24.9 C
București
24 iulie 2024

Emisiile de gaze cu efect de sera ale Google au crescut cu 48%. Totul din cauza AI

Citeste si ...

Gigantul tehnologic Google se confrunta cu o crestere alarmanta a emisiilor de gaze cu efect de sera, inregistrand o crestere de 48% in ultimii cinci ani. Aceasta crestere semnificativa este atribuita in principal extinderii centrelor de date necesare pentru dezvoltarea sistemelor de inteligenta artificiala (IA). Situatia pune sub semnul intrebarii angajamentul companiei de a atinge un echilibru zero al emisiilor pana in 2030.

Conform celui mai recent raport de mediu al companiei, emisiile de gaze cu efect de sera ale Google au atins 14,3 milioane de tone echivalent carbon in 2023. Aceasta cifra reprezinta o crestere de 48% fata de nivelul din 2019 si o crestere de 13% comparativ cu anul precedent. Aceste date subliniaza impactul semnificativ al dezvoltarii IA asupra amprentei de carbon a companiei.

Detalii privind cresterea emisiilor

Cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera la Google este strans legata de expansiunea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea si implementarea sistemelor de inteligenta artificiala. Iata principalele aspecte ale acestei situatii:

  • Crestere de 48% a emisiilor totale in 5 ani
  • Atingerea a 14,3 milioane de tone echivalent carbon in 2023
  • O crestere de 13% fata de anul precedent
  • Emisiile legate de energie au crescut cu 37% in 2023
  • Emisiile energetice reprezinta un sfert din totalul emisiilor companiei

Aceste cifre evidentiaza impactul semnificativ al dezvoltarii IA asupra mediului si subliniaza necesitatea unor solutii sustenabile in industria tech.

Reactia Google si angajamentul pentru sustenabilitate

In fata acestei cresteri alarmante a emisiilor, Google isi reafirma angajamentul fata de obiectivele de sustenabilitate, dar recunoaste si provocarile intampinate:

Kate Brandt, directorul de sustenabilitate al Google, a confirmat angajamentul companiei de a atinge un echilibru zero al emisiilor pana in 2030. Cu toate acestea, ea a recunoscut natura „extrem de ambitioasa” a acestui obiectiv, in contextul cresterii rapide a emisiilor.

Brandt a subliniat ca emisiile legate de energie au crescut cu 37% in 2023, reprezentand un sfert din totalul emisiilor companiei. Aceasta crestere semnificativa ilustreaza legatura directa dintre consumul de energie al centrelor de date si impactul asupra mediului.

Citeste si...
Elon Musk planifica un supercomputer xAI pentru a alimenta o versiune mai buna a Grok

Google se confrunta acum cu provocarea de a-si reconcilia ambitiile in domeniul IA cu obiectivele de sustenabilitate. Compania va trebui sa gaseasca solutii inovatoare pentru a reduce amprenta de carbon a operatiunilor sale, mentinand in acelasi timp competitivitatea in domeniul tehnologiilor emergente.

Ingrijorari ale expertilor in domeniul climatic

Cresterea emisiilor Google nu este un caz izolat, ci face parte dintr-o tendinta mai larga in industria tech. Expertii in domeniul climatic isi exprima ingrijorarea cu privire la impactul sistemelor IA asupra mediului:

  • Analistii Bernstein estimeaza ca IA ar putea dubla ritmul de crestere a cererii de energie electrica in SUA in anii urmatori
  • Giganti tehnologici precum Google, Amazon si Microsoft au anuntat planuri de a investi zeci de miliarde de dolari in IA
  • Cresterea cererii de energie electrica pentru IA ar putea avea un impact semnificativ asupra eforturilor globale de reducere a emisiilor de carbon

Aceste previziuni subliniaza necesitatea unor solutii durabile si a unor politici de reglementare care sa abordeze impactul IA asupra mediului.

Cresterea alarmanta a emisiilor de gaze cu efect de sera la Google, determinata de dezvoltarea IA, subliniaza urgenta gasirii unui echilibru intre inovatie si sustenabilitate in industria tehnologica. Pe masura ce companiile investesc masiv in IA, va fi esential sa se dezvolte solutii care sa minimizeze impactul asupra mediului, asigurand in acelasi timp progresul tehnologic. Situatia Google serveste ca un semnal de alarma pentru intreaga industrie, evidentiind necesitatea unor actiuni concrete si imediate pentru a aborda provocarile de mediu asociate cu avansul rapid al inteligentei artificiale.

Sursa imaginii: Unsplash

Subiecte abordate in articol: Google, emisii de carbon, inteligenta artificiala, sustenabilitate

Aceste cifre ne fac sa ne gandim ca inteligenta artificiala nu este chiar atat de „inteligenta” cand vine vorba de mediul inconjurator.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole