24.9 C
București
24 iulie 2024

Vulcanii Etna si Stromboli erup in Italia, provocand alerta maxima si inchiderea aeroportului din Catania

Citeste si ...

Vulcanii Etna si Stromboli din Italia au erupt vineri, aruncand cenusa fierbinte si lava, ceea ce a dus la cresterea nivelului de alerta pe insula Sicilia si la inchiderea temporara a aeroportului Catania. Eruptiile celor doi vulcani au creat un spectacol impresionant, dar in acelasi timp ingrijorator pentru localnici si autoritati.

Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a iluminat cerul noptii in apropierea orasului Catania cu eruptii spectaculoase in ultimele zile. In paralel, vulcanul Stromboli de pe coasta de nord a Siciliei a improscat lava incandescenţa direct in mare. Autoritatile italiene au emis alerta rosie, cea mai ridicata, pentru Stromboli, avertizand asupra unei posibile deteriorari a situatiei.

Ministrul Protectiei Civile, Nello Musumeci, a declarat ca vulcanul Stromboli se afla sub atenta supraveghere si ca sunt pregatite planuri de evacuare in caz de urgenta. Numarul pompierilor de pe insula Stromboli a fost dublat preventiv pentru a face fata oricarei situatii de criza.

Cenuşa vulcanica inchide aeroportul din Catania

Eruptia vulcanului Etna a avut un impact direct asupra orasului Catania, situat in proximitatea sa. Strazile si masinile au fost acoperite de un strat gros de cenusa vulcanica neagra, iar aeroportul Catania a fost nevoit sa isi suspende temporar activitatea.

Reprezentantii aeroportului au anuntat ca „pista este inutilizabila din cauza caderii de cenusa vulcanica”, ceea ce a dus la intreruperea atat a sosirilor, cat si a plecarilor. Oficialii estimeaza ca operatiunile vor fi reluate in cursul dupa-amiezii, in jurul orei 15:00 (13:00 GMT), dupa curatarea pistei.

Locuitorii din Catania au trecut la curatarea orasului de cenusa vulcanica impreuna cu autoritatile locale. Masurile sunt necesare pentru a preveni eventualele probleme respiratorii si pentru a readuce orasul la normal cat mai curand posibil.

Italia, o tara cu o activitate vulcanica intensa

Italia este o tara recunoscuta pentru numarul mare de vulcani activi de pe teritoriul sau, multi dintre ei fiind situati in sudul tarii si pe insule. Potrivit datelor Institutului National de Geofizica si Vulcanologie din Italia, in tara exista in prezent 10 vulcani activi.

Citeste si...
Planul lui Putin: Dialog cu SUA despre Ucraina sau intensificarea conflictului?

Pe langa Etna si Stromboli, alte exemple notabile includ:

  • Vezuviu, situat langa Napoli
  • Vulcano, in Insulele Eoliene
  • Campi Flegrei, un supervulcan langa Napoli

Etna este cel mai inalt si activ vulcan din Europa, cu o inaltime de 3.357 metri. Eruptiile sale sunt frecvente, iar in 2021 a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO datorita importantei sale stiintifice si culturale.

Chiar daca eruptiile vulcanice fac parte din peisajul Italiei, evenimentele recente de la Etna si Stromboli amintesc de forta uriasa si imprevizibila a naturii. Autoritatile raman in alerta, gata sa intervina pentru a proteja populatia si a gestiona orice scenariu. Intre timp, localnicii si turistii deopotriva privesc cu uimire spectacolul fascinant si infricosator oferit de cei doi vulcani.

Nu uita sa distribui acest articol daca ti s-a parut interesant si sa ne lasi un comentariu cu gandurile tale!

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: vulcani, eruptie, Etna, Stromboli, Sicilia

Surse: Reuters, Agentia de Protectie Civila din Italia, Institutul National de Geofizica si Vulcanologie din Italia

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole