Ultima actualizare: 9 iunie 2024
Ziua de post nu trebuie sa insemne ca micul dejun devine o intrebare fara raspuns. Aceste briose delicioase de post cu legume sunt raspunsul perfect la dilema „Ce mananc dimineata?”.
Pufoase, aromate si imbietoare, aceste briose combina savoarea legumelor proaspete cu consistenta moale si aerata a unei retete de succes. Un amestec ingenios de ingrediente vegetale satioase transforma aceste briose in alegerea ideala pentru un mic dejun delicios si nutritiv in perioadele de post.
Cu o textura incantatoare si un gust imbatabil, brioselee mele de post cu legume sunt o adevarata incantare pentru simturi. Fie ca le savurati alaturi de o ceasca fierbinte de ceai sau cafea, fie ca le luati cu voi la serviciu sau scoala, aceste briose sunt garante pentru o incepere energica si echilibrata a zilei. Lasati-va fermecati de aroma imbietoare si savurati fiecare inghititura plina de prospetime!
Ingrediente si cantitati
- 400 g faina
- 350 ml bautura vegetala din migdale Alpro
- 100 ml ulei
- 1 dovlecel razuit
- 100 g porumb din conserva
- 15 g drojdie inactiva
- 2 morcovi razuiti
- 1 lingura ceapa pudra
- 1 lingura ierburi aromatice
- 1 legatura leustean
- 1 legatura chives
- 1 lingura boiati afumata
- 15 g praf de copt
- 2 ardei capia taiati in cubulete
- Sare si piper dupa gust
Prepararea brioseelor de post cu legume

Pregatirea legumelor
Incepeti prin a rade dovlecelul si morcovii pe o razatoare mare. Taiati ardeii capia in cubulete mici si maruntiti fin leusteanul si chives-ul. Intr-o tigaie incinsa cu putin ulei, caliti legumele pentru cateva minute, pana cand devin usor fragede si elibereaza arome delicioase.
Amestecul de ingrediente
Intr-un bol mare, combinati faina, praful de copt, drojdia inactiva, ceapa pudra, boiati afumata, ierburile aromatice, sarea si piperul. Amestecati bine ingredientele uscate. Adaugati apoi legumele calite, bautura vegetala din migdale Alpro, uleiul si porumbul din conserva. Framantati compozitia pana obtineti un aluat elastic si omogen.
Coacerea brioseelor
Pregatiti forme de briose unsandu-le usor cu ulei sau tapetandu-le cu hartie de copt. Umpleti formele pana la trei sferturi cu aluat si presarati deasupra un amestec de seminte (de floarea-soarelui, dovleac, in etc.) pentru o textura crocanta. Coaceti brioseele la 180°C timp de 25-30 de minute, sau pana cand devin aurii si un betisor infipt in centru iese curat.
Servirea si savurarea
Lasati brioseele sa se raceasca putin, apoi scoateti-le cu grija din forme. Serviti-le calde sau la temperatura camerei, alaturi de un dressing vegetal aromat sau o pasta de rosii crocanta. Bucurati-va de textura pufoasa si aromele vibrante ale acestor briose de post cu legume! Sunt ideale pentru a va incepe ziua cu un plus de energie si sanatate.
Trucuri si sfaturi pentru brioseele perfecte

- Folositi un ulei vegetal de calitate superioara, precum uleiul de masline extravirgin sau uleiul de cocos, pentru o textura mai fina si un gust mai bogat.
- Experimentati cu diferite combinatii de legume, adaptandu-le la preferintele dvs. Spanacul tocat fin, ardeiul gras sau chiar ciupercile feliate sunt optiuni delicioase.
- Pentru un plus de savoare, puteti adauga seminte de chimen sau cimbru uscat in compozitie.
- Asigurati-va ca legumele sunt bine calite si lasate sa se raceasca inainte de a le incorpora in aluat, pentru a evita activarea prematura a agentului de coacere.
- Daca doriti o textura mai usoara, inlocuiti o parte din faina cu fulgi de ovaz sau faina integrala de grau.
Beneficii pentru sanatate si avertismente
Aceste briose de post cu legume sunt o sursa excelenta de fibre, vitamine si minerale esentiale. Legumele precum morcovii, dovleceii si ardeii capia adauga o doza sanatoasa de betacaroten, vitamina C si potasiu, care sustin sistemul imunitar si promoveaza o piele sanatoasa.
Bautura vegetala din migdale Alpro, pe langa faptul ca este o alegere ideala pentru persoanele cu intoleranta la lactoza sau care urmeaza o dieta strict vegetala, aduce si beneficii suplimentare prin continutul sau de proteine vegetale si vitamine din grupul B.
Cu toate acestea, este important sa aveti in vedere ca aceste briose contin o cantitate moderata de ulei, deci trebuie consumate cu moderatie in cadrul unei diete echilibrate. De asemenea, persoanele cu alergii sau intolerante alimentare specifice ar trebui sa verifice cu atentie lista de ingrediente.
Intrebari frecvente
Intrebare 1: Pot inlocui bautura vegetala din migdale cu altceva?
Raspuns 1: Desigur, puteti utiliza alte tipuri de lapte vegetal, cum ar fi cel de soia, de cocos sau de ovaz, in functie de preferintele dvs. Asigurati-va doar ca alegerea dvs. are o textura asemanatoare pentru a obtine consistenta dorita a aluatului.
Intrebare 2: Pot pregati aceste briose si pentru persoane care nu tin post?
Raspuns 2: Absolut! Aceste briose sunt delicioase si potrivite pentru toata lumea, indiferent de preferintele alimentare. Sunt o alegere sanatoasa si gustoasa pentru micul dejun sau pentru gustari.
Intrebare 3: Pot sa le congelez pentru a le consuma mai tarziu?
Raspuns 3: Da, aceste briose de post cu legume se pot congela foarte bine. Lasati-le sa se raceasca complet, apoi puneti-le in pungi sau cutii ermetice si congelati-le. Cand doriti sa le consumati, dezghetati-le la temperatura camerei sau incalziti-le usor in cuptorul preincalzit.
Intrebare 4: Sunt potrivite si pentru copii?
Raspuns 4: Desigur! Aceste briose sunt o modalitate excelenta de a le oferi copiilor o gustare sanatoasa si delicioasa. Legumele incluse adauga valori nutritive suplimentare, iar gustul apetisant le va incanta papilele gustative.
Savurati aceste briose de post cu legume si lasati-va surprinsi de aromele lor captivante! Fie ca le serviti la micul dejun, fie ca le impachetati pentru o gustare satioasa la birou sau scoala, aceste briose vor aduce un plus de prospetime si bunatate in ziua dvs.
Image source: Arhiva Media
Subiecte acoperite in articol: briose de post, retete vegetariene, mic dejun sanatos, legume, alimentatie echilibrata