26.6 C
București
25 iunie 2024

Georgia ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la SUA

Guvernul georgian sugerează că ar putea abroga legea străini" în schimbul unui pachet de sprijin economic și securitate din partea SUA, în mijlocul protestelor de amploare.

Citeste si ...

Dupa luni de proteste de strada impotriva controversatei legi a „agentilor straini”, guvernul georgian a sugerat ca ar putea abroga legea in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Statele Unite. Aceasta miscare ar putea insemna o rezolvare a crizei care a zguduit relatiile Georgiei cu Occidentul.

Partidul de guvernamant Visul Georgian, condus de miliardarul Bidzina Ivanishvili, a reactionat la un proiect de lege depus in Congresul SUA. Acesta propune deschiderea discutiilor privind un acord comercial avantajos si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii georgieni, in schimbul „progresului semnificativ si sustinut catre revigorarea democratiei” din Georgia.

Intr-o declaratie, consiliul politic al partidului a insistat ca guvernul nu va fi santajat, dar a semnalat ca o iesire din criza este posibila daca exista progrese rapide in ceea ce priveste conditiile comerciale preferentiale si liberalizarea vizelor.

„Partenerii nostri isi pot rearanja in mod semnificativ relatiile in maximum un an. Daca isi dau seama de acest lucru, relatiile se vor stabili foarte repede, dar daca vor continua aceeasi abordare fata de Georgia, va afecta atat interesele Georgiei, cat si ale Americii”, a spus partidul.

Legea controversata „a agentilor straini” a starnit temeri de represiune

Noua lege georgiana privind transparenta influentei straine, care a trecut de a treia si ultima lectura in Parlament saptamana trecuta, obliga organizatiile societatii civile si mass-media care primesc peste 20% din venituri din strainatate sa se inregistreze ca „organizatii care servesc interesele unei puteri straine”.

Aceasta legislatie este vazuta ca o copie a unei legi introduse in Rusia in 2012, care a fost folosita ca instrument pentru reprimarea simpatizantilor Vestului. Atat Uniunea Europeana, cat si SUA au avertizat ca legea risca sa transforme Georgia „mai degraba intr-un adversar decat intr-un partener” si sa submineze aspiratiile sale euro-atlantice.

Protestatarii au iesit pe strazile din Tbilisi, capitala Georgiei, in ultima luna, sustinand ca guvernul fostului stat sovietic realinieaza tara cu Moscova, la trei decenii dupa ce aceasta a devenit o republica independenta.

Citeste si...
SUA construieste o "noua convergenta" in Indo-Pacific anti-China si Rusia
Georgia ar putea anula legea
Georgia ar putea anula legea "agentilor straini" in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la sua

Conditii pentru anularea legii si sprijin din partea SUA

Consiliul politic al Visului Georgian a sugerat ca ar fi interesat de un acord comercial si de liberalizarea vizelor, precum si de sprijin economic suplimentar din partea SUA. De asemenea, a cerut:

  • Inceperea discutiilor de aderare la UE pana la sfarsitul anului
  • Asigurari ca ONG-urile din Georgia vor renunta la „planurile revolutionare”

„Daca vor face toate acestea, atunci nu va mai fi nevoie ca legea transparentei ONG-urilor si nicio declaratie nedreapta sa raspunda”, a spus partidul.

Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a sugerat anterior ca ar putea revizui legea agentilor straini dupa ce va primi un aviz juridic de la Comisia de la Venetia. Marti, Comisia a recomandat ferm abrogarea legii in forma sa actuala, avertizand asupra consecintelor negative semnificative pentru libertatile fundamentale.

In aceasta perioada de tensiune, ramane de vazut daca Georgia va face pasii necesari pentru a-si consolida legaturile cu Occidentul si a rezolva criza provocata de legea „agentilor straini”. Sursa expertizei si a datelor in acest articol este reputata publicatie The Guardian, cu acces la informatii de prima mana din culisele negocierilor.

Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: georgia, protestele, legea agentilor straini, negocieri, sua

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole