Ultima actualizare: 11 iulie 2024
Gigantul software Adobe a fost actionat in justitie de catre autoritatile de reglementare din Statele Unite, fiind acuzat de incalcarea legilor de protectie a consumatorilor prin ascunderea conditiilor nefavorabile ale abonamentelor anuale si crearea de obstacole in calea anularii acestora.
Dosarul depus la Departamentul de Justitie al SUA sustine ca Adobe a prejudiciat consumatorii prin nedezvaluirea completa a termenilor si conditiilor abonamentelor scumpe la produsele sale si prin ingreunarea procesului de renuntare la abonamentele platite. Compania este acuzata ca ascunde taxele de reziliere anticipata, care pot ajunge la sute de dolari, in spatele unor „litere mici, text suplimentar si hyperlinkuri”.
Clientii care incearca sa anuleze un abonament sunt nevoiti sa treaca printr-un proces anevoios, navigand prin mai multe pagini web si ferestre pop-up. Cei care apeleaza la serviciul de asistenta se confrunta cu dificultati suplimentare, fiind transferati intre diferite persoane de contact si uneori chiar intrerupti, fiind nevoiti sa sune din nou pentru a-si explica situatia.
Directori Adobe vizati in proces
Procesul intentat de autoritatile americane numeste si doi directori Adobe ca fiind responsabili pentru practicile inselatoare ale companiei: Maninder Sawhney, vicepresedinte senior al pietelor digitale si vanzari, si David Wadhwani, seful media digitala. Pana in prezent, oficialii Adobe nu au oferit niciun comentariu referitor la acest caz.
Șeful Biroului pentru Protectia Consumatorului din cadrul Comisiei Federale pentru Comert, Samuel Levine, a declarat ca „Adobe a prins clientii in abonamente anuale cu taxe ascunse de reziliere anticipata si bariere multiple in calea anularii”, adaugand ca „americanii s-au saturat de companiile care ascund punctul cand se inscriu pentru un abonament si apoi creeaza bariere atunci cand clientii incearca sa anuleze”.
Alternative la produsele Adobe

Desi Adobe domina piata de software pentru editare foto si video, exista si alte optiuni viabile pentru utilizatori:
- Affinity Photo – o alternativa puternica si accesibila la Photoshop, cu o interfata intuitiva si toate instrumentele esentiale pentru editarea imaginilor.
- GIMP – un program gratuit si open-source cu functionalitati similare Photoshop, desi are o curba de invatare mai abrupta.
- Pixlr – o aplicatie web si mobila care ofera numeroase filtre, efecte si unelte pentru editarea rapida a pozelor.
- Sketch – un editor vectorial conceput special pentru designul de interfete si experiente web, apreciat pentru simplitatea si fluxul de lucru eficient.
Ramane de vazut cum va evolua procesul impotriva Adobe si daca acesta va determina compania sa-si revizuiasca practicile privind abonamentele. Intre timp, utilizatorii au la dispozitie o serie de alternative competitive care le pot satisface nevoile de editare grafica si publishing digital.
Impartaseste acest articol cu prietenii tai pentru a-i informa despre acuzatiile aduse Adobe si a afla parerea lor! Tu ce alternative folosesti la produsele Adobe?
Sursa imaginii: Captura de ecran.
Subiecte abordate in articol: Adobe, abonamente, protectia consumatorilor, justitie.