22.9 C
București
25 iulie 2024

Explozie a unei rachete in timpul testelor din China: Incidentul a avut loc in interiorul unui oras

Citeste si ...

In provincia Henan din China, o treapta a rachetei Tianlong-3 a explodat in timpul testelor statice. Incidentul a avut loc in apropierea orasului Gongyi, iar fragmentele rachetei au fost la un pas sa loveasca casele din apropiere si sa raneasca locuitorii.

Compania care a efectuat testele a comentat incidentul, precizand ca prima treapta a rachetei Tianlong-3 s-a aprins normal in timpul testului la cald, dar apoi s-a separat de standul de testare din cauza unor probleme structurale, ceea ce a dus la o explozie puternica.

De fapt, inginerii chinezi au calculat gresit puterea rachetei, astfel incat in timpul aprinderii statice a celor noua motoare de pe prima treapta, care ar fi trebuit efectuata la sol, racheta a zburat direct in cer. Curand racheta s-a oprit, a cazut si a provocat o explozie mare.

Racheta Tianlong-3 este o dezvoltare unica a Chinei, care urmeaza in mare masura ideea lui Elon Musk si este inspirata de racheta sa Falcon-9. Scopul dezvoltatorilor chinezi a fost de a crea o racheta reutilizabila pentru a trimite grupuri de sateliti pe orbita terestra joasa, similar cu constelatia Starlink. O alta caracteristica a rachetei este utilizarea motoarelor cu oxigen-kerosen, o solutie deloc noua, dar neobisnuita pentru dezvoltatorii chinezi. Poate tocmai acest lucru a cauzat problemele.

Prima treapta reutilizabila a rachetei Tianlong-3 este echipata cu noua motoare Tianhuo-12 cu oxigen-kerosen, fiecare avand o tractiune de 110 tone. Planul initial era de a trimite racheta Tianlong-3 la Centrul de Lansare a Satelitilor Hainan dupa testele la cald pentru a se pregati pentru primul sau zbor in septembrie anul acesta. Se pare ca planurile vor fi ajustate.

Incidente similare in industria spatiala

Cu toate acestea, incidentul nu este un indicator al profesionalismului inginerilor, iar astfel de incidente nu sunt extraordinare pentru industria spatiala. Lansari esuate se intampla in mod regulat tuturor, deoarece zborurile spatiale sunt un lucru complicat.

Este imposibil sa construiesti o racheta de la zero care sa functioneze eficient fara niciun test. Sunt necesari ani de munca si mii de experimente pe fiecare element inainte de a putea incepe direct testarea rachetei.

Citeste si...
Huawei pregateste lansarea primului smartphone pliabil din seria Nova

Sa ne amintim ca Elon Musk a avut mai multe lansari de testare ale rachetei Starship anul acesta, dintre care doar una s-a incheiat cu un succes relativ (desi nu fara probleme). Cu toate acestea, chiar si doua esecuri nu au dus la inchiderea proiectului, deoarece au fost planificate. Aproape nimeni nu spera ca racheta sa decoleze imediat si sa se indrepte spre Marte, asa cum isi doreste antreprenorul in viitor.

Locatia controversata a testelor

Explozie a unei rachete in timpul testelor din China: Incidentul a avut loc in interiorul unui oras
Explozie a unei rachete in timpul testelor din china: incidentul a avut loc in interiorul unui oras

Singurul lucru care ridica semne de intrebare este locul de testare. Efectuarea de experimente cu rachete in apropierea marilor orase este o decizie discutabila. Daca o treapta a rachetei ar fi cazut in centrul orasului, victimele si distrugerile ar fi fost inevitabile.

Serviciile de salvare au reusit sa faca fata rapid consecintelor exploziei, astfel incat nimeni nu a fost ranit. Cu toate acestea, locatia testelor ar trebui reevaluata pentru a evita potentiale dezastre in viitor. Dezvoltarea tehnologiei spatiale este cruciala, dar siguranta publicului ar trebui sa fie intotdeauna prioritara.

Distribuie acest articol daca ti s-a parut interesant si spune-ne parerea ta in comentarii. Cum crezi ca ar trebui gestionate testele rachetelor pentru a asigura atat progresul, cat si securitatea?

Sursa imaginii: Captura de ecran.

Subiecte abordate in articol: explozie racheta china, teste esuate, siguranta publica, tehnologie spatiala

Date si informatii furnizate de agentii de presa si surse oficiale din industria aerospatiala.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole