Ultima actualizare: 11 iulie 2024
Ai observat vreodata ca unii oameni necunoscuti iti plac sau nu fara un motiv aparent? Se pare ca mirosul joaca un rol important in asta, chiar daca nu iti dai seama. Creierul nostru evalueaza inconstient mirosul corporal al unei persoane si ne influenteaza atractia fata de ea.
Perceptia mirosurilor este corelata cu multe procese psiho-fizice si este inca studiata intens. Unele cercetari sugereaza ca ne alegem chiar si prietenii dupa miros, ca sa nu mai vorbim de parteneri. E greu de spus exact cum si dupa ce criterii creierul nostru judeca „calitatea” mirosului altei persoane, dar se stie sigur ce mirosuri ne par mereu neplacute – cele ale rudelor noastre apropiate de sex opus.
Oamenilor nu le place mirosul rudelor apropiate

Un studiu simplu a verificat ce mirosuri preferam. Voluntarilor li s-au dat de mirosit lucruri apartinand unor straini si rudelor apropiate. Surprinzator, toti participantii au preferat mirosurile strainilor in locul membrilor propriei familii.
Ce e interesant e ca mamelor le displacea puternic mirosul propriilor copii. Iar copiii simteau repulsie fata de mirosul tatalui lor. Fratii si surorile de sex diferit aveau aceeasi reactie unul fata de celalalt. In schimb, copiii de acelasi sex nu aveau probleme cu mirosurile fratilor.
Rudele se pot recunoaste dupa miros?

S-a testat si daca rudele pot identifica dupa miros membri familiei. De exemplu, daca parintii isi recunosc copiii. S-a constatat ca parintii identifica mirosul copiilor pre-puberi, mamele fiind mai precise. Dar daca aveau mai multi copii, nu puteau spune caruia apartine un anumit miros.
Copiii sub 8 ani nu isi recunosteau mamele dupa miros, cu exceptia fiilor alaptati. Insa la varste intre 9-15 ani, copiii identificau deja mirosul mamei.
De ce mirosul rudelor provoaca repulsie

Aversiunea fata de mirosul rudelor de sex opus, in special, pare a fi un mecanism anti-incest. Reproducerea unor descendenti sanatosi e o necesitate pentru orice specie. Incestul duce la probleme grave de sanatate la copii. De aceea evolutia a prevazut la unele specii anumiti „inhibitori” contra incestului.
Aceste „masuri” anti-incest sunt diverse. Unele animale alunga puii de pe teritoriul lor cand cresc. O alta „metoda” des intalnita e fidelitatea pe viata fata de partener. Animale ca elefantii incearca sa imperecheze femelele cu masculi dintr-o „familie” teritorial departata. „Bunicile” fac cunostinta intre tinerii „miri” de mici si vegheaza ca ei sa se „casatoreasca” neaparat.
Apropo, elefantii sunt in general animale foarte sociale, amintind mult de oameni. De exemplu, am mai scris ca ei isi spun unul altuia pe „nume” si isi ingroapa mortii.
La speciile care folosesc „imprintingul individual”, parintii si copiii memoreaza mirosul si infatisarea celuilalt. De pilda, asta ajuta haita de lupi sa urmareasca gradul de inrudire al membrilor. Multe animale identifica dupa miros relatii complexe de rudenie, chiar verisori de gradul doi sau trei.
La oameni, dincolo de toate, un rol major il are educatia morala – procesul de formare la copii a normelor, idealurilor, principiilor acceptate social ce le reglementeaza comportamentul. Dar se pare ca un „inhibitor” suplimentar e chiar mirosul.
Concluzie
Desi inca nu se stiu multe despre cum ne influenteaza mirosurile comportamentul, e clar ca joaca un rol crucial in viata noastra sociala. Oricat de ciudat ar parea, aversiunea fata de mirosul rudelor apropiate are o functie adaptativa importanta – de a preveni incestul si problemele pe care le genereaza. Deci data viitoare cand simti o antipatie aparent nejustificata fata de mirosul cuiva, s-ar putea sa fie de fapt o reactie perfect normala si sanatoasa.
Distribuie acest articol daca ti s-a parut interesant si lasa un comentariu cu gandurile tale pe aceasta tema! Sunt curios ce parere ai.
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: mirosul rudelor, incest, comportament social, cercetari stiintifice
Articolul se bazeaza pe informatii din studii si cercetari stiintifice pe tema perceptiei mirosului la oameni si animale si a rolului sau in prevenirea incestului.