27.8 C
București
25 iulie 2024

Ungaria pune migratia in centrul Presedintiei UE: Planurile lui Orban starnesc controverse

Citeste si ...

In ultimele zile, premierul ungar Viktor Orban a facut valuri in presa europeana, anuntand ca doreste sa faca din problema migratiei punctul central al viitoarei presedintii a Ungariei la Uniunea Europeana. Declaratiile sale vin intr-un moment tensionat pentru UE in ceea ce priveste politicile de migratie si azil, starnind atat sustinere, cat si critici din partea altor state membre.

Prioritatile lui Orban pentru presedintia UE

Viktor Orban a declarat pentru grupul german de presa Funke ca Ungaria va pune accentul pe problema migratiei atunci cand va prelua presedintia rotativa a UE la 1 iulie 2024. Premierul ungar si-a exprimat sustinerea fata de propunerile recente ale cancelarului german Olaf Scholz privind externalizarea procedurilor de azil in tari din afara UE.

Ungaria pune migratia in centrul Presedintiei UE: Planurile lui Orban starnesc controverse
Ungaria pune migratia in centrul presedintiei ue: planurile lui orban starnesc controverse

„Salut pozitia cancelarului german Olaf Scholz, care ia in calcul optiuni de externalizare a procedurilor de azil catre tari din afara UE”, a afirmat Orban. „Ungaria implementeaza deja o politica prin care cererile de azil sunt examinate in tari terte, de exemplu la ambasada Ungariei din Belgrad, inainte de a da solicitantilor unda verde pentru a intra in tara.”

Aceste declaratii indica o potentiala aliniere a pozitiilor Ungariei si Germaniei in ceea ce priveste gestionarea fluxurilor migratorii, desi cele doua tari au avut anterior abordari diferite in aceasta privinta.

Politica actuala a Ungariei in domeniul migratiei

Guvernul Orban a adoptat in ultimii ani o pozitie dura fata de imigratie, construind garduri la granitele tarii si refuzand sa participe la sistemul de cote de relocare a refugiatilor propus de UE. Ungaria a implementat o serie de masuri controversate, precum:

 • Examinarea cererilor de azil in afara granitelor tarii
 • Construirea unor garduri la frontierele cu Serbia si Croatia
 • Limitarea drastica a numarului de solicitanti de azil acceptati

Aceste politici au atras critici din partea institutiilor UE si a organizatiilor pentru drepturile omului, care au acuzat Ungaria de incalcarea dreptului european si international in domeniul azilului.

Controverse juridice cu Uniunea Europeana

Abordarea Ungariei in privinta migratiei a dus la conflicte repetate cu institutiile UE. Recent, la jumatatea lunii iunie 2024, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a impus Ungariei sanctiuni financiare semnificative:

 • O amenda forfetara de 200 milioane de euro
 • O amenda cominatorie de 1 milion de euro pe zi pana la conformarea cu legislatia UE
Citeste si...
Guvernul aproba 76 milioane de euro din PNRR pentru reabilitarea energetica a Palatului Victoria

Aceste sanctiuni au fost impuse dupa ce Ungaria a ignorat o condamnare anterioara din decembrie 2020 privind incalcarea legislatiei UE in domeniul protectiei migrantilor. Potrivit CJUE, Ungaria a omis in mod deliberat sa implementeze masurile necesare pentru a-si alinia politicile de azil la standardele europene.

Reactii la nivel european

Anuntul lui Orban privind prioritizarea migratiei in timpul presedintiei ungare a UE a starnit reactii mixte in capitalele europene:

 • Sustinatori: Unele tari din Europa Centrala si de Est, precum Polonia si Slovacia, s-au aratat deschise fata de abordarea mai stricta propusa de Ungaria.
 • Critici: State precum Franta, Spania si Țarile de Jos au exprimat ingrijorari cu privire la potentialul impact negativ asupra drepturilor solicitantilor de azil si solidaritatii europene.
 • Pozitii moderate: Germania pare sa adopte o pozitie de mijloc, fiind deschisa la discutii despre externalizarea procedurilor de azil, dar insistand asupra respectarii standardelor internationale.

