Spațiul cosmic și componentele sale au fascinat omenirea de secole întregi. Și dacă totul este relativ clar cu sateliții permanenți ai Pământului și cu componentele sistemului nostru solar, cometele rămân încă un fenomen ambiguu chiar și în lumea științifică. Vă prezentăm zece comete care s-au născut undeva în spațiul cosmic, dar au dobândit faimă pe Pământ.
Cometele Hyakutake și Hale-Bopp
Aceste două corpuri cerești au fost observate simultan de pe Pământ în decurs de doi ani consecutivi în 1996 și 1997: una era mai strălucitoare decât cealaltă, de aceea ambele comete au atras atenția oamenilor de știință. Totodată, prima cometă a intrat în câmpul vizual al observatorilor cu doar două luni înainte de apropierea sa de Pământ, iar a doua a fost observată cu cinci ani înainte de apariția sa lângă planeta noastră.
Cometa Lovejoy
A ajuns în obiectivul oamenilor de știință în 2011 și a fost inclusă în lista celor mai mari din sistemul său (Kreutz): diametrul său este de aproximativ cinci sute de metri. Aceste dimensiuni au permis observarea cometei de pe Pământ în toată splendoarea sa în timpul zborului.
Cometa eclipsei din 1948
În timpul eclipsei din noiembrie, oamenii de știință au văzut pe neașteptate un corp ceresc – o cometă strălucitoare care zbura în apropierea Soarelui. Traiectoria sa a fost atât de uluitoare încât obiectul a putut fi observat chiar și fără echipamente speciale până în ianuarie 1949!
Cometa McNaught
Este considerată primul corp ceresc extrem de luminos al secolului nostru; cometa a fost descoperită în 2006, dar și-a primit numele – „Marea Cometă din 2007” – abia în anul următor. Din partea de sud a planetei, această cometă putea fi ușor observată. Întoarcerea sa este prognozată doar peste 92.000 (!) de ani.
Cometa Lexell
Această cometă a fost descoperită încă din îndepărtatul an 1770. Corpul ceresc s-a apropiat de Pământ la distanța maximă – un milion și jumătate de kilometri, datorită căreia cometa putea fi văzută fără echipament special. Aceasta este cea mai apropiată distanță record stabilită de oamenii de știință între planeta noastră și cometele care zboară pe lângă ea.
Pentru comparație: distanța dintre Pământ și Lună este de doar patru ori mai mică.
Marea Cometă din martie 1843
Face parte din cometele Kreutz și are una dintre cele mai lungi cozi printre corpurile cerești populare – egală cu lungimea distanței dintre Pământ și Soare.
Marea Cometă din 1680
Are două nume: Kirch și Newton. Această cometă a fost prima pe care oamenii de știință au descoperit-o prin telescop. Isaac Newton a folosit-o pentru a studia și demonstra legile lui Kepler.
Marea Cometă din ianuarie 1910
A fost o surpriză neașteptată pentru oamenii de știință care se așteptau să vadă o altă cometă. Marea Cometă din ianuarie a apărut cu doar două luni înainte de succesoarea ei! Interesant este că acest corp ceresc a fost descoperit pentru prima dată de minerii africani, și nu de astronomi.
Marea Cometă din septembrie 1882
Este cunoscută pentru remarcabila sa „anti-coadă” care era orientată spre Soare. Corpul ceresc este inclus în grupul cometelor Kreutz.
Cometa Halley
Vedeta compilației noastre și cea mai populară dintre cometele periodice. Este o oaspete frecventă în sistemul nostru solar, apărând aici nu mai rar de o dată la șaptezeci și cinci de ani. Strălucirea sa este atât de puternică încât zborul cometei poate fi văzut fără instrumente speciale. Următoarea apariție a cometei este prognozată pentru anul 2061.
Sursa imaginii: Pixabay
Cuvinte cheie: comete, spațiu, astronomie, științe, corp ceresc, orbită