16 C
București
22 mai 2024

Lupte Grele pe Frontul din Harkov: Ucrainenii Resping Rusii la Vovcensk, in timp ce Putin Afirma ca Trupele Moscovei „Isi Imbunatatesc Pozitiile”

Lupte Grele pe Frontul din Harkov: Ucrainenii Resping Rușii la Vovcensk, în timp ce Putin Afirmă că Trupele Moscovei "Își Îmbunătățesc Pozițiile"

Citeste si ...

Confruntarile violente continua sa faca ravagii pe frontul din estul Ucrainei, in special in regiunea Harkov. Fortele ucrainene anunta ca au respins partial ofensiva rusa in orasul Vovcensk, intr-o lupta disperata pentru a-si apara teritoriul. In mijlocul acestei situatii tensionate, presedintele rus Vladimir Putin sustine ca trupele Moscovei „isi imbunatatesc pozitiile in toate directiile” si ca ofensiva declansata merge „conform planului”.

Focarul Luptelor: Regiunea Harkov

Vineri, 12 mai, Rusia a lansat o noua ofensiva asupra regiunii Harkov, dupa saptamani de speculatii cu privire la o posibila tentativa de stabilire a unei noi linii de front in zona. Orasele Vovcensk si Lyptsi par a fi epicentrul acestei ofensive, care ar putea oferi Rusiei posibilitatea de a supune orasul Harkov unui intens baraj de artilerie.

Conform rapoartelor Statului Major al Fortelor Armate ale Ucrainei, fortele ucrainene de aparare au reusit sa „impinga partial inapoi” trupele ruse din Vovcensk. Cu toate acestea, operatiunile defensive continua in mod sustinut la periferia de nord si nord-vest a orasului.

„In anumite zone, in apropiere de Lukainţi şi Vovceansk, in urma unor tiruri inamice şi unui asalt al infanteriei, unitaţile noastre s-au regrupat catre poziţii mai favorabile, pentru a salva vieţile militarilor noştri şi a evita pierderi. Batalia continua”, a anunţat Statul Major ucrainean.

Zelenski Mobilizeaza Forte Suplimentare

In fata amenintarii iminente, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat situatia cu seful Statului Major General Anatolii Barhylevych, Comandantul sef al Fortelor Armate ale Ucrainei Oleksandr Sirski si cu sefii Garzii Nationale. Potrivit rapoartelor Biroului Prezidential, Ucraina desfasoara mai multe forte in regiunea Harkov si are rezerve pregatite.

„Sunt desfasurate forte suplimentare, exista rezerve”, se arata in raport.

Miercuri, 17 mai, Zelenski a fost nevoit sa anuleze vizita planificata in Spania si Portugalia din cauza inrautatirii situatiei de pe frontul de lupta.

Continuarea Luptelor in Alte Regiuni

Lupte Grele pe Frontul din Harkov: Ucrainenii Resping Rusii la Vovcensk, in timp ce Putin Afirma ca Trupele Moscovei
Lupte Grele pe Frontul din Harkov: Ucrainenii Resping Rusii la Vovcensk, in timp ce Putin Afirma ca Trupele Moscovei "Isi Imbunatatesc Pozitiile" 4

In timp ce bataliile se concentreaza in jurul Harkovului, Rusia continua sa atace si in alte parti ale Ucrainei:

  1. Regiunea Zaporojie: Armata rusa a anuntat recapturarea satului Robotine, una dintre putinele localitati cucerite de ucraineni in timpul contraofensivei din vara anului 2023. Satul a fost epicentrul unor confruntari violente intre cele doua tabere.
  2. Bahmut: Politistii de frontiera ucraineni raporteaza ca au dejucat un atac rusesc pe frontul Bahmut, distrugand echipamente militare si un grup de infanterie rusa. Printre pierderile inamicului se numara:
    • 1 tanc T-64
    • 1 transportor blindat BTR-82
    • Aproximativ 10 infanteristi ucisi
Citeste si...
Gestul lui Dorinel Munteanu in finala Cupei Romaniei: A parasit banca in timpul loviturilor de departajare

Declaratiile lui Putin: „Imbunatatim Pozitiile in Fiecare Zi”

In pofida rezistentei ucrainene, Vladimir Putin a facut declaratii optimiste cu privire la evolutia operatiunilor militare ruse. Liderul de la Kremlin a afirmat ca trupele Moscovei „isi imbunatatesc pozitiile in toate directiile in fiecare zi” si ca ofensiva merge „potrivit planului”.

Aceste comentarii vin in contradictie cu rapoartele de pe teren care sugereaza ca rusii se confrunta cu o rezistenta puternica din partea fortelor ucrainene, in special in regiunea Harkov.

In timp ce ambele parti raporteaza castiguri si pierderi, este evident ca luptele grele vor continua in estul Ucrainei. Capacitatea Kievului de a mobiliza rapid forte suplimentare si de a mentine apararea va fi esentiala pentru a tine piept ofensivei ruse.

Pe de alta parte, Rusia pare hotarata sa-si consolideze pozitiile si sa avanseze pe mai multe fronturi, punand presiune suplimentara asupra fortelor ucrainene. Deznodamantul acestui conflict va depinde in mare masura de vointa, determinarea si capacitatea de lupta a celor doua tabere.

Impartasiti aceasta stire cruciala cu prietenii si familia voastra si lasati un comentariu pentru a va exprima opinia cu privire la evolutia conflictului din Ucraina.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole