7 C
București
9 noiembrie 2024

Voyager 1 Primeste Update de Software la 24 de Miliarde de Kilometri Distanta – Ce A Facut Posibil Acest Succes?

Citeste si ...

Oamenii de stiinta de la NASA au reusit o performanta tehnologica remarcabila: au actualizat software-ul sondei spatiale Voyager 1, aflata la peste 24 de miliarde de kilometri distanta de Pamant, in spatiul interstelor. Aceasta misiune extrem de dificila a necesitat eforturi istete si creative din partea inginerilor NASA pentru a depasi provocarile oferite de memoria si capacitatile compute limitate ale sondei lansate in urma cu aproape 50 de ani.

Voyager 1: O Calatorie Istorica

Lansata in 1977, impreuna cu sonda geamana Voyager 2, Voyager 1 a pornit intr-o misiune fara precedent de explorare a planetelor indepartate din sistemul nostru solar si a regiunilor de la marginea heliosferei. Depasind asteptarile initiale, aceasta nava spatiala robusta a devenit primul obiect creat de omenire care a atins spatiul intersteler in 2012, dupa ce a traversat heliopauza – granita unde influenta vantului solar se diminueaza brusc.

Insemnatatea Voyager 1

Desi ambele sonde Voyager transporta discuri aurii continand sunete si imagini de pe Pamant ca o „Capsula a Timpului” pentru potentiali vizitatori extratenstri, Voyager 1 ramane principalul pionier al explorarilor spatiale de lunga durata. De-a lungul calatoriei sale, aceasta sonda a oferit perspective inedite asupra gigantilor gazeosi Jupiter si Saturn, identificand inele si luni necunoscute anterior.

Provocarile Unui Update la 24 de Miliarde de km Distanta

In noiembrie 2023, Voyager 1 a incetat brusc sa transmita date stiintifice si ingineresti inteligibile, desi misiunea controla ca sonda primea comenzile de la Pamant. Dupa luni de investigatii, inginerii NASA au reusit sa localizeze si sa inteleaga problema: 3% din memoria subsistemului de date de zbor (FDS) s-a deteriorat, afectand capacitatea de procesare a datelor.

Regasirea Genialitatii in… 4 Kiloocteti

Repararea componentei defecte era imposibila, iar memoria totala de 4 kiloocteti era insuficienta pentru a inlocui bucata de cod lipsa. Solutia gasita a fost una inovatoare:

Codul a fost faramitat in mici sectiuni si rearanjat strategic in diferite zone libere de memorie. Pasii urmatori au implicat ajustari ale codului separat pentru a asigura functionarea independenta si integritatea codului raspandit.

Citeste si...
7 Strategii SEO Eficiente pentru Clasari Mai Bune in Rezultatele Google

La 18 aprilie 2024, prima portiune de cod, responsabila de emiterea datelor despre starea sondei, a fost incarcata cu succes pe noua locatie, dupa un drum de 45 de ore dus-intors. Pentru prima data dupa cinci luni, oamenii de stiinta puteau analiza date despre Voyager 1.

Voyager 1 primeste update de software la 24 de miliarde de kilometri distanta - ce a facut posibil acest succes?

Determinarea NASA pentru a Salva o Legenda

Urmand aceeasi strategie in urmatoarele saptamani, NASA spera sa restaureze in totalitate capacitatea de colectare si transmitere a datelor stiintifice obtinute de Voyager 1.

„Este o poveste incredibila de inventivitate si perseverenta,” afirma Suzanna Dodd, managerul proiectului. „Misiunea continua, iar inginerii tineri se alatura pentru a contribui cu cunostintele lor. Nu putem fi siguri ce se va intampla, dar ma uimesc mereu ca Voyager continua sa functioneze.”

Desi Voyager 1 avanseaza cu 1.6 milioane de km pe zi, se vor scurge secole pana cand va atinge si explora complet imensa Noua, inspre care calatoreste acum. Dupa aproape 50 de ani de la lansare, acest erou spatial neobosit inca are multe de oferit stiintei.

Impartaseste acest articol pentru a celebra una dintre cele mai remarcabile realizari tehnologice ale omenirii si lasa un comentariu cu parerea ta despre misiunea Voyager.

Sursa imaginii: NASA

Subiecte abordate in articol: Voyager 1, explorare spatiala, NASA, actualizare software

Articolul se bazeaza pe informatiile oficiale furnizate de NASA si echipa proiectului Voyager de la Jet Propulsion Laboratory.

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri