22.9 C
București
25 iulie 2024

Zelenski cere G7 un „Plan Marshall” pentru reconstructia Ucrainei: Aproape 500 de miliarde $

Citeste si ...

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor din tarile G7 sa aprobe un „Plan Marshall” pentru reconstructia Ucrainei, dupa pagubele cauzate de invazia Rusiei. „Avem nevoie de un plan clar pentru redresarea Ucrainei, asemanator cu ceea ce a fost Planul Marshall pentru Europa dupa razboi”, a afirmat Zelenski, potrivit unui discurs postat pe site-ul presedintiei.

Planul Marshall, program de ajutor economic de miliarde de dolari acordat de SUA Europei dupa Al Doilea Razboi Mondial, este necesar acum in Ucraina. Banca Mondiala a estimat ca reconstructia tarii va costa aproape 500 de miliarde de dolari.

Razboiul care nu se termina

Razboiul a inceput in urma cu aproape 28 de luni, cand Moscova a trimis zeci de mii de soldati in Ucraina, si nu da semne ca se va incheia curand, Rusia inregistrand usoare cuceriri teritoriale in acest an. Zelenski a afirmat ca recenta ridicare a restrictiilor privind utilizarea de arme occidentale impotriva unor tinte din interiorul Rusiei a oferit Ucrainei o protectie suplimentara.

Zelenski cere G7 un "Plan Marshall" pentru reconstructia Ucrainei: Aproape 500 de miliarde $
Zelenski cere g7 un „plan marshall” pentru reconstructia ucrainei: aproape 500 de miliarde $

„Cu toate acestea, suntem inca in cautarea unui Patriot suplimentar (sisteme de aparare aeriana) si avem nevoie de mai multi pasi puternici care au fost facuti (pentru a imbunatati) capacitatile noastre de lovituri cu raza lunga de actiune”, a mentionat presedintele ucrainean.

G7 aproba un imprumut de 50 de miliarde dolari pentru Ucraina

Liderii G7 au ajuns la un acord pentru un credit de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, din banii proveniti din activele rusesti inghetate, potrivit unui comunicat G7. Rusia ameninta cu un „raspuns foarte dureros” in cazul in care planul va fi implementat.

In pofida provocarilor actuale, Ucraina are nevoie de un plan concret pentru reconstructie pe termen lung. Un nou „Plan Marshall” ar putea fi solutia pentru a readuce tara pe picioare dupa ce conflictul se va incheia. Insa costurile estimate sunt uriase, iar sprijinul international este esential.

Avertismentul Rusiei arata ca tensiunile nu se vor diminua prea curand. Totusi, reconstructia Ucrainei este cruciala pentru stabilitatea regionala si reintrarea tarii in randul natiunilor prospere si pasnice ale Europei.

Distribuie acest articol pentru a aduce subiectul in atentia publica si lasa un comentariu cu parerile tale!

Citeste si...
Israelul este acuzat de tratament brutal: Un palestinian ranit legat de un vehicul militar

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Ucraina razboiul Rusia reconstructie G7

Acest articol se bazeaza pe informatii din comunicatul G7, declaratiile presedintelui Zelenski si estimarile Bancii Mondiale cu privire la costurile reconstructiei Ucrainei.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole