16 C
București
22 mai 2024

Amenintarea cibernetica din China: Avertismente grave din partea SUA si Marii Britanii

Oficiali americani și britanici acuză China de amenințări cibernetice majore care vizează infrastructura critică. Beijingul are capacitatea de a provoca "ravagii", potrivit unui avertisment fără precedent.

Citeste si ...

Oficialii americani si britanici au tras un semnal de alarma marti cu privire la amenintarile cibernetice crescande din partea Chinei. Directorul Oficiului pentru Securitate Cibernetica al SUA a avertizat ca Beijingul are capacitatea de a provoca „ravagii” in spatiul cibernetic. Șefa agentiei britanice GCHQ a declarat ca raspunsul la actiunile Chinei este „prioritatea principala” si reprezinta o „provocare care va defini epoca”.

Creste ingrijorarea in tarile occidentale cu privire la riscurile activitatilor cibernetice si de spionaj ale Chinei. Beijingul neaga insa acuzatiile ca fiind neintemeiate.

„China prezinta un risc cibernetic real si in crestere pentru Regatul Unit”, a avertizat sefa agentiei GCHQ, Anne Neustadt. Ea a adaugat ca actiunile „coercitive si destabilizatoare” ale Chinei ameninta normele internationale.

Avertismente repetate si escaladarea tensiunilor

Avertismentele din aceasta saptamana nu sunt primele ale oficialilor occidentali. Premierul britanic Rishi Sunak a declarat luni ca Marea Britanie se confrunta cu o amenintare din partea unei „axe a statelor autoritare” ce include China.

De asemenea, procurorii britanici au acuzat recent trei barbati ca ar fi colaborat cu serviciul de informatii externe din Hong Kong pentru operatiuni de spionaj pe teritoriul britanic.

Aceste acuzatii au dus la convocarea ambasadorului chinez la Londra marti. Autoritatilor i-au transmis ca atacurile cibernetice si activitatile de spionaj raportate „nu sunt acceptabile”.

  1. Atacuri cibernetice de amploare
  2. Acuzatii de spionaj
  3. Convocarea ambasadorului chinez
Amenintarea cibernetica din China: Avertismente grave din partea SUA si Marii Britanii

Amenintarea cibernetica din China: Avertismente grave din partea SUA si Marii Britanii

Iar tensiunile dintre Occident si China par sa creasca pe mai multe planuri:

DomeniuDetalii
Spatiul ciberneticOficialii americani acuza China de campanii cibernetice ample vizand infrastructura critica a SUA
SpionajulBritania acuza spioni chinezi de supraveghere si furt de date sensibile
Armele nucleareSUA se tem ca China ar putea folosi capabilitatile cibernetice in caz de conflict pentru a descuraja actiunile militare americane

Avertismente ingrijoratoare din ambele tabere

Șefa agentiei GCHQ a subliniat gravitatea amenintarii venite din China, descriind-o drept o „provocare care va defini epoca„. Ea a adaugat ca urmatorii ani „vor fi periculosi si transformatori” in fata actiunilor Rusiei, Iranului si in special ale Chinei.

„Rusia si Iranul reprezinta amenintari imediate, dar China este provocarea care va defini epoca pentru noi,” a declarat Anne Neustadt.

Cuvintele ei au fost intarite de avertismentele directe ale oficialului cibernetic american Harry Coker:

„Hackerii militari chinezi ocolesc apararea SUA in spatiul cibernetic si vizeaza interesele SUA la o scara fara precedent. Intr-un scenariu de criza sau conflict, China si-ar putea folosi capacitatile cibernetice pre-pozitionate pentru a face ravagii in infrastructura civila si a descuraja actiunile militare ale SUA.”

Aceste declaratii grave vin in contextul unei campanii cibernetice chineze de amploare numita „Volt Typhoon” in care hackeri suspectati de legaturi cu statul chinez au penetrat zeci de organizatii critice americane.

Citeste si...
Inteligenta Artificiala ar putea aduce un beneficiu de 50 miliarde euro pentru companiile italiene, arata un studiu Accenture

Beijingul a negat orice implicare in astfel de atacuri cibernetice, purtatorul de cuvant Wang Wenbin afirmand ca Marea Britanie a emis „in mod repetat acuzatii” neintemeiate despre spionii si hackerii chinezi.

Amenintarea cibernetica din China este luata foarte in serios de aliatii occidentali. Avertismentele oficialilor de top din SUA si Marea Britanie sugereaza ca tensiunile dintre marile puteri pe acest front sensibil sunt departe de a fi rezolvate.

Ramane de vazut daca aceste acuzatii grave vor gasi un raspuns concret din partea Chinei sau vor accelera o noua cursa a inarmarii cibernetice. Clar este ca spatiul cibernetic a devenit un nou camp de lupta in disputa geopolitica dintre puteri.

Cititorii sunt incurajati sa impartaseasca opiniile si sa ramana la curent cu ultimele evolutii in aceasta chestiune extrem de importanta pentru securitatea globala.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole