Ucraina indeamna partenerii occidentali, inclusiv Romania, sa intercepteze rachetele rusesti care vizeaza teritoriul ucrainean de pe propriul lor teritoriu. Aceasta solicitare vine in contextul escaladarii atacurilor aeriene rusesti impotriva Ucrainei.
Apelul ministrului de externe ucrainean catre aliati
In cadrul unei conferinte de presa comune cu omologa sa germana, Annalena Baerbock, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a lansat un apel catre partenerii occidentali. Acesta i-a indemnat sa ia in considerare posibilitatea de a dobori rachetele rusesti care se indreapta spre Ucraina de pe propriul teritoriu.
„Nu exista niciun argument legal, de securitate sau moral care sa impiedice partenerii nostri sa doboare rachete rusesti pe teritoriul Ucrainei de pe teritoriul lor,” a declarat Kuleba, citat de agentia de presa ucraineana Ukrinform.
Șeful diplomatiei ucrainene i-a acuzat de manipulare pe cei care vad in aceasta optiune un risc de „escaladare” militara. El a subliniat faptul ca Ucraina solicita „interceptarea bucatilor de metal care aduc moartea din Rusia in Ucraina”, nu a avioanelor rusesti cu piloti la bord.
Alternativa la interceptarea rachetelor: sisteme antiaeriene si avioane de lupta
Kuleba a mentionat ca alternativa la interceptarea rachetelor rusesti de catre partenerii occidentali ar fi furnizarea catre Ucraina a sistemelor de aparare antiaeriana si a avioanelor de lupta necesare pentru a-si proteja teritoriul de atacurile aeriene rusesti.
„Dar pozitia ca nu vom livra nici aparare antiaeriana si nici nu vom sprijini interceptarea de rachete rusesti de pe teritoriul nostru este o pozitie de linistire a agresorului,” a avertizat ministrul ucrainean, conform Ukrinform.
Apelul vine dupa ce aliatii au ajutat Israelul sa intercepteze rachete iraniene
Kievul a inceput sa invoce tot mai des ideea ca aliatii sai sa intercepteze din afara Ucrainei rachetele rusesti care vizeaza teritoriul ucrainean. Aceasta solicitare a venit dupa ce SUA, Marea Britanie, Franta si alte tari partenere ale Israelului au ajutat statul israelian de la bazele lor din Orientul Mijlociu sa intercepteze o parte din proiectilele trase de Iran in atacul din 14 aprilie.
Ucraina cere mai multe sisteme Patriot si aparare antiaeriana
In fiecare zi, Ucraina cere aliatiilor sai sa trimita mai multe sisteme Patriot si alte tipuri de aparare antiaeriana pentru a-si proteja:
- Orasele si infrastructura critica
- Trupele si pozitiile de pe front
de atacurile aeriene rusesti.
Fosta conducere NATO sustine interceptarea rachetelor rusesti de catre Romania si Polonia
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO intre 2009 si 2014, a declarat recent pentru publicatia britanica i Paper, citata de Business Insider, ca rachetele de interceptare din tarile NATO vecine, precum Polonia si Romania, ar putea dobori proiectilele aeriene rusesti care vizeaza Ucraina.
Rasmussen a sugerat ca sistemele de aparare antiaeriana si antiracheta ale NATO ar putea fi conectate la cele ale Ucrainei. Aceste actiuni, conform lui:
- Ar putea proteja „mult mai eficient” vestul Ucrainei
- Ar putea proteja industria de aparare a Ucrainei
- Ar putea demara reconstructia
- Ar evita, in acelasi timp, trimiterea de trupe NATO in tara
Ajutorul militar pentru Ucraina si scaderea ratei de interceptare
Aliatii Ucrainei i-au trimis acesteia aproape 118 miliarde de dolari in ajutoare militare directe, incepand cu luna martie, inclusiv sisteme de aparare aeriana precum ATACMS din SUA, care au fost folosite de Ucraina cu efecte devastatoare.
Chiar si asa, rata de interceptare a apararii aeriene a Ucrainei a scazut de la 46%, in ultimele sase luni, la 30% luna trecuta, potrivit The Wall Street Journal.
Ca raspuns, Pentagonul a declarat ca va „grabi” trimiterea de rachete de aparare aeriana Patriot catre Ucraina ca parte a ultimului pachet militar, dupa ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut insistent aceste sisteme.
Patriot: sistemul solicitat de Ucraina
Conform ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, citat de The Washington Post, aliatii Ucrainei au mai mult de 100 de sisteme de aparare aeriana Patriot pe care le-ar putea pune la dispozitie.
Țara | Actiune |
---|---|
Spania | Trimite sisteme Patriot in Ucraina |
Alte tari | Refuza sa trimita sisteme Patriot, invocand nevoia de a-si proteja propriul spatiu aerian |
Dupa atacurile fara precedent ale Rusiei asupra Ucrainei, partenerii occidentali ai Kievului sunt pusi in fata unor decizii dificile. Interceptarea rachetelor rusesti de pe teritoriul lor ar putea fi o solutie pentru a proteja civilii ucraineni si a evita escaladarea conflictului, insa ar reprezenta si o implicare directa in razboi. Ramane de vazut daca aceste solicitari ale Ucrainei vor fi luate in considerare de aliatii sai, avand in vedere complexitatea situatiei si implicatiile geopolitice majore.
Sursa: Aktual24
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: rachete Rusia, Ucraina NATO, Dmitro Kuleba, interceptare