Implicatii pentru politica europeana de migratie

Presedintia ungara a UE ar putea avea un impact semnificativ asupra directiei politicii europene de migratie. Printre potentialele consecinte se numara:

 1. Intensificarea dezbaterilor privind externalizarea procedurilor de azil
 2. Presiuni sporite pentru consolidarea frontierelor externe ale UE
 3. Posibile modificari ale sistemului european comun de azil
 4. Tensiuni crescute intre statele membre cu viziuni divergente asupra migratiei

Provocari si oportunitati pentru UE

Abordarea migratiei ca tema centrala a presedintiei ungare prezinta atat provocari, cat si oportunitati pentru Uniunea Europeana:

Provocari:

 • Mentinerea unitatii intre statele membre cu pozitii diferite
 • Asigurarea respectarii drepturilor omului in contextul unor politici mai stricte
 • Gestionarea relatiilor cu tarile de origine si tranzit ale migrantilor

Oportunitati:

 • Reformarea sistemului european de azil pentru a-l face mai eficient si echitabil
 • Dezvoltarea unor parteneriate mai stranse cu tarile din vecinatatea UE pentru gestionarea fluxurilor migratorii
 • Imbunatatirea mecanismelor de integrare pentru migrantii legali si refugiati

Perspectivele expertilor

Analistii politici si expertii in migratie au opinii diverse cu privire la impactul potential al presedintiei ungare:

„Abordarea lui Orban ar putea cataliza o reforma necesara a politicilor UE de migratie, dar exista riscul de a polariza si mai mult dezbaterea”, afirma Dr. Maria Kovacs, cercetator la Institutul European de Politici Migratorii.

„UE trebuie sa gaseasca un echilibru intre controlul frontierelor si respectarea obligatiilor internationale privind drepturile refugiatilor”, sustine Prof. Hans Mueller de la Universitatea din Berlin.

Posibile scenarii pentru viitorul politicii de migratie a UE

In functie de evolutia discutiilor si negocierilor in urmatoarele luni, se pot contura mai multe scenarii pentru viitorul politicii de migratie a UE:

 1. Consolidarea abordarii restrictive: Adoptarea pe scara larga a masurilor propuse de Ungaria, cu accent pe controlul frontierelor si externalizarea procedurilor de azil.
 2. Compromis moderat: Implementarea unor reforme care sa combine elemente de control mai strict cu mecanisme imbunatatite de protectie a drepturilor solicitantilor de azil.
 3. Mentinerea status quo-ului: Esecul in atingerea unui consens ar putea duce la pastrarea sistemului actual, cu ajustari minore.
 4. Abordare diferentiata: Dezvoltarea unui sistem „cu mai multe viteze”, in care grupuri de state membre sa adopte politici diferite in functie de preferintele lor.
Citeste si...
Ucraina lanseaza o campanie de recrutare militara

Impactul asupra relatiilor externe ale UE

Pozitia adoptata de UE in domeniul migratiei sub presedintia ungara ar putea avea repercusiuni semnificative asupra relatiilor sale externe, in special cu:

 • Țarile de origine si tranzit ale migrantilor din Africa si Orientul Mijlociu
 • Parteneri strategici precum Statele Unite si Canada
 • Organizatii internationale precum ONU si Consiliul Europei

Modul in care UE va aborda problema migratiei in urmatoarele luni va fi esential pentru definirea rolului sau global si a valorilor pe care le promoveaza pe scena internationala. Presedintia ungara ar putea marca un punct de cotitura in politica europeana de migratie, cu implicatii pe termen lung pentru unitatea si identitatea Uniunii.

In timp ce dezbaterile continua, ramane de vazut daca UE va reusi sa gaseasca un echilibru intre preocuparile legate de securitate si obligatiile umanitare, mentinand in acelasi timp coeziunea interna intr-o perioada de provocari geopolitice complexe.

Ce parere aveti despre abordarea Ungariei in privinta migratiei? Credeti ca UE ar trebui sa adopte o pozitie mai stricta sau sa mentina o abordare mai deschisa? Impartasiti-va opiniile in comentarii si distribuiti acest articol pentru a stimula o dezbatere constructiva pe aceasta tema importanta.

Sursa imaginii: Unsplash

Subiecte abordate in articol: migratie, Ungaria, Uniunea Europeana, politici de azil

Analiza se bazeaza pe declaratii oficiale, rapoarte ale institutiilor UE si opinii ale expertilor in domeniul migratiei si politicilor europene.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole