Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a făcut un anunț care a stârnit multe discuții: va construi un centru pentru migranți în Guantanamo Bay, Cuba, care ar putea adăposti până la 30.000 de persoane. Este o decizie care schimbă multe în politica americană de imigrare și care a generat deja reacții puternice.
Noul centru va fi construit separat de închisoarea militară care există deja acolo, cea cunoscută în întreaga lume pentru că a găzduit persoane suspectate de terorism după atacurile din 11 septembrie. Trump spune că acest nou spațiu va fi folosit pentru „cei mai periculoși imigranți ilegali care reprezintă o amenințare pentru poporul american”.
Conform unui raport recent publicat de International Refugee Assistance Project (IRAP), guvernul american folosește deja o parte din Guantanamo pentru a ține migranți în condiții necorespunzătoare, după ce îi prinde pe mare. Acest lucru se întâmplă de mai mult timp, dar abia acum a ieșit la iveală prin acest raport.
Planurile pentru noul centru și costurile implicate
Tom Homan, pe care Trump l-a numit responsabil pentru situația de la graniță (sau „țarul frontierei”, cum îi spun americanii), a oferit mai multe detalii despre cum va funcționa totul. El a explicat că vor mări centrul care există deja acolo și că va fi administrat de Serviciul pentru Imigrare și Control Vamal, cunoscut sub numele de ICE.
Ideea este să poată duce migranții direct acolo după ce sunt prinși pe mare de Garda de Coastă americană. Homan a promis că vor aplica „cele mai înalte standarde” în acest centru, dar nu a spus nimic despre cât va costa toată construcția sau când ar putea fi gata.
Acest anunț nu vine singur. În aceeași zi, Trump a semnat o nouă lege numită „Legea Laken Riley”. Aceasta poartă numele unei tinere studente la asistență medicală din Georgia care și-a pierdut viața anul trecut, fiind ucisă de un migrant din Venezuela. Legea spune că orice imigrant fără acte care este arestat pentru furt sau alte fapte violente trebuie să rămână în arest până când ajunge în fața judecătorului.
Cuba respinge planul și acuză SUA
Reacția Cubei nu s-a lăsat așteptată. Pentru ei, Guantanamo Bay este un teritoriu ocupat ilegal de americani, o situație care durează din 1959, când Fidel Castro a preluat puterea în Cuba. Președintele cubanez Miguel Díaz-Canel s-a exprimat foarte dur pe rețeaua socială X (fostul Twitter).

El a numit decizia „un act de brutalitate” și a acuzat noul guvern american că vrea să „încarcereze mii de migranți expulzați cu forța” într-un loc pe care Cuba îl consideră teritoriul său. Mai mult, el a subliniat că acești oameni vor fi ținuți aproape de închisori cunoscute pentru „tortură și detenție ilegală”.
Bruno Rodriguez, ministrul de externe al Cubei, a mers mai departe cu criticile, spunând că această decizie arată clar că SUA nu respectă nici condițiile umane elementare, nici legile internaționale.
Istoria complicată a închisorii din Guantanamo
Închisoarea militară din Guantanamo Bay are o istorie încărcată. A fost deschisă în 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie, și a devenit rapid un simbol controversat al războiului împotriva terorismului. La apogeul său, aici erau ținuți sute de deținuți. Acum mai sunt doar 15 persoane.
De-a lungul anilor, mai mulți președinți democrați, inclusiv Barack Obama, au promis că vor închide această închisoare. Niciunul nu a reușit până acum, din diverse motive politice și practice.
Următorii pași și finanțarea proiectului
Pentru ca acest plan să devină realitate, administrația Trump va trebui să convingă Congresul să aloce bani. Republicanii lucrează deja la un proiect de lege care să includă și această finanțare. Când reporterii au întrebat-o pe Kristi Noem, care este secretar pentru Securitate Internă, despre sursa banilor, răspunsul ei a fost destul de vag: vor veni prin „reconciliere și alocări”.
Această decizie marchează o schimbare majoră în modul în care SUA tratează problema imigrației. Rămâne de văzut cum va evolua situația și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei politici.
Te interesează ce se întâmplă cu migranții și politicile de imigrare? Distribuie acest articol prietenilor tăi și urmărește-ne pentru mai multe informații despre acest subiect important.
Sursa imaginii: Getty Images
Etichete: centru Guantanamo Bay, politică imigrare SUA, Donald Trump, relații Cuba-SUA, migranți, securitate frontieră