26.6 C
București
25 iunie 2024

Medicament experimental pentru cardiaci: Mai multa energie in timpul efortului fizic

Aficamten, un tratament experimental pentru cardiomiopatia hipertrofică, ajută pacienții să utilizeze mai mult oxigen în timpul exercițiilor fizice, potrivit unui studiu clinic recent.

Citeste si ...

Un studiu clinic internaţional evalueaza un posibil tratament pentru cardiomiopatia hipertrofica, o afecţiune cardiaca frecventa. Rezultatele arata ca medicamentul experimental aficamten, dezvoltat de compania Cytokinetics, ar putea ajuta pacienţii sa utilizeze mai mult oxigen in timpul exerciţiilor fizice.

Oamenii cu cardiomiopatie hipertrofica, o boala care ingroasa muschii inimii, intampina dificultati la efort fizic si au probleme de respiratie. Insa un studiu recent, publicat in New England Journal of Medicine, arata ca un medicament experimental, aficamten, le-ar putea imbunatati capacitatea de a face exercitii.

Studiul de faza III, la care participa 282 de adulti, este realizat de Universitatea pentru Ştiinţa şi Sanatate din Oregon (OSHO). Aproximativ jumatate dintre participanti au primit aficamten, iar cealalta jumatate a luat un placebo, servind drept grup de control.

Efecte pozitive ale medicamentului

Cand au facut exercitii fizice pe benzi de alergare sau biciclete, pacientii carora li s-a administrat aficamten au reusit sa utilizeze semnificativ mai mult oxigen decat cei din grupul de control – cu 1,7 ml/kg/min mai mult.

„Avand mai mult oxigen disponibil in timpul exerciţiilor fizice, pacienţii cu cardiomiopatie hipertrofica obstructiva pot merge mai usor, pot efectua mai usor treburile casnice si pot face alte sarcini de zi cu zi”, a declarat dr. Ahmad Masri, coautor al studiului.

Un consum maxim de oxigen crescut poate imbunatati capacitatea unui pacient de a fi activ fizic, in timp ce un consum redus creste riscurile de:

  • Insuficienta cardiaca
  • Nevoie de transplant de inima
  • Deces

Despre cardiomiopatia hipertrofica

un medic care tine in mana o tableta cu o inima
Medicament experimental pentru cardiaci: mai multa energie in timpul efortului fizic
  • Afecteaza aproximativ 1 din 500 de persoane
  • Este una dintre cauzele frecvente ale mortii subite la tineri si sportivi fara probleme medicale
  • Este adesea cauzata de mutatii genetice mostenite
  • Forma obstructiva reduce fluxul de sange in afara inimii

Tratamentele non-medicamentoase curente includ interventia chirurgicala pentru indepartarea excesului de muschi cardiac.

In 2022, FDA a aprobat mavacamten, primul medicament conceput sa trateze cauza cardiomiopatiei hipertrofice obstructive. Totusi, acest tratament poate creste riscul de insuficienta cardiaca si interactioneaza cu multe medicamente, necesitand monitorizare atenta.

Citeste si...
Pericolul Superbacteriilor Rezistente ar Putea Face Pandemia COVID-19 sa Para "Minora" - Avertismentul infricosator al unui Fost Medic Șef Britanic

„Ultimele rezultate ale studiilor clinice sugereaza ca aficamtenul ar putea fi un tratament promitator pentru cardiomiopatia hipertrofica obstructiva. Prin imbunatatirea capacitatii de efort fizic, acest medicament ar putea creste semnificativ calitatea vietii pacientilor cu aceasta afectiune cardiovasculara.”

Sursa: News.ro Sursa imagini: Unsplash Subiecte abordate in articol: cardiomiopatie, medicament, exercitiu, sanatate, studiu clinic

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole