26.6 C
București
25 iunie 2024

NASA Descopera Planeta Gliese 12 b, o Lume Similara Pamantului cu Potential de Viata Extraterestra

NASA a descoperit planeta Gliese 12 b, o lume similară Pământului la doar 40 de ani-lumină distanță. Aflați ce dezvăluiri fac cercetătorii despre potențialul ei de a găzdui viață extraterestră.

Citeste si ...

Astronomii de la NASA au facut o descoperire revolutionara cu ajutorul telescopului spatial TESS: o noua planeta, Gliese 12 b, situata la doar 40 de ani-lumina distanta de Pamant. Aceasta exoplaneta fascinanta, cu dimensiuni similare Terrei, orbiteaza in jurul stelei pitice rosii Gliese 12 din constelatia Pesti si ar putea oferi conditii prielnice pentru viata asa cum o cunoastem.

Gliese 12 b, o Lume Misterioasa la Doar 40 de Ani-Lumina Distanta

Gliese 12 b a intrat in atentia cercetatorilor datorita asemanarilor sale izbitoare cu planeta noastra. Cu o dimensiune apropiata de cea a Pamantului, aceasta lume extraterestra isi completeaza o orbita in jurul stelei sale in doar 12,8 zile pamantesti. Desi distanta fata de steaua Gliese 12 este de doar 7% din cea dintre Pamant si Soare, temperaturile moderate de pe suprafata planetei sunt mentinute datorita naturii mai reci a stelei gazda comparativ cu astrul nostru.

Aceasta pozitionare privilegiata plaseaza planeta Gliese 12 b in asa-numita „Zona a Bucuriilor de Aur” a sistemului sau stelar – o regiune in care conditiile ar putea permite existenta apei in stare lichida, un element vital pentru aparitia si sustinerea vietii asa cum o stim.

O Echipa Internationala de Cercetatori Dezvaluie Misterele lui Gliese 12 b

Nasa descopera planeta gliese 12 b, o lume similara pamantului cu potential de viata extraterestra
Nasa descopera planeta gliese 12 b, o lume similara pamantului cu potential de viata extraterestra

Descoperirea planetei Gliese 12 b este rodul eforturilor unei echipe internationale de astronomi, condusa de Larissa Palethorpe de la University College of London si astrofizicianul Shishir Dholakia de la Universitatea din Queensland de Sud. Folosind datele colectate de satelitul TESS al NASA, cercetatorii au observat mici scaderi in luminozitatea stelei Gliese 12 atunci cand planeta a tranzitat prin fata acesteia. Aceste informatii pretioase le-au permis sa determine dimensiunea si perioada orbitala a lui Gliese 12 b.

„Sa gasim ca are o dimensiune atat de asemanatoare cu Pamantul a fost o surpriza minunata”, a declarat Palethorpe. „Este foarte interesant sa stim ca, in ceea ce priveste locuibilitatea, Gliese 12 b ar putea fi intre Pamant si Venus”.

Potentialul de Locuibilitate al Planetei Gliese 12 b

Unul dintre aspectele cele mai intrigante ale lui Gliese 12 b este potentialul sau de a gazdui forme de viata. Desi primeste aproximativ 85% din radiatia pe care Venus o primeste de la Soare, temperatura estimata la suprafata planetei este mult mai scazuta, in jur de 42°C, comparativ cu infernalele 464°C de pe Venus.

Citeste si...
Cum sa dezactivezi modul Selfie Oglinda pe Xiaomi 14

Cu toate acestea, existenta unei atmosfere pe Gliese 12 b ramane inca un mister. „Unele planete au atmosfere foarte groase de hidrogen, care acopera intreaga planeta. Acest strat de gaz foarte gros este de fapt o veste proasta pentru locuibilitate”, a explicat Vincent Van Eylen, colegul lui Palethorpe. „Gliese 12 b este de dimensiunea Pamantului, deci probabil ca nu are aceasta atmosfera foarte groasa”.

Studierea lui Gliese 12 b Poate Dezvalui Secrete Despre Viata Extraterestra

Nasa descopera planeta gliese 12 b, o lume similara pamantului cu potential de viata extraterestra
Nasa descopera planeta gliese 12 b, o lume similara pamantului cu potential de viata extraterestra

Chiar daca Gliese 12 b s-ar dovedi a fi lipsita de atmosfera, studierea sa poate oferi informatii valoroase pentru intelegerea locuibilitatii planetelor care orbiteaza stele pitice rosii – cele mai raspandite stele din galaxia noastra. Cercetarile viitoare vor incerca sa determine existenta unei atmosfere si sa analizeze compozitia acesteia, aducand noi perspective asupra conditiilor necesare aparitiei si sustinerii vietii in Univers.

Descoperirea lui Gliese 12 b reprezinta un pas important in cautarea noastra neobosita a unei a doua case cosmice si ne aduce mai aproape de momentul in care am putea gasi dovezi ale existentei vietii dincolo de planeta Pamant. Explorarea si studiul acestei lumi extraterestre fascinante ar putea dezvalui secrete uluitoare despre diversitatea sistemelor planetare din Calea Lactee si despre potentialul Universului de a gazdui viata in forme variate si neasteptate.

Descoperirea planetei Gliese 12 b de catre astronomii de la NASA, folosind telescopul spatial TESS, deschide noi orizonturi in cautarea vietii extraterestre. Cu o dimensiune similara Pamantului si pozitionata in „zona locuibila” a stelei sale, aceasta lume misterioasa ar putea oferi conditii prielnice aparitiei vietii. Desi numeroase intrebari raman fara raspuns, studierea lui Gliese 12 b poate dezvalui indicii pretioase despre prevalenta conditiilor favorabile vietii in Univers si despre potentialul altor lumi de a gazdui forme de viata complexe. Aceasta descoperire revolutionara ne invita sa privim dincolo de granitele planetei noastre si sa ne imaginam o galaxie plina de minuni si posibilitati uimitoare. Impartaseste acest articol si spune-ne in comentarii care sunt gandurile tale despre aceasta noua exoplaneta fascinanta si perspectivele pe care le deschide pentru gasirea vietii extraterestre!

Sursa imagini: Unsplash

Citeste si...
Compania japoneza TDK anunta o revolutie in bateriile cu stare solida: densitate crescuta de stocare a energiei pentru dispozitivele portabile

Subiecte abordate in articol: exoplanete, viata extraterestra, NASA, TESS

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole