26.6 C
București
25 iunie 2024

Mugur Isarescu, pe cale sa obtina un nou mandat de 5 ani la conducerea BNR

Citeste si ...

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), se pregateste sa fie confirmat pentru un nou mandat de 5 ani la conducerea institutiei, potrivit surselor Bloomberg citate de Economedia.ro. La 74 de ani, Isarescu este cel mai longeviv sef de banca centrala din lume, fiind in functie din 1990, cu exceptia unei pauze de un an in care a fost prim-ministru (1999-2000).

Conform surselor apropiate discutiilor, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, Isarescu se bucura de sprijinul principalelor partide din Parlament pentru un nou mandat. Votul pentru comisia de stabilire a tarifelor din Romania, formata din 9 membri, este asteptat sa aiba loc dupa alegerile locale si europarlamentare din 9 iunie.

Isarescu, gata sa accepte un nou mandat daca primeste sustinerea Parlamentului

Desi nu si-a anuntat oficial candidatura pentru cel de-al optulea mandat, Mugur Isarescu a declarat ca va accepta propunerea daca va fi sustinut de Parlament. Pe parcursul actualului mandat, guvernatorul BNR s-a confruntat cu cea mai ridicata rata a inflatiei din Uniunea Europeana, temperand asteptarile privind o reducere rapida a dobanzilor si indemnand Guvernul sa mentina deficitul bugetar la 5% din PIB in acest an.

Surprinzator, in sedinta din 13 mai, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7%, contrar anticiparilor majoritatii analistilor care mizau pe o reducere de 0,25 puncte procentuale.

Mugur isarescu, pe cale sa obtina un nou mandat de 5 ani la conducerea bnr
Mugur isarescu, pe cale sa obtina un nou mandat de 5 ani la conducerea bnr

Se anunta schimbari in conducerea BNR

Potrivit surselor Bloomberg, odata cu votul din Parlament sunt asteptate si unele rocade in conducerea bancii centrale:

  • Viceguvernatorul Leonardo Badea ar urma sa preia functia de prim-viceguvernator de la Florin Georgescu, care va ramane insa membru in Consiliu
  • Ionut Dumitru, fostul economist sef al Raiffeisen Bank si ex-presedintele Consiliului Fiscal, este sustinut pentru un post de viceguvernator, inlocuindu-l pe Eugen Nicolaescu
  • Unii membri actuali ai Consiliului, precum Cristian Popa si Csaba Balint, si-ar putea reinnoi mandatele
  • Consilierul prezidential Cosmin Marinescu ar putea sa se alature echipei de conducere a BNR
Citeste si...
Valul de concedieri continua in IT-ul romanesc: Gameloft inchide studioul din Cluj si concediaza peste 130 de angajati

Decizia privind conducerea BNR pentru urmatorii 5 ani este asteptata cu interes de pietele financiare, avand in vedere importanta stabilitatii institutiei pentru economia romaneasca. Isarescu, prin experienta sa vasta, ramane o figura centrala a politicii monetare, in conditiile in care Romania se confrunta cu provocari precum inflatia ridicata si necesitatea consolidarii fiscale.

Ramane de vazut daca Parlamentul va valida prelungirea mandatului lui Mugur Isarescu si modificarile propuse in cadrul Consiliului de Administratie al BNR. Cert este ca orice schimbare la nivelul bancii centrale va avea impact semnificativ asupra evolutiei economiei in perioada urmatoare.

Ai aflat informatii interesante din acest articol? Distribuie-l si tu mai departe sau lasa-ne un comentariu cu parerea ta!

Sursa imaginii: Inquam Photos / George Calin

Subiecte abordate in articol: mugur isarescu bnr banca nationala a romaniei guvernator

**Sursa datelor: Bloomberg, citat de Economedia.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole