Uraganul Beryl, unul dintre cele mai puternice uragane inregistrate vreodata, a lasat in urma sa un adevarat dezastru in insulele din Caraibe, in drumul sau spre Jamaica si Insulele Cayman. Uraganul a atins deja viteze ale vantului de pana la 270 km/h si a provocat moartea a cel putin unei persoane pe insula Union.
Insula Carriacou din Grenada a fost complet distrusa in doar 30 de minute in dimineata zilei de luni. Potrivit prim-ministrului din Grenada, Dickon Mitchell, „in jumatate de ora, Carriacou a fost facuta una cu pamantul”. 95% din reteaua electrica a Grenadei a fost afectata, lasand spitalele fara apa si curent electric. Majoritatea caselor au fost avariate sau distruse de vanturile puternice de pana la 240 km/h.
Centrul National pentru Uragane din SUA (NHC) a emis o avertizare extrem de grava, descriind situatia ca fiind „extrem de periculoasa si amenintatoare pentru viata”. Acesta a precizat ca uraganul Beryl este asteptat sa aduca vanturi mortale si o crestere periculoasa a nivelului marii in Jamaica.
O forta a naturii fara precedent
Uraganul Beryl este primul uragan din Atlantic care a avansat atat de rapid de la categoria 1 la categoria 5 inca de la inceputul sezonului de uragane. Sezonul de uragane se desfasoara in mod tipic de la inceputul lunii iunie pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Avertizari de uragan sunt in vigoare pentru Barbados, Grenada, Tobago si St. Vincent, in timp ce avertizari de furtuna tropicala au fost emise pentru Martinica, Sfanta Lucia si Trinidad. Se asteapta precipitatii de pana la 30,5 cm in unele zone din Grenada, care se afla intr-o stare de urgenta prelungita.
Traseul uraganului Beryl
Republica Dominicana si Haiti, unde ploile ar putea ajunge la 15,2 cm, au fost plasate sub avertizari de furtuna. Marti dimineata, Beryl se afla la 1.120 km est-sud-est de Kingston, Jamaica, cu vanturi sustinute de 270 km/h, potrivit NHC. Se deplaseaza rapid intr-o directie vest-nord-vestica.
Se anticipeaza ca uraganul va lovi Jamaica miercuri si Insulele Cayman joi. Caraibele de sud-est nu au mai fost martore la un uragan atat de puternic de la uraganul Ivan din 2004, clasificat ca furtuna de categoria 3, care a provocat pagube grave.
Uraganele devin tot mai puternice
Studiile stiintifice arata ca frecventa si intensitatea uraganelor cresc in fiecare an in Oceanul Atlantic. Un studiu din octombrie 2022 al cicloanelor tropicale, realizat de Scientific Reports, o revista stiintifica recunoscuta la nivel mondial, a constatat o crestere a frecventei cicloanelor.
„Frecventa si amploarea generala a evenimentelor de intensificare rapida a cicloanelor tropicale au crescut deja pentru bazinul Atlantic, pe masura ce planeta si oceanele noastre s-au incalzit in ultimii 50 de ani. In plus, locatiile in care apar astfel de evenimente de intensificare au variat si ele.” – conform studiului citat.
Uraganele, cicloanele si taifunurile sunt in esenta acelasi fenomen, dar etichetate diferit in functie de locatia geografica. Acestea sunt sisteme meteorologice puternice si rotative, cu zone de presiune scazuta, ape oceanice calde si vanturi puternice, care se intind pe sute de kilometri, ducand adesea la precipitatii abundente si la potentiale inundatii de coasta.
Sursa imaginii: International Space Station via X/Handout via Reuters.
Subiecte abordate in articol: uraganul Beryl, Caraibe, cresterea intensitatii uraganelor, impactul climatic
Sursa datelor: National Hurricane Center (NHC), Scientific Reports