16 C
București
22 mai 2024

Mugur Isarescu, dispus sa candideze pentru un nou mandat de guvernator BNR: „Ma voi duce in Parlament daca voi fi invitat”

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că este dispus să primească un nou mandat în fruntea instituției, dacă va fi invitat de Parlament. Decizia aparține legislativului, a precizat el.

Citeste si ...

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, si-a manifestat deschiderea de a accepta un nou mandat la conducerea institutiei, in cazul in care va fi propus de catre Parlament. Aceasta declaratie a venit in contextul in care premierul Marcel Ciolacu l-a sustinut public pentru o noua investire.

„Asa cum am raspuns data trecuta, nu pot sa ma dezmint, decizia este la nivelul Parlamentului. Nu este la nivelul meu. Deci o sa ma duc in Parlament daca o sa fiu invitat„, a declarat Isarescu, intrebat despre eventualitatea de a candida pentru functia de guvernator.

Contextul declaratiei

Declaratia lui Mugur Isarescu a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa, unde a fost chestionat cu privire la intentiile sale de a continua in fruntea BNR. Aceasta intrebare a venit dupa ce premierul Marcel Ciolacu a anuntat public ca il sustine pe Isarescu pentru un nou mandat, daca acesta va accepta sa candideze.

In februarie, cand a fost intrebat despre o eventuala candidatura, Isarescu a evitat sa-si exprime dorintele personale, argumentand ca decizia apartine Parlamentului si partidelor politice, conform legii.

„Nu pot sa va spun dorintele mele personale, ca ma rusinez. Adica…din cand in cand trebuie sa ma uit la buletin. Deci, a aparut clar aceasta problema, nu? Nu, tanar nu mai sunt. Am fost odata, dar sunt totusi multi ani de atunci.”

Actualul mandat de guvernator al lui Mugur Isarescu expira in toamna anului 2024.

Bilantul mandatelor lui Isarescu

Mugur Isarescu ocupa functia de guvernator al BNR din septembrie 1990, fiind reconfirmat in aceasta pozitie de mai multe legislaturi. El este considerat una dintre cele mai longevive personalitati din fruntea unei banci centrale din lume.

In cei peste 30 de ani de mandat, Isarescu a trecut BNR prin momente cruciale, precum:

  1. Reforma monetara din 2005 – cand leul vechi a fost inlocuit cu leul nou, la un curs de 1 leu nou = 10.000 lei vechi.
  2. Pregatirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana – proces in care BNR a jucat un rol esential.
  3. Gestionarea crizei financiare globale din 2008 – cand BNR a luat masuri pentru a stabiliza sistemul bancar si a proteja economiile cetatenilor.
Citeste si...
Cum ne influenteaza copilaria deciziile financiare de mai tarziu?

In prezent, principala provocare a lui Isarescu este combaterea inflatiei ridicate, care a atins un varf de 16,76% in 2022, cel mai mare nivel din ultimii 19 ani.

Mugur Isarescu, dispus sa candideze pentru un nou mandat de guvernator BNR:
Mugur Isarescu, dispus sa candideze pentru un nou mandat de guvernator BNR: "Ma voi duce in Parlament daca voi fi invitat" 4

Reactii privind un potential nou mandat

Perspectiva unui nou mandat al lui Mugur Isarescu la conducerea BNR a starnit reactii diverse in spatiul public. Unii analisti economici considera ca experienta sa vasta ar fi un atu in contextul economic actual, in timp ce altii pledeaza pentru o schimbare de garda la varful institutiei.

„Mugur Isarescu este un profesionist desavarsit, cu o vasta experienta in gestionarea politicii monetare. Un nou mandat al sau ar putea aduce stabilitate si incredere in sistemul bancar romanesc”, a declarat analistul economic Andrei Radulescu.

In schimb, economistul Maria Ionescu a avertizat ca „o conducere prea indelungata poate duce la stagnare si lipsa de viziune proaspata. Este nevoie de un echilibru intre continuitate si schimbare la varful BNR.”

Ramane de vazut daca Parlamentul il va propune pe Mugur Isarescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR. Indiferent de decizie, aceasta situatie readuce in prim-plan importanta rolului BNR in gestionarea economiei si a politicii monetare.

Impartasiti acest articol pentru a afla mai multe perspective despre aceasta dezbatere si lasati un comentariu cu opinia dumneavoastra!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole