22.9 C
București
25 iulie 2024

Chatbot-urile AI raspandesc informatii false despre dezbaterea prezidentiala dintre Trump si Biden

Citeste si ...

Chatbot-urile ChatGPT si Copilot de la OpenAI si Microsoft au facut afirmatii eronate ca dezbaterea prezidentiala din 27 iunie 2024 dintre Donald Trump si Joe Biden pe CNN ar fi avut o intarziere de transmisie de 1-2 minute, mai lunga decat cele cateva secunde obisnuite. Desi nu este o gafa colosala, acest lucru demonstreaza inca o data ca aceste sisteme au o capacitate redusa de a intelege ce este adevarat si ce este fals, repetand pur si simplu informatiile pe care le gasesc.

Zvonul privind utilizarea de catre CNN a unei astfel de pauze a aparut joi dupa-amiaza pe platforma X (fosta Twitter), cand un jurnalist web a sugerat ca intarzierea mai lunga ar permite postului TV sa editeze inregistrarea. Postarile au fost vizualizate de milioane de ori, alimentand speculatiile ca transmisia video ar fi modificata pentru a-l defavoriza pe Trump si a-l avantaja pe Biden.

Insa afirmatia a fost rapid demontata chiar de catre CNN. Zvonurile privind o intarziere de 1-2 minute nu au patruns in mass-media de prim rang. Cu toate acestea, se pare ca tweet-urile au avut un puternic impact asupra ChatGPT. La momentul redactarii acestui articol vineri, chatbot-ul era convins ca s-a folosit o intarziere de un minut.

The Register a interogat atat versiunea GPT-3.5, cat si GPT-4 ale chatbot-ului. La intrebarea daca a existat o intarziere de 2 minute, ChatGPT cu GPT-4 a raspuns: „Dezbaterea prezidentiala CNN dintre Donald Trump si Joe Biden din 27 iunie 2024 a inclus intr-adevar o intarziere de doua minute. Aceasta intarziere a fost implementata pentru a se asigura ca orice incident neasteptat poate fi gestionat inainte de difuzarea in direct catre public.”

Chatbot-urile admit in cele din urma adevarul dupa verificari suplimentare

Cand The Register a cerut sursele pentru aceasta afirmatie, ChatGPT a indicat articole de la TV Insider si The Wrap, care nu mentionau nimic despre o intarziere de 1-2 minute. Dupa ce i s-a atras atentia asupra lipsei de dovezi, chatbot-ul a recunoscut in cele din urma: „Nu am putut gasi nicio informatie care sa confirme ca dezbaterea prezidentiala CNN dintre Trump si Biden din 27 iunie 2024 a avut o intarziere de 2 minute”.

Citeste si...
Cum sa schimbi sau sa dezactivezi codul PIN al cartelei SIM pe Android

Dialoguri similare s-au repetat si pentru o presupusa intarziere de 1 minut. Aceeasi eroare a fost reprodusa si de GPT-3.5. Curios este ca aceste afirmatii false au aparut doar cand chatbot-urile au fost intrebate explicit despre ele. Initial, ChatGPT cu GPT-4 a raspuns corect ca intarzierea a fost de doar 5 secunde. Acelasi raspuns l-a dat si pentru intrebari despre intarzieri fictive de 3, 4 sau 5 minute.

Chatbot-urile AI raspandesc informatii false despre dezbaterea prezidentiala dintre Trump si Biden
Chatbot-urile ai raspandesc informatii false despre dezbaterea prezidentiala dintre trump si biden

Copilot indica ca sursa site-ul unui fost prezentator CNN si Fox News

Copilot de la Microsoft a facut o greseala similara, citand drept sursa site-ul lui Lou Dobbs, un fost prezentator CNN si Fox News, cunoscut pentru partizanatul anti-Biden. Se pare ca Copilot se bazeaza pe acest site pentru informatii de actualitate, in ciuda inclinatiei evidente. Un articol de acolo afirma: „Dezbaterea este complet aranjata.”

Meta AI si Google Gemini nu au facut astfel de afirmatii false despre intarzieri, desi in cazul lui Gemini a refuzat pur si simplu sa raspunda. OpenAI si Microsoft nu au comentat deocamdata situatia.

Aceste gafe ale chatbot-urilor ilustreaza limitarile sistemelor de inteligenta artificiala in a distinge informatiile adevarate de cele false. Ele tind sa preia si sa reproduca orice zvonuri sau teorii conspirationiste circula pe Internet, fara a le verifica. Este un avertisment asupra riscurilor de dezinformare pe care le prezinta aceste tehnologii, mai ales in contextul unor evenimente politice importante precum alegerile.

Sursa imaginii: Pixabay

Subiecte abordate in articol: chatbot, dezinformare, dezbatere prezidentiala, inteligenta artificiala

Articolul se bazeaza pe o analiza independenta realizata de The Register, un site specializat in tehnologie, care a testat mai multe chatbot-uri cunoscute pentru a verifica daca au preluat informatia falsa privind dezbaterea Trump-Biden.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole