Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Fortele ruse au lansat in noaptea de sambata spre duminica atacuri masive cu 37 de drone asupra Ucrainei, potrivit anuntului facut de forţele aeriene ucrainene. Desi armata ucraineana sustine ca a reusit sa doboare toate dronele, explozii au fost auzite in cea mai mare parte a tarii, iar in numeroase zone a fost emisa o alerta aeriana.
Zonele afectate de atacurile rusesti cu drone au inclus capitala Kiev, regiunile Viniţa, Sumi, Jitomir, Cerkasi, orasul Nikolaiev din sudul ţarii şi oraşul-port Odesa de la Marea Neagra. Acest nou val de atacuri vine in contextul intensificarii ofensivei rusesti in nord-estul Ucrainei, in special in regiunea Harkov.
Cel putin 11 morti in urma bombardamentelor din Harkov
Bombardamentele rusesti din regiunea Harkov, lansate incepand cu 10 mai, au facut duminica cel putin 11 victime in randul populatiei civile, potrivit autoritatilor locale citate de agentia France Presse. Regiunea Harkov a devenit in ultimele zile tinta unei noi ofensive a trupelor ruse, care incearca sa avanseze spre vest.
Intensificarea atacurilor in nord-estul Ucrainei indica faptul ca Rusia isi concentreaza eforturile pentru a castiga teren in aceasta zona strategica, dupa esecul tentativelor anterioare de a cuceri capitalei Kiev si alte orase importante. Expertii militari apreciaza ca ofensiva din Harkov are ca scop slabirea pozitiilor defensive ucrainene si deschiderea unor noi fronturi.
Marina ucraineana anunta distrugerea unui dragor de mine rusesc
Un alt succes revendicat de ucraineni in confruntarile cu fortele ruse este distrugerea unui dragor de mine rusesc de tip Kovrovet in Marea Neagra. Marina ucraineana a declarat duminica ca a lovit si scufundat nava ruseasca in timpul noptii, respingand afirmatiile Rusiei cum ca ar fi reusit sa respinga atacurile ucrainene asupra Crimeei anexate ilegal in 2014.
Dragorul de mine rusesc avea rolul de a curata apele de mine marine pentru a facilita operatiunile navale ale flotei ruse in Marea Neagra. Distrugerea sa reprezinta o lovitura pentru capacitatile navale ale Rusiei in regiune si demonstreaza determinarea Ucrainei de a contesta suprematia maritima a inamicului.
Avertismentul Estoniei: Putin vede in migratia in masa o „arma” impotriva Europei
In acelasi timp, premierul Estoniei, Kaja Kallas, avertizeaza ca presedintele rus Vladimir Putin percepe amenintarea migratiei in masa drept o „arma” pe care o poate folosi pentru a diviza si slabi Europa. Potrivit declaratiilor lui Kallas pentru cotidianul The Guardian, Putin speculeaza vulnerabilitatea europeana la criza migratiei pentru a crea disensiuni si a submina unitatea tarilor europene.
Estonia, stat baltic cu o lunga frontiera cu Rusia, se numara printre cele mai ferme voci critice la adresa Moscovei si a politicii agresive a lui Putin. Avertismentul premierului estonian subliniaza néevoie unei abordari unitare si ferme a Europei in fata provocarilor hibride lansate de Rusia, inclusiv utilizarea migratiei ca instrument de presiune geopolitica.
Razboiul din Ucraina a intrat intr-o noua faza, marcata de intensificarea atacurilor rusesti cu drone si a ofensivei terestre in nord-estul tarii. Desi armata ucraineana da dovada de rezistenta si reuseste sa loveasca tinte importante ale inamicului, precum dragorul de mine din Marea Neagra, situatia ramane critica, cu numeroase victime civile si distrugeri masive. In paralel, avertismentele privind utilizarea de catre Rusia a migratiei ca arma impotriva Europei evidentiaza complexitatea si multidimensionalitatea conflictului, care depaseste cadrul strict militar.
Sursa: TV8.md Sursa imagini: Getty Images Subiecte abordate in articol: razboi Ucraina, atacuri drone, ofensiva Harkov, amenintare migratie