Pare ca nu demult sarbatoream Anul Nou, ne plangeam de gheata de pe drumuri si asteptam cu nerabdare lansarea noilor gadgeturi de top. Dar iata ca prima luna de vara a trecut deja. E inca prea devreme sa tragem concluzii pentru tot anul, dar de ce sa nu incercam sa facem un clasament al celor mai bune smartphone-uri din 2024? Hai sa ne ocupam de asta astazi.
Cum sa alegi un smartphone bun
Ce inseamna un telefon de calitate? Trebuie sa recunoastem, definitia e destul de vaga si difera pentru fiecare. De aceea, selectia noastra va fi foarte variata. Dar inainte de a trece la ea, as vrea sa mentionez cateva aspecte importante in alegerea unui smartphone bun in 2024:
- Ecranul: In prezent, consideram – la fel ca multi experti – ca matricele AMOLED sunt cea mai buna alegere. Se remarca prin luminozitate ridicata, saturatie, contrast si sunt eficiente energetic. Dar si tehnologiile IPS inca isi mentin pozitiile, mai ales in segmentul bugetar.
- Procesorul: Astazi, putem considera bune cipurile realizate cu proces de 6 nanometri sau mai putin. Iar in categoria excelent intra, de exemplu, Snapdragon seria 8 sau Dimensity seria 8000/9000. Performanta acestor cipuri e suficienta pentru a rula majoritatea jocurilor moderne.
- Memoria: In ceea ce priveste RAM-ul, ar trebui sa te uiti la modele de la 8 GB in sus. Cel mai probabil acest parametru va ramane relevant inca cel putin un an-doi. Iar stocarea interna sa fie de 128 GB sau mai mult – aplicatiile moderne sunt foarte pretentioase si grele.
- Camera: Nu te axa doar pe rezolutia mare si numarul de megapixeli – asta tine mai mult de marketing. Concentreaza-te pe dimensiunea fizica a senzorului, diafragma obiectivului si prezenta stabilizarii optice a imaginii – acesti indicatori sunt mult mai importanti.
- Autonomia: Un smartphone modern ar trebui sa aiba o baterie de cel putin 5.000 mAh. Crede-ma pe cuvant! Nu vrei sa fii „legat” de priza sau sa porti mereu cu tine o baterie externa, nu?
E bine si daca gadgetul are o carcasa rezistenta la standard IP67/IP68 si modul NFC pentru plati contactless. Poate unii considera asta un moft, dar vorbim despre un telefon bun, nu?
Samsung Galaxy S24 Ultra – flagship-ul anului 2024

Sa incepem direct cu varful de gama! In opinia multor experti si utilizatori, Samsung Galaxy S24 Ultra nu e doar un smartphone bun, ci unul dintre cele mai bune de pe piata in acest moment, daca nu chiar cel mai bun. Principalul atu al modelului este procesorul actualizat Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 cu performante de top. Pe acest gadget nu doar ca vor rula, ci vor zbura literalmente orice jocuri.
Trebuie spus ca e o adevarata placere sa te joci sau sa vizionezi continut video pe minunatul ecran AMOLED cu suport pentru 120 Hz. Mai ales ca poti interactiona cu displayul folosind stylus-ul S Pen, care functioneaza atat la contact direct, cat si de la distanta. Toate acestea extind si mai mult capacitatile gadgetului in ceea ce priveste desenul si notitele rapide, controlul aplicatiilor si jocurilor.
Cat despre camere – sunt patru, pentru toate ocaziile, inclusiv un modul cu „super-rezolutie” de 200 MP, un unghi larg si un modul cu zoom 5x. Toate acestea suporta focalizare automata cu detectie de faza si sunt echipate cu stabilizator optic. Asa ca nu trebuie sa-ti faci griji pentru calitatea fotografiilor si videoclipurilor nici macar noaptea.
Probabil singurul dezavantaj al Samsung Galaxy S24 Ultra este pretul sau. Dar ce te asteptai? Titlul de „Cel mai bun smartphone din 2024” merita asta!
Nothing Phone 2a – design interesant si „glife” cool

In ceea ce priveste designul, acest smartphone depaseste multe altele – este intr-adevar memorabil si foarte high-tech. Dar daca sa-l consideram un flagship e o intrebare deschisa. Smartphone-ul nu este doar original vizual, ci si ergonomic – din acest punct de vedere si ca dimensiuni, seamana cu iPhone 15 Pro Max. Un farmec aparte ii dau Nothing Phone 2a „glifele” situate pe partea din spate in jurul blocului camerei – benzi luminoase care pot afisa nivelul volumului, semnaliza apeluri si notificari, functiona ca timer si cronometru, precum si fi utilizate in diverse jocuri si aplicatii.
In ceea ce priveste „dotarile tehnice”, aici e tot ce trebuie pentru a considera acest gadget atat bun, cat si de calitate:
- Ecran Full HD+ AMOLED cu rata de reimprospatare de 120 Hz
- Procesor MediaTek Dimensity 7200 Pro – nu cel mai nou, dar destul de rapid, datorita functionarii stabile si rapide a interfetei Nothing OS 2.5
- 12 GB RAM si 256 GB stocare interna – mai mult decat suficient pentru sarcini zilnice si chiar de munca importante
- Doua camere – principala de 50 MP cu stabilizare optica si ultra-wide. Iar daca includem si selfie-ul – atunci trei.
Doar bateria de 5.000 mAh nu impresioneaza in cifre, dar datorita cipului eficient energetic, dureaza lejer o zi chiar si la utilizare intensiva.
Ceea ce cucereste cu adevarat la acest smartphone este Android-ul practic „curat”, fara decoratiuni si wallpaper-uri inutile si inevitabile bug-uri.
HONOR 90 – smartphone-ul cu cel mai bun ecran
Acest brand chinezesc s-a facut remarcat de mult si bine pe piata noastra. Ca si toate gadgeturile mentionate anterior, acesta are si el un atu – un ecran AMOLED de calitate cu rata de refresh ridicata de 120 Hz si absenta completa a PWM (palpaire).

