Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Ungaria continua sa isi mentina pozitia ferma de a nu se implica in razboiul dintre Rusia si Ucraina. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat ferm ca tara sa nu va sustine nicio masura care ar putea duce la escaladarea conflictului.
Intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, Peter Szijjarto a subliniat ca Ungaria ramane de partea pacii si nu doreste sa vada tinerii unguri trimisi sa lupte pe frontul din Ucraina:
„Nu dorim sa vedem unguri pe frontul razboiului dintre Ucraina şi Rusia şi nu dorim ca tineri unguri sa fie luaţi in Ucraina. Acesta nu este razboiul nostru şi nu avem nimic de-a face cu el”, a afirmat ministrul ungar.
El a criticat si propunerile „nebunesti” de reintroducere a serviciului militar obligatoriu in Europa, catalogandu-le drept „inacceptabile”. Budapesta a insistat in repetate randuri ca acest razboi trebuie oprit cat mai curand pentru a salva vieti omenesti.
Ungaria a enervat tarile UE
Pozitia Ungariei a starnit nemultumiri in randul altor state membre UE. Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a acuzat Ungaria ca blocheaza ajutorul militar pentru Ucraina si alte decizii importante ale Uniunii pe probleme externe.
Potrivit lui Landsbergis, aproximativ 41% dintre rezolutiile UE privind Ucraina au fost blocate de Ungaria. El a cerut identificarea unei solutii la nivel comunitar pentru a depasi acest impas.
Și alte state precum Estonia sau Italia si-au exprimat frustrarea fata de atitudinea Ungariei, care pare adesea aliniata cu interesele Rusiei. Totusi, Budapesta neaga aceste acuzatii si sustine ca pozitia sa este perfect transparenta si cunoscuta de toata lumea.
Sanctiunile anti-ruse, criticate de Ungaria
Un alt punct de discordie il reprezinta pachetele de sanctiuni impuse Rusiei de catre UE. Peter Szijjarto considera ca actualul proiect pentru al 14-lea pachet de sanctiuni ar afecta grav economia si securitatea energetica a Ungariei.
In opinia oficialului ungar, precedentele 13 runde de sanctiuni „au facut mult mai mult rau Europei decat Rusiei”. El a enumerat o serie de domenii care ar avea de suferit, de la agricultura si industria alimentara pana la energia electrica si modernizarea centralei nucleare de la Paks.
„Nu vom ceda la presiunile pro-razboi”
In ciuda presiunilor venite din partea altor state europene, Ungaria isi mentine ferm pozitia de a nu debloca fonduri suplimentare pentru livrarea de arme Ucrainei. Chiar daca ministrii de externe din tari precum Germania, Lituania sau Polonia s-au coalizat impotriva sa, Peter Szijjarto a dat asigurari ca „nu vom ceda la presiunile pro-razboi”.
Ministrul a insistat ca prioritatea absoluta trebuie sa fie obtinerea pacii si stoparea varsarii de sange. „Orice escaladare a razboiului trebuie impiedicata”, a punctat el.
Viitorul relatiilor dintre Ungaria si partenerii sai europeni ramane incert, atata timp cat Budapesta continua sa isi urmeze propriul drum in privinta razboiului din Ucraina. Ramane de vazut daca se va ajunge la un consens sau daca divergentele se vor accentua si mai mult dupa alegerile europarlamentare din iunie 2024.
Ajuta la informarea cititorilor distribuind acest articol in social media. De asemenea, ne-ar interesa sa ne impartiti opinia voastra in comentarii despre pozitia adoptata de Ungaria fata de conflictul din Ucraina.
Sursa imaginii: Profimedia
Subiecte abordate in articol: razboiul din Ucraina, sanctiuni Rusia, Peter Szijjarto, Ungaria
*Articolul se bazeaza pe declaratiile publice ale ministrului ungar de externe Peter Szijjarto si pe reactiile altor oficiali europeni fata de pozitia Ungariei in privinta razboiului ruso-ucrainean.