23.8 C
București
16 iunie 2024

Tensiune Maxima in Marea Chinei de Est: Navele Chinei Patruleaza Timp Record in Jurul Insulelor Senkaku/Diaoyu

Citeste si ...

China a majorat prezenta navelor Garzii de Coasta in apele din jurul insulelor Senkaku/Diaoyu disputate cu Japonia, conform unui anunt al autoritatilor de la Tokyo. Acest lucru a stabilit un nou record, de 158 de zile consecutive, depasind recordul precedent din 2021. Incidentul alimenteaza temeri privind posibilitatea unui conflict intre cele doua tari vecine din Asia de Est.

Revendicari concurente asupra arhipelagului nelocuit

Insulele nelocuite, cunoscute ca Senkaku in Japonia si Diaoyu in China, sunt un punct nevralgic in relatiile sino-japoneze de ani de zile. Revendicarile asupra acestui lant stancos, situat la 1.200 de mile sud-vest de Tokyo, dar numai la 205 mile de coastele de est ale Chinei, dateaza de secole. Niciuna dintre tari nu pare dispusa sa renunte la aceste teritorii considerate drept un drept national de ambele capitale.

Tensiunile au escaladat in 2012, dupa ce Tokio a cumparat unele dintre insule de la un proprietar japonez privat, un gest perceput de Beijing ca o provocare directa la adresa revendicarilor sale de suveranitate. De atunci, China a trimis in mod frecvent nave ale Garzii de Coasta si alte nave guvernamentale in apele din jurul insulelor pentru a-si sustine revendicarile.

„Insulele Diaoyu si insulele afiliate sunt teritoriul inerent al Chinei”, a declarat Ministerul chinez de Externe. „Este legal si rezonabil ca Garda noastra de Coasta sa efectueze patrule normale in apele administrate de China.”

Cresterea prezentei chineze pe mare, evocand riscuri de conflict

Expertii sustin ca China cauta sa stabileasca un precedent legal pentru suveranitatea asupra insulelor, prin mentinerea unei prezente navale guvernamentale constante in apropierea arhipelagului.

„Pentru a putea avansa o revendicare juridica internationala asupra insulelor, in defavoarea Japoniei, China are nevoie pur si simplu sa stabileasca o prezenta mai mare si mai durabila a navelor sale in apele din jurul insulelor”, a explicat James Brown, profesor asociat de stiinte politice la Universitatea Temple din Tokyo, pentru CNN in 2022.

Citeste si...
Trei ofiteri sirieni condamnati pe viata de justitia franceza pentru crime de razboi intr-un proces istoric
Tensiune Maxima in Marea Chinei de Est: Navele Chinei Patruleaza Timp Record in Jurul Insulelor Senkaku/Diaoyu
Tensiune maxima in marea chinei de est: navele chinei patruleaza timp record in jurul insulelor senkaku/diaoyu

Yoshimasa Hayashi, purtatorul de cuvant al guvernului japonez, a declarat luni ca Tokio raspunde la prezenta chineza din jurul insulelor cu propriile nave. „Asiguram un sistem de securitate cuprinzator pentru apele teritoriale prin desfasurarea de nave de patrulare ale Garzii de Coasta, care sunt in mod consecvent superioare capacitatii celeilalte parti.”

Orice incident japono-chinez in jurul insulelor Senkaku ridica riscul unui conflict mai larg, atrag atentia analistii, din cauza tratatului de aparare mutuala al Japoniei cu Statele Unite. Washington a lasat sa se inteleaga in repetate randuri ca considera arhipelagul Senkaku ca fiind acoperit de acest acord.

Presiune exercitata de China si in alte zone fierbinti din Asia de Est

Prezenta prelungita a Chinei in jurul arhipelagului Senkaku/Diaoyu vine in contextul in care fortele chineze isi afirma prezenta in doua alte puncte fierbinti din Asia de Est – in jurul Taiwanului si in apropierea insulelor controlate de Filipine in Marea Chinei de Sud.

China a desfasurat cele mai ample exercitii militare din acest an in jurul Taiwanului saptamana trecuta, dupa investirea noului lider ales democratic al insulei, presedintele Lai Ching-te, care este deschis hulit de Beijing pentru ca pledeaza pentru suveranitatea si identitatea distincta a Taiwanului.

Partidul Comunist de la Beijing considera Taiwanul ca parte a teritoriului chinez, desi nu l-a controlat niciodata, si s-a angajat sa preia insula, prin forta, daca este necesar.

In Marea Chinei de Sud, Garda de Coasta chineza a luat masuri impotriva navelor filipineze care incercau sa aprovizioneze un contingent de marinari filipinezi pe Banca Second Thomas, folosind tunuri cu apa care au ranit marinari filipinezi si au avariat ambarcatiunile acestora.

Aceste evolutii au loc in ajunul Summit-ului Shangri-La de la Singapore, un important forum de aparare asiatic. Presedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. este programat sa sustina discursul de deschidere vineri seara, conflictul din jurul Bancii Second Thomas fiind un subiect de interes major.

Citeste si...
WhatsApp Extinde Durata Mesajelor Vocale la 1 Minut: O Evolutie Atat de Asteptata!

Șefii apararii din SUA si China sunt de asemenea asteptati sa se adreseze conferintei.

Desi Beijing si Tokio incearca sa-si afirme revendicarile teritoriale prin patrule navale extinse, riscul unui conflict armat impotriva intereselor americane in regiune pare sa creasca alarmant. Eforturile diplomatice sunt esentiale pentru a reduce tensiunile si a gasi o solutie pasnica.

Sursa imaginii: CNN

Subiecte abordate in articol: China, Japonia, Conflicte teritoriale, Marea Chinei de Est, Insule disputate

Articolul se bazeaza pe declaratiile oficiale ale guvernelor chinez si japonez, precum si pe analize ale expertilor in domeniul relatiilor internationale din Asia de Est, citate din surse credibile precum CNN.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Tensiune Maxima in Marea Chinei de Est: Navele Chinei Patruleaza Timp Record in Jurul Insulelor Senkaku/Diaoyu