In functie de versiune, smartphone-ul are 8 sau 16 GB RAM si 256 GB stocare interna – mai mult decat suficient. De performanta se ocupa procesorul Snapdragon 7 Gen 1, care se descurca usor cu orice joc cel putin la setari medii. Blocul camerei consta intr-o camera principala de 200 MP, un ultra-wide de 12 MP si un scanner de adancime. Senzatia e oarecum stricata de lipsa stabilizarii optice, dar cea electronica face fata destul de bine.
Din pacate, HONOR 90 nu suporta carduri de memorie. Asa ca va trebui sa te multumesti cu 256 GB de stocare interna.
Doogee S89 Pro – smartphone rezistent de calitate
Pentru unii, un smartphone de calitate inseamna unul rezistent. Doogee S89 Pro este exact asa. De altfel, suntem siguri ca il vei indragi nu doar pentru asta, ci si pentru bateria mare de 12.000 mAh, precum si pentru iluminarea RGB cool pentru notificari. Apropo, designerii s-au inspirat din imaginea lui Batman, ceea ce nu e greu de observat daca te uiti la partea din spate. Iar ca bonus la cumpararea smartphone-ului, Doogee ofera o figurina de plastic corespunzatoare pe care o poti monta pe panoul masinii – va da din cap ganditor in timp ce conduci.

Dar ce e cu specificatiile? Aici e de asemenea totul in regula. 8 GB RAM, 256 GB stocare interna, ecran IPS de 6,4 inch cu rezolutie FullHD+. Procesorul MediaTek Helio P90 la momentul lansarii – e drept, asta a fost in indepartatul 2018 – era considerat unul dintre cele mai performante. Acum cipul nu mai e atat de special, dar daca nu-l incarci cu jocuri 3D grele, se descurca excelent cu sarcinile sale. Oricum, e putin probabil ca cumparatorul unui astfel de dispozitiv sa fie un gamer inrait.
In ceea ce priveste camerele, sunt destul de bune, dar nu te astepta la un efect wow. Principala de 64 MP, wide-angle de 8 MP si merita mentionata separat camera speciala de noapte de 20 MP cu patru diode IR. Aceasta din urma permite obtinerea unei imagini putin mai luminoase si detaliate in zonele umbrite, dar calitatea imaginii nu e neaparat remarcabila.
Unde Doogee S89 Pro merita laudat e la incarcarea rapida cu un adaptor de 65W, cu care poti incarca complet smartphone-ul in doar 2,5 ore.
OnePlus Nord 3 – smartphone bugetar cu specificatii de flagship
In contextul cresterii preturilor modelelor de top, segmentul bugetar devine tot mai relevant. Mai ales cand apar astfel de noutati in el. Ecranul AMOLED mare cu caracteristici excelente irita putin prin palpaire, vizibila mai ales in conditii de iluminare scazuta. Dar probabil asta e singurul minus notabil, restul fiind puncte forte pentru acest gadget:

- Procesor Dimensity 9000, pe care zboara chiar si jocurile si aplicatiile grele
- Pana la 16 GB RAM si 256 GB stocare interna
- Doua difuzoare cu sunet clar si profiluri audio personalizabile
- Camera principala de la flagship cu rezolutie de 50 MP
- Incarcare rapida – 5.000 mAh in 40 de minute
Merita mentionat consumul eficient al bateriei, datorita caruia smartphone-ul poate functiona o zi intreaga in regim mixt.
Ca bonus placut, OnePlus Nord 3 are un port IR, permitand utilizarea gadgetului ca telecomanda.
Bonus: Redmi 12C – ieftin si eficient
E drept, cu un set redus de sarcini de baza – apeluri, mesagerie, social media si navigare web – si destinat unui utilizator nepretentios. Daca acest „pachet de baza” e suficient pentru tine, atunci nu vei gasi ceva mai bun (chiar si la un pret dublu)!

Desigur, 4 GB RAM si 128 GB stocare interna nu sunt prea mult dupa standardele actuale, iar matricea IPS ar putea parea depasita pentru unii. Dar, dupa cum ai putut vedea, e folosita si in modele mai scumpe. Apropo, Redmi 12C face si fotografii, destul de bune de altfel. Datorita luminozitatii obiectivului cu diafragma f/1.8, camera principala de 50 MP poate obtine imagini bune chiar si in conditii de iluminare scazuta.
Daca ai nevoie doar de un telefon simplu, atrage atentia asupra Redmi 12C.
In concluzie, un smartphone de calitate nu inseamna neaparat scump. Stagnarea pietei a dus la o imbunatatire semnificativa a calitatii gadgeturilor din segmentul bugetar in ultimul timp. Și asta e un lucru bun!
Te invit sa impartasesti acest articol sau sa lasi un comentariu cu parerea ta despre aceste smartphone-uri. Care crezi ca e cel mai bun raport calitate-pret in 2024?
Sursa imaginii: Freepik
Subiecte abordate in articol: smartphone-uri 2024, telefoane de calitate, top modele, alegerea telefonului
Expertiza bazata pe analiza pietei si recenziile utilizatorilor din 2024.