20.2 C
București
25 iulie 2024

Valul de proteste din Israel pune presiune pe guvernul Netanyahu pentru eliberarea ostaticilor

Citeste si ...

In Israel au izbucnit proteste ample duminica, 7 iulie 2024, cetatenii cerand guvernului condus de Benjamin Netanyahu sa incheie un acord cu gruparea Hamas pentru eliberarea ostaticilor israelieni rapiti in octombrie 2023. Manifestatiile s-au raspandit in intreaga tara, demonstrantii recurgand la blocarea drumurilor si pichetarea locuintelor oficialilor guvernamentali.

Actiunile de protest au debutat la ora 06:29 (03:29 GMT), marcand simbolic momentul atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023. Manifestantii au perturbat traficul in intersectiile cheie si au aprins cauciucuri pe autostrada Tel Aviv-Ierusalim, pana la interventia fortelor de ordine.

Amploarea si formele de protest

Protestele au luat diverse forme in toata tara:

  • Blocarea drumurilor principale
  • Pichetarea caselor ministrilor si parlamentarilor
  • Scandari in fata locuintei ministrului Ron Dermer
  • Baloane negre si galbene atarnate la Kibbutz Or Haner, simbolizand victimele si ostaticii

Grupuri mici de protestatari, echipate cu megafoane si bannere, s-au adunat in fata locuintelor unor ministri si parlamentari din coalitia de guvernare. La resedinta ministrului cabinetului Ron Dermer, un apropiat al premierului Netanyahu, manifestantii au scandat „Esec total! Esec total!”.

Contextul negocierilor pentru eliberarea ostaticilor

In ultimele zile, eforturile de negociere a unui acord pentru eliberarea ostaticilor intre Israel si Hamas au castigat teren. Oficialii s-au aratat optimisti, dar au recunoscut ca exista inca diferente semnificative intre pozitiile celor doua parti.

Conform datelor oficiale israeliene, in urma atacului Hamas din 7 octombrie 2023:

  • Peste 1.200 de persoane au fost ucise
  • Peste 250 de ostatici au fost rapiti

Autoritatile sanitare din Gaza estimeaza ca ofensiva israeliana declansata ca raspuns la acest atac a dus la moartea a peste 38.000 de palestinieni.

Diviziuni in societatea israeliana

Desi protestele au atras un numar mare de participanti, nu toti cetatenii israelieni sunt de acord cu obiectivele manifestantilor. O parte a populatiei face presiuni asupra guvernului Netanyahu sa respinga orice acord si sa continue operatiunile militare pana la indeplinirea tuturor obiectivelor nationale.

Citeste si...
Razboiul din Ucraina: Deficitul de munitii reprezinta o provocare majora pentru Kiev

Aceasta diviziune reflecta dilema complexa cu care se confrunta societatea israeliana, prinsa intre dorinta de a-si recupera concetatenii rapiti si nevoia de a asigura securitatea tarii pe termen lung.

Protestele masive din Israel marcheaza un moment crucial in evolutia conflictului cu Hamas, punand o presiune considerabila asupra guvernului Netanyahu pentru a gasi o solutie diplomatica. Ramane de vazut cum va raspunde executivul israelian la aceste cereri ale populatiei si care va fi impactul asupra procesului de negociere cu gruparea palestiniana.

Sursa imaginii: Reteaua X

Subiecte abordate in articol: proteste Israel, eliberare ostatici, acord Hamas, operatiuni militare Gaza

Nu ne-am bazat pe niciun studiu stiintific pentru acest articol, ci pe relatarile presei si ale agentiilor de stiri.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole