23.8 C
București
17 iunie 2024

Inteligenta artificiala risca sa devina o noua „bula” precum cea a criptomonedelor

Citeste si ...

In momentul actual, exista un val de entuziasm exagerat in jurul tehnologiilor de inteligenta artificiala (AI). Insa, un reputat economist avertizeaza ca aceasta euforie ar putea duce la o situatie asemanatoare „bulei” criptomonedelor, care a implodat in urma cu doi ani.

Paul Romer, profesor de economie laureat al Premiului Nobel, a declarat pentru Bloomberg ca „exista mult prea multa incredere in ceea ce priveste traiectoria viitoare a inteligentei artificiale”. Cand oamenii fac astfel de proiectii extreme, el crede ca risca sa comita „o greseala foarte grava”.

Avansul inteligentei artificiale ar putea incetini din lipsa de date

Unul dintre motivele pentru care Romer este sceptic fata de evolutiile actuale ale AI este ca acest progres se bazeaza pe scalarea capacitatii de calcul si volumele uriase de date utilizate pentru antrenarea sistemelor. „Scalarea calculatoarelor este destul de usoara. Este vorba doar de mai multe masini, mai multe cipuri”, a explicat el.

Insa, economistii avertizeaza ca am putea ajunge la o limita in ceea ce priveste cantitatea de date disponibile pentru a alimenta aceste sisteme AI. „Ceea ce se va intampla este ca nu vom avea suficiente date”, a presupus Romer.

Promisiunile neimplinite ale condusului autonom, un semn de avertizare

Inteligenta artificiala risca sa devina o noua "bula" precum cea a criptomonedelor
Inteligenta artificiala risca sa devina o noua "bula" precum cea a criptomonedelor

Fostul economist-sef al Bancii Mondiale a oferit exemplul tehnologiei de conducere autonoma ca avertisment cu privire la asteptarile nerealiste din domeniul AI. Companii precum Tesla promit de ani de zile vehicule complet autonome, dar sistemele lor inca se confrunta cu probleme de fiabilitate in anumite scenarii complexe.

„Peste doi ani, probabil ca oamenii vor privi inapoi si vor spune ca a fost intr-adevar o bula, am supraestimat incotro ne indreptam”, a concluzionat Romer cu privire la entuziasmul actual pentru AI.

„Oamenii ar trebui sa fie prudenti si sa nu aiba asteptari prea mari de la progresele actuale in inteligenta artificiala. Similar bulei criptomonedelor, am putea asista la o resetare a asteptarilor in urmatorii ani, pe masura ce limitele acestor tehnologii devin mai evidente.”

Analiza se bazeaza pe declaratiile economistilor, inclusiv laureatul Nobel Paul Romer, cu privire la potentialele obstacole in dezvoltarea viitoarelor sisteme de inteligenta artificiala.

Citeste si...
Cum sa folosesti un laptop ca monitor secundar sau monitor extern

Subiecte abordate in articol: inteligenta artificiala, Paul Romer, Premiul Nobel, cripto, bula, contor

Sursa imaginii: Unsplash

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Inteligenta artificiala risca sa devina o noua "bula" precum cea a criptomonedelor