Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Ati gustat vreodata gogosile aromate si pufoase, pregatite cu ingrediente simple, dar pline de savoare? Aceste minunatii culinare sunt o adevarata incantare pentru zilele de post, cand restrictiile alimentare devin o oportunitate de a explora noi orizonturi gastronomice si de a redescoperi gusturile autentice ale bucatariei traditionale.
Reteta de astazi este dedicata pasionatilor de bucatarie care isi doresc sa incerce gogosi pufoase de post, un desert apetisant si usor de preparat, care va incanta atat micii bucatari, cat si iubitorii de mancaruri delicioase.
Gogosile sunt un deliciu recognoscibil in multe culturi si traditii culinare, dar varianta de post adauga o nota speciala de prospetime si simplitate. Cu o textura pufoasa si un gust proaspat, aceste gogosi aromate vor deveni rapid o atractie pe masa dumneavoastra. Fie ca le serviti ca desert racoritor sau ca o gustare imbietoare alaturi de o ceasca de ceai sau cafea, aceste minunatii de post vor starni deliciul tuturor membrilor familiei.
Ingrediente pentru gogosi pufoase de post (20 portii)
- 500 g faina de grau
- 7 g drojdie uscata (sau 20 g drojdie proaspata)
- 230 ml apa calduta
- 50 g zahar
- 50 ml ulei de floarea-soarelui
- Coaja rasa de la o lamaie sau portocala
- Un praf de sare
- Zahar pudra (pentru pudrat)
- Ulei pentru prajit
Mod de preparare pentru gogosi pufoase si aromate
- Intr-un castronel, amesteca drojdia cu apa calduta si zaharul. Lasa sa se activeze drojdia timp de aproximativ 5-10 minute, pana cand incepe sa faca spuma.
- Intr-un castron mare, cerne faina si adauga un praf de sare intr-o parte. In mijlocul fainii, adauga drojdia activata, uleiul, coaja rasa de lamaie sau portocala si zaharul.
- Framanta continuu, pana cand obtii un aluat omogen si elastic.
- Acopera castronul cu un servet curat sau folie de plastic si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald, ferit de curent, timp de aproximativ 1-2 ore, sau pana cand isi dubleaza volumul.
- Dupa ce aluatul a crescut, imparte-l in bucati mici si modeleaza fiecare bucata in forma rotunda.
- Incinge uleiul intr-o cratita adanca la temperatura potrivita pentru prajit.
- Prajeste gogosile in uleiul incins pana cand devin aurii si rumene pe ambele parti.
- Scoate gogosile pe un servetel de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
- Optional, pudreaza gogosile cu zahar pudra inainte de a le servi.
- Serveste gogosile calde sau reci, alaturi de ceai sau cafea.
Timpul total de preparare: Aproximativ 90 de minute
Numar de portii: 20 de gogosi
Valori nutritionale per portie (1 gogoasa) | |
---|---|
Calorii | 120 kcal |
Grasimi | 3 g |
Carbohidrati | 20 g |
Proteine | 2 g |
Sfaturi si trucuri pentru gogosi pufoase de neuitat
- Pentru un gust proaspat si revigorant, poti inlocui coaja de lamaie sau portocala cu esente naturale de vanilie sau scortisoara.
- Daca preferi o textura mai crocanta, adauga seminte de mac, susan sau chiar bucati mici de fructe uscate in aluat.
- Pentru a obtine o forma perfecta, rostogoleste usor aluatul intre maini inainte de a-l praji.
- Verifica temperatura uleiului folosind o bucatica de aluat: daca se ridica la suprafata si prajeste rapid, inseamna ca temperatura este potrivita.
- Dupa prajire, pudreaza gogosile cu un amestec de zahar pudra si scortisoara pentru un gust si mai savuros.
Beneficii pentru sanatate si avertismente
Gogosile de post sunt o optiune mai sanatoasa comparativ cu variantele clasice, deoarece nu contin oua sau lactoza. Totusi, trebuie consumate cu moderatie, deoarece contin inca zahar si grasimi.
Beneficii:
- Fara oua sau lactoza, potrivite pentru intolerante alimentare
- Bogate in carbohidrati complecsi pentru energie pe termen lung
- Contin fibre datorita fainii integrale
- Pot fi imbogatite cu fructe uscate sau seminte pentru nutrienti suplimentari
Avertismente:
- Contin zahar si grasimi in cantitati moderate, consumati cu moderatie
- Prajirea in ulei poate creste continutul de grasimi nesanatoase
- Persoanele cu diabet trebuie sa monitorizeze portiile datorita continutului de carbohidrati
Intrebari si raspunsuri populare
I: Pot folosi faina integrala in loc de faina alba?
R: Da, poti inlocui pana la jumatate din cantitatea de faina alba cu faina integrala pentru a creste aportul de fibre si nutrienti. Totusi, aluatul poate deveni putin mai greu de lucrat si gogosile mai compacte.
I: Ce alte uleiuri sunt potrivite pentru prajit?
R: Uleiul de floarea-soarelui este o optiune buna, dar poti folosi si ulei de masline extravirgin, ulei de cocos sau ulei de arahide pentru un gust diferit.
I: Pot face gogosile mai dinainte si sa le reconditiondez inainte de servire?
R: Da, poti pregati aluatul si modela gogosile in avans. Pastreaza-le la rece, acoperite cu folie de plastic, si prajeste-le cateva ore mai tarziu. Incalzeste-le usor inainte de servire pentru a le readuce la textura pufoasa.
I: Pot inlocui zaharul cu miere sau indulcitori alternativi?
R: Desigur, poti inlocui zaharul cu miere, sirop de artar sau indulcitori pe baza de stevia sau eritritol. Cantitatea va fi diferita, asa ca verifica instructiunile de pe ambalaj.
Sursa imaginilor: Freepik
Subiecte abordate in articol: Gogosi pufoase, Retete de post, Desert traditional, Gastronomie romaneasca