Multi oameni au dificultati in a-si castiga increderea in alti oameni, in special in cei diferiti de ei. Dar de ce se intampla acest lucru? O descoperire recenta a unei echipe internationale de cercetatori a aruncat o lumina asupra bazelor genetice ale increderii. Potrivit unui studiu publicat in Scientific Reports si prezentat in revista The Conversation, oamenii carora le este mai usor sa aiba incredere in ceilalti au sanse mai mari de a duce o viata mai lunga si mai sanatoasa.
Gena PLPP4 explica de ce unii oameni sunt mai increzatori decat altii
In timp ce studiul increderii a fost timp de decenii un domeniu al stiintelor sociale si politice, un studiu recent realizat de oameni de stiinta de la Universitatea Lund din Suedia, care a analizat datele a 33.882 de donatori de sange danezi, face un pas inapoi de la stereotipuri. Autorii au corelat secventele genomice ale cohortei cu raspunsurile la un chestionar detaliat. Analiza a identificat un singur gen, PLPP4, care a fost puternic corelat cu tendinta de a avea incredere.
PLPP4 explica 6% din variatia increderii sociale. Aceasta inseamna ca daca iei doua persoane cu medii similare, educatie si experiente de viata, acest gen singur poate explica 6% din diferenta de a avea incredere in ceilalti. Aceasta este o descoperire importanta in domeniul geneticii, mai ales tinand cont de complexitatea comportamentului uman.
Legatura dintre gena increderii, stres si longevitate

Potrivit studiului, „Descoperirea ‘genei increderii’ ar putea servi ca o punte intre biologie si stiintele sociale, punand la indoiala diviziunea traditionala dintre cele doua domenii.” Giuseppe Giordano, liderul studiului, avertizeaza insa ca „in timp ce este tentant sa speculam ca manipularea acestui gen ar putea creste increderea, trebuie sa ma feresc de astfel de interpretari simpliste.”
Expunerea la hormonii de stres este benefica pentru supravietuire pe termen scurt, dar aceasta stare pe termen lung poate fi daunatoare pentru sanatate – fiind legata de probleme cardiovasculare, anxietate si depresie.
Este probabil ca gena PLPP4 sa poata atenua cumva severitatea reactiei de „lupta sau fuga” atunci cand o persoana intalneste oameni noi. Daca increderea in ceilalti actioneaza ca un tampon impotriva stresului, reducand astfel nivelurile de cortizol, ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare si depresiei.
Daca reactia de lupta sau fuga nu este foarte intensa atunci cand o persoana intalneste oameni noi, tendinta innascuta de a avea incredere poate avea beneficii pentru sanatate. Prin urmare, oamenii care au gena PLPP4 functionala si care sunt mai increzatori de natura ar putea trai mai mult timp.
Desi aceasta descoperire privind „gena increderii” arata promitatoare, cercetarile suplimentare vor fi necesare pentru a intelege mai bine rolul exact al genei PLPP4 si alte posibile gene implicate in formarea increderii. Cu toate acestea, legatura identificata intre incredere, stres si durata de viata reprezinta un pas important in directia intelegerii modului in care trasaturile psihologice umane sunt ancorate in biologie.
Impartasiti acest studiu revolutionar cu prietenii si familia voastra si lasati un comentariu cu parerile voastre! Credeti ca descoperirea „genei increderii” ne poate ajuta sa intelegem mai bine comportamentul uman si sa dezvoltam societati mai sanatoase si mai increzatoare?
Sursa imaginii: Shutterstock
Subiecte abordate in articol: Gena increderii, longevitate, sanatate, stres, PLPP4
Bazat pe un studiu publicat in Scientific Reports si prezentat in The Conversation