23.8 C
București
17 iunie 2024

Cafenelele europene declara razboi nomazilor digitali

Proprietarii de cafenele din Europa iau măsuri drastice împotriva lucrătorilor la distanță care ocupă mesele cu orele. Unii interzic laptopurile, alții percep taxe speciale. Care este soluția?

Citeste si ...

Lucratorii la distanta, adesea denumiti „nomazi digitali”, ocupa mesele din cafenele cu laptopurile deschise ore intregi, achitand doar pretul unei cafele. Exasperati de aceasta practica neprofitabila, proprietarii de cafenele europene iau masuri radicale pentru a-i indeparta. Unii interzic complet utilizarea laptopurilor, in timp ce altii percep o taxa orara – un avertisment pentru nomazii digitali sa nu isi faca biroul in localurile lor.

Spania: Cafenelele intampina o „invazie” de nomazi digitali

Cu soarele sau permanent, preturile accesibile si orase bogate in cultura, Spania a devenit un paradis pentru nomazii digitali. Insa aceasta invazie a venit cu un pret pentru micii intreprinzatori din sectorul HoReCa:

 • Acapararea meselor: „Am avut clienti care au comandat un espresso si au stat timp de opt ore”, a declarat Raquel Llanes, proprietara unei cafenele din Barcelona.
 • Cereri exagerate: Unii nomazi digitali si-au scos in cafenele propriile caserole pentru a manca sau au cerut sa li se dea muzica mai incet pentru sedinte.
 • Venituri reduse: Dupa doi ani, Llanes a realizat ca „cifrele nu mergeau” – comandau prea putin pentru timpul petrecut ocupand mese.

Pentru a combate aceasta tendinta, cafenelele din Valencia, Santiago si Barcelona:

 1. Opresc WiFi-ul pentru a descuraja lucratorii la distanta.
 2. Interzic munca la distanta in orele de varf (8:30 – 12:30).
 3. Solicita nomazilor digitali sa elibereze mesele daca vin clienti obisnuiti.

Fenomenul se extinde in Europa

Cafenelele europene declara razboi nomazilor digitali
Cafenelele europene declara razboi nomazilor digitali

Reactia proprietarilor de cafenele nu este singulara. Cafenelele din Paris, Berlin, Lisabona si Brighton au luat deja atitudine impotriva lucratorilor la distanta:

 • Unele interzic complet utilizarea laptopurilor.
 • Altele percep o taxa orara pentru acest privilegiu.
OrasMasuri impotriva nomazilor digitali
ParisTaxa orara pentru folosirea laptopului
BerlinInterzicere completa a laptopurilor
LisabonaTaxa orara pentru folosirea laptopului
BrightonInterzicere completa a laptopurilor

Motivele invocate sunt atat financiare, cat si legate de mentinerea atmosferei cafenelelor:

„Este cu siguranta o imagine proasta pentru cafenea daca treci pe langa ea si vezi mereu aceleasi patru sau cinci fete cu laptopurile pornite, indiferent daca au platit sau nu. Cafenelele ar trebui sa fie locuri distractive unde oamenii merg si poarta conversatii.” – Comentariu pe Reddit

Unii proprietari se plang si de comportamentul lipsit de respect al nomazilor digitali, cum ar fi lasarea ambalajelor de la sendvisuri pe mese pentru personalul de servire.

Citeste si...
UE Investigheaza Daca Facebook si Instagram Pun in Pericol Sanatatea Copiilor: "Sistemele ar Putea Stimula Dependenta"

Solutii alternative pentru nomazi

In fata acestor masuri restrictive, ce optiuni le raman nomazilor digitali pentru un spatiu de lucru confortabil? Iata cateva sugestii:

 1. Spatii de co-working: Aceste incinte special amenajate pentru munca la distanta ofera un mediu productiv, cu toate facilitatile necesare.
 2. Biblioteci si sali de studiu: O alternativa linistita si prietenoasa cu bugetul.
 3. Apartamente sau case inchiriate: Pentru sederi mai lungi, chiriatul unei locuinte poate fi o solutie excelenta.

Concluzie

Explozia muncii la distanta a dus la aparitia unui nou tip de client pentru cafenele – nomazi digitali care raman cu orele in localuri. Desi apreciaza venituri suplimentare, proprietarii sunt frustrati de acapararea neprofitabila a meselor. Prin urmare, iau masuri precum interzicerea laptopurilor sau perceperea unei taxe orare.

Ramane de vazut daca aceste restrictii vor determina nomazii digitali sa gaseasca alternative mai prietenoase sau daca proprietarii de cafenele vor gasi un echilibru intre atragerea acestui segment si pastrarea atmosferei agreabile pentru clientii traditionali.

Impartasiti cu noi experientele voastre ca nomazi digitali sau proprietari de cafenele! Cum credeti ca ar putea fi rezolvat acest conflict de interese?

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Cafenelele europene declara razboi nomazilor digitali