare.

Citeste si...
Armata Romaniei: aproape 5.000 de posturi disponibile

Acest pas era considerat esential de majoritatea ucrainenilor pentru a transmite un semnal puternic presedintelui rus Vladimir Putin. Absenta unei astfel de invitatii a generat frustrare la Kiev.

Opozitia SUA fata de o aderare rapida

Nici la summitul de saptamana viitoare de la Washington nu se va discuta despre o intrare rapida a Ucrainei in NATO. Motivul invocat de SUA este ca o astfel de decizie, cat timp Ucraina este in razboi, ar presupune un conflict direct intre Alianta Nord-Atlantica si Rusia.

Washingtonul se opune ferm aderarii Ucrainei atat timp cat conflictul armat continua, din cauza riscurilor majore pe care le-ar implica. Aceasta pozitie genereaza nemultumire la Kiev, unde se doreste o garantie clara ca aderarea la NATO este un proces ireversibil.

Negocieri intense pentru comunicatul final

Potrivit unor surse europene, aliatii NATO negociaza intens formularile din comunicatul final al summitului. Obiectivul declarat este ca limbajul folosit sa fie „cat mai puternic” pentru a demonstra sprijinul pentru aderarea Ucrainei.

Ramane de vazut daca solicitarea Kievului privind caracterul ireversibil al procesului de aderare va fi reflectata in declaratia finala. Deocamdata, SUA par sa evite un astfel de angajament ferm.

Implicatii pentru viitorul relatiilor NATO-Ucraina

Summitul de la Washington reprezinta un moment crucial pentru definirea relatiei dintre NATO si Ucraina pe termen mediu si lung. Desi sprijinul politic si militar pentru Kiev ramane puternic, aliatii par reticenti in a oferi garantii concrete privind aderarea.

Aceasta abordare prudenta reflecta complexitatea situatiei si riscurile implicate de un eventual conflict direct cu Rusia. Totodata, ea genereaza frustrare la Kiev, unde se doresc angajamente mai ferme din partea Occidentului.

Ramane de vazut daca summitul va reusi sa gaseasca formula potrivita pentru a oferi Ucrainei garantiile de securitate solicitate, pastrand in acelasi timp unitatea si coeziunea Aliantei Nord-Atlantice intr-un context geopolitic extrem de sensibil.

Va invitam sa va exprimati opinia despre acest subiect in sectiunea de comentarii. Considerati ca NATO ar trebui sa ofere Ucrainei garantii mai ferme privind aderarea? Care credeti ca sunt riscurile si beneficiile unei astfel de abordari?

Sursa imaginii: Social Media

Citeste si...
Valul de caldura loveste Romania: Temperaturi de 37°C si furtuni violente anuntate pentru luni

Subiecte abordate in articol: Summit NATO, Aderare Ucraina, Politica SUA, Relatii internationale

Acest articol se bazeaza pe informatii furnizate de surse diplomatice si de securitate, dar, ca orice stire despre negocieri in curs, ar putea contine si elemente speculative. Ramaneti conectati pentru actualizari pe masura ce summitul se apropie.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole