22.9 C
București
25 iulie 2024

Cum va pot citi hackerii chat-urile cu ChatGPT sau Microsoft Copilot

Citeste si ...

Intr-o lume din ce in ce mai conectata digital, chatbot-urile bazate pe inteligenta artificiala au devenit omniprezente in vietile noastre. De la asistenta pentru clienti la companii virtuale, aceste sisteme avansate proceseaza zilnic cantitati uriase de date potential sensibile. Insa o noua descoperire a cercetatorilor israelieni ridica semne de intrebare serioase cu privire la securitatea conversatiilor noastre cu acesti asistenti virtuali.

Studiul realizat de Laboratorul de Inteligenta Artificiala Ofensiva din Israel dezvaluie o vulnerabilitate alarmanta in multe dintre cele mai populare chatbot-uri, inclusiv ChatGPT si Microsoft Copilot. Aceasta bresa de securitate ar putea permite hackerilor sa reconstruiasca partial continutul conversatiilor criptate, punand astfel in pericol confidentialitatea utilizatorilor.

Mecanismul din spatele atacului

Cercetatorii israelieni au descoperit ca anumite caracteristici ale chatbot-urilor permit recuperarea partiala a textului din mesajele criptate. Acest lucru este posibil datorita modului in care functioneaza modelele lingvistice mari (LLM) care stau la baza acestor sisteme.

Punctul cheie al acestei vulnerabilitati consta in modul in care LLM-urile proceseaza textul. In loc sa lucreze cu caractere sau cuvinte individuale, aceste modele opereaza cu tokeni – unitati semantice de text. Fiecare token poate reprezenta un cuvant intreg, o parte a unui cuvant sau chiar un grup de cuvinte, in functie de limba si context.

Dovezile arata ca majoritatea chatbot-urilor transmit acesti tokeni in timp real, pe masura ce sunt generati. Mai mult, multe sisteme nu utilizeaza tehnici de compresie sau padding inainte de criptare, ceea ce face ca lungimea tokenilor sa ramana vizibila chiar si in mesajele criptate.

Explicatia acestei vulnerabilitati este ca, desi continutul exact al mesajelor ramane criptat, un atacator ar putea deduce lungimea fiecarui token transmis. Acest lucru creeaza un sablon care poate fi exploatat pentru a reconstrui partial textul original.

Legatura dintre aceste caracteristici tehnice si riscul de securitate devine evidenta atunci cand ne gandim la cat de mult se poate deduce doar din lungimea cuvintelor dintr-o propozitie, chiar fara a cunoaste continutul exact.

Citeste si...
Descoperire: Gheata de dioxid de carbon abunda in adancurile Sistemului nostru Solar

Reconstructia mesajelor: Un joc de ghicit la nivel inalt

Odata ce un atacator obtine sablonul lungimilor de tokeni, urmatorul pas este reconstructia textului original. Iar aici intervine o ironie interesanta: cele mai potrivite instrumente pentru aceasta sarcina sunt chiar modelele lingvistice mari, similare celor folosite de chatbot-urile vizate.

Cum va pot citi hackerii chat-urile cu ChatGPT sau Microsoft Copilot
Cum va pot citi hackerii chat-urile cu chatgpt sau microsoft copilot

Punctul forte al LLM-urilor este abilitatea lor de a prezice si genera text plausibil pe baza unor informatii partiale. In acest caz, modelul primeste lungimile tokenilor si incearca sa „ghiceasca” cuvintele sau frazele care s-ar potrivi in acele spatii.

Dovezile din studiul israelian arata ca au folosit de fapt doua modele diferite pentru acest proces:

  1. Un model specializat pentru a reconstitui mesajele de inceput ale conversatiilor, care tind sa fie mai standardizate.
  2. Un al doilea model pentru a reconstrui restul conversatiei.

Explicatia pentru aceasta abordare in doua etape este ca mesajele de inceput ale chatbot-urilor tind sa urmeze anumite sabloane, facandu-le mai usor de ghicit cu precizie. Restul conversatiei necesita o abordare mai flexibila si contextuala.

Legatura dintre aceste doua etape permite atacatorului sa obtina o reconstructie partiala a intregii conversatii, desi cu grade variabile de acuratete.

Rezultate mixte: Intre reusita si esec

Eficacitatea acestei tehnici de atac variaza considerabil. In cele mai bune cazuri, textul reconstituit poate fi remarcabil de aproape de originalul, capturand esenta conversatiei. Totusi, in multe situatii, rezultatul poate fi doar vag asemanator sau complet eronat.

Punctul cheie de retinut este ca, conform cercetatorilor, in aproximativ 55% din cazuri se poate deduce corect tema generala a conversatiei. Insa o reconstructie completa si precisa a textului are loc doar in aproximativ 29% din cazuri.

Dovezile prezentate in studiu includ exemple de reconstructii reusite, unde sensul general si multe detalii sunt capturate corect, precum si cazuri in care textul reconstituit este complet pe langa subiect.

Explicatia pentru aceasta variabilitate tine de mai multi factori:

  • Complexitatea si specificitatea conversatiei
  • Lungimea mesajelor
  • Limba utilizata (anumite limbi sunt mai dificil de reconstituit decat altele)
  • Prezenta unor informatii foarte specifice sau tehnice
Citeste si...
Flamingo din Chile, monitorizati prin satelit pentru protejarea populatiei in declin

Legatura dintre acuratetea reconstructiei si riscul real pentru utilizatori nu este intotdeauna directa. Chiar si o reconstructie partiala poate dezvalui informatii sensibile in anumite contexte.

Limitari si factori de atenuare

Desi aceasta vulnerabilitate ridica preocupari serioase, exista mai multe limitari si factori care reduc riscul practic pentru majoritatea utilizatorilor.

In primul rand, atacul este in principal retrospectiv. Un potential atacator ar trebui sa intercepteze si sa stocheze conversatiile criptate inainte de a incerca reconstructia, ceea ce nu este o sarcina triviala.

Dovezile arata ca eficacitatea atacului variaza semnificativ in functie de limba utilizata. Engleza, cu tokenizarea sa bazata in mare parte pe cuvinte intregi, este mai vulnerabila. Alte limbi, in special cele cu structuri gramaticale complexe sau scrieri non-latine, sunt mult mai dificil de reconstituit.

Explicatia acestei diferente tine de modul in care diferite limbi sunt tokenizate:

  • In engleza, multi tokeni corespund cuvintelor intregi, creand sabloane distinctive.
  • In limbi precum germana sau rusa, tokenizarea produce unitati mai mici si mai variate, facand reconstructia mult mai dificila.

Legatura dintre limba utilizata si securitatea conversatiei sugereaza ca utilizatorii care comunica in alte limbi decat engleza beneficiaza de un nivel suplimentar de protectie impotriva acestui tip de atac.

Reactia industriei si pasii urmatori

Industria tehnologica a reactionat prompt la publicarea acestei vulnerabilitati. Giganti precum OpenAI (creatorul ChatGPT) si Cloudflare au implementat deja masuri de securitate suplimentare.

Punctul central al acestor masuri este introducerea tehnicii de „padding” sau umplere. Aceasta metoda adauga date suplimentare aleatorii la mesajele criptate, mascand astfel sabloanele de lungime ale tokenilor care fac posibila atacarea.

Dovezile arata ca aceasta tehnica simpla, dar eficienta, poate reduce dramatic eficacitatea atacului descris de cercetatorii israelieni.

Explicatia pentru eficienta padding-ului este ca introduce un nivel suplimentar de „zgomot” in datele criptate. Chiar daca un atacator ar intercepta comunicatia, nu ar putea distinge intre tokenrii reali si datele adaugate aleatoriu.

Citeste si...
Parlamentarii din Japonia isi schimba atitudinea fata de OZN-uri: „O amenintare pentru securitatea nationala"

Legatura dintre aceste masuri de securitate si viitorul comunicatiilor cu chatbot-uri sugereaza ca industria ia in serios amenintarile la adresa confidentialitatii utilizatorilor si este pregatita sa se adapteze rapid.

Implicatii pentru utilizatori si viitorul IA conversationale

Dezvaluirea acestei vulnerabilitati ridica intrebari importante despre increderea pe care o acordam sistemelor de inteligenta artificiala cu informatiile noastre personale.

Punctul cheie pentru utilizatori este sa ramana vigilenti si sa isi evalueze critic nivelul de confort atunci cand impartasesc informatii sensibile cu chatbot-uri sau alte sisteme AI.

Dovezile arata ca, desi riscul practic pentru majoritatea utilizatorilor este limitat, potentialul de abuz exista. Acest lucru este deosebit de relevant pentru persoanele care utilizeaza chatbot-uri in contexte profesionale sau pentru a discuta subiecte confidentiale.

Explicatia acestei preocupari consta in faptul ca, pe masura ce IA devine mai integrata in vietile noastre, cantitatea si sensibilitatea datelor pe care le proceseaza cresc exponential. Orice vulnerabilitate, oricat de mica, poate avea implicatii semnificative la scara larga.

Legatura dintre aceasta descoperire si viitorul IA conversationale sugereaza ca vom asista probabil la o cursa continua intre dezvoltatorii de securitate si potentialii atacatori. Pe masura ce sistemele devin mai sigure, si metodele de atac vor evolua, necesitand o vigilenta constanta din partea industriei si a utilizatorilor deopotriva.

Ati aflat despre aceasta noua amenintare la adresa confidentialitatii conversatiilor cu chatbot-urile? Impartasiti-va gandurile si preocuparile in comentarii si nu uitati sa distribuiti acest articol pentru a-i informa si pe altii despre importanta securitatii in era inteligentei artificiale.

Sursa imaginii: Unsplash

Subiecte abordate in articol: securitate cibernetica, chatbot-uri, inteligenta artificiala, confidentialitate date

Articolul se bazeaza pe un studiu real efectuat de cercetatori, dar interpretarea si implicatiile prezentate aici sunt speculatii educate ale unui model AI. Pentru informatii actualizate si sfaturi de securitate, consultati intotdeauna surse oficiale si experti in domeniu.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole