O descoperire întâmplătoare, dar remarcabilă, a avut loc în timpul uneia dintre observațiile de rutină efectuate de telescopul spațial james webb. Echipa de cercetători a identificat una dintre cele mai perfecte galaxii cunoscute în Univers – o galaxie spirală cu o structură ordonată. În prezent, astfel de galaxii reprezintă doar 10% din totalul galaxiilor observate în etapele târzii ale evoluției Universului. Telescopul webb a surprins această capodoperă cosmică la doar un miliard de ani după Big Bang.
O galaxie matură într-un Univers tânăr
Descoperirea a fost făcută de o echipă condusă de astronomul Mengyuan Xiao de la Universitatea din Geneva. Galaxia a primit numele Zhu-lung (care înseamnă „dragon-strămoș” sau „dragon cu torță”).
„Zhu-lung demonstrează că galaxiile mature au apărut mult mai devreme decât ne așteptam, în primul miliard de ani după Big Bang”, explică echipa de cercetători. „Descoperirea noastră impune limitări serioase asupra modelelor de formare a galaxiilor masive și asupra originii structurilor spiralate în Universul timpuriu.”
O structură unică și perfectă
Majoritatea galaxiilor spirale cunoscute se află undeva între galaxii strict ordonate și cele fragmentate. Doar aproximativ 10% dintre galaxii au o structură perfect ordonată, cu brațe spirale simetrice și elemente structurale bine definite. Pentru formarea unei astfel de ordini este nevoie, de obicei, de foarte mult timp.

Cu atât mai surprinzătoare a fost descoperirea unei astfel de galaxii la doar un miliard de ani după Big Bang. Acest lucru sugerează că galaxiile de tipul Căii Lactee trebuie să fi evoluat de zece ori mai rapid decât se credea anterior. Mai mult, înainte de telescopul webb, nu am observat galaxii atât de bine structurate la o distanță de până la 11,5 miliarde de ani lumină. Galaxia Zhu-lung a fost detectată la o distanță corespunzătoare unei vârste a Universului de 12,8 miliarde de ani, ceea ce ridică multe întrebări pentru astronomi.
O gaură neagră liniștită și o rată redusă de formare stelară
Analiza datelor despre Zhu-lung a arătat că rata de formare a stelelor în această galaxie încetinește și, în momentul observației, era între 20 și 155 de mase solare pe an (spre comparație, rata de formare stelară în Calea Lactee este de aproximativ trei mase solare pe an).
Gaura neagră din centrul galaxiei Zhu-lung se află într-o stare de repaus. Toate semnele indică faptul că această galaxie și-a încheiat evoluția în perioada în care Calea Lactee abia începea să se formeze. Chiar și în prezent, Calea Lactee nu este la fel de bine organizată precum era Zhu-lung acum 12,8 miliarde de ani.
Te invităm să distribui acest articol fascinant despre una dintre cele mai uimitoare descoperiri ale telescopului james webb și să ne împărtășești părerea ta în comentarii despre ce crezi că a dus la formarea unei galaxii atât de perfecte într-un Univers atât de tânăr.
Sursa imaginii: NASA, University of Geneva
Etichete: telescop james webb, galaxie spirală, Zhu-lung, Calea Lactee, evoluție galaxii, Univers timpuriu