O descoperire astronomica extrem de importanta ar putea avea loc in curand. Noi dovezi convingatoare indica existenta unei a 9-a planete in Sistemul nostru Solar. Cercetatorii analizeaza datele acumulate pentru a verifica aceasta teorie revolutionara. Daca este confirmata, ar fi prima planeta descoperita din 1846.
Cu siguranta este unul dintre cele mai fascinante subiecte actuale din astronomie. Potentiala a 9-a planeta ar fi extrem de masiva, avand de cinci ori masa Pamantului, si ar orbita la peste 500 de unitati astronomice de Soare, adica de peste 12 ori distanta de la Soare la Neptun!
Dovezile
Dovezile despre existenta acestui corp ceresc ciudat au fost prezentate de astronomul Konstantin Batygin de la Institutul Caltech de Tehnologie intr-un interviu pentru The Independent. Batygin si echipa sa au analizat comportamentul ciudat al unor obiecte transneptuniene, precum Pluton si Erida.
„Miscarea acestor obiecte transneptuniene ar fi putin probabila in cazul in care a 9-a planeta nu ar exista. Cu toate acestea, conform ultimelor noastre date, prezenta unei planete este mai compatibila cu observatiile existente ale spatiului.„, au explicat cercetatorii.
Obiectele studiate aveau orbite neobisnuite, care pareau a fi influentate de o forta gravitationala masiva, dar necunoscuta. Aici intervin simularile computerizate:
„Rezultatele noastre arata ca structura orbitala a acestor obiecte este strans legata de predictiile modelului care include o a 9-a planeta„, conform lui Batygin.
Caracteristicile Planetei X
Bazandu-se pe date, planetologii au estimat caracteristicile posibilei „Planete X”:
- Masa: De circa 5 ori mai mare decat a Pamantului
- Distanta fata de Soare: Aproximativ 500 de unitati astronomice (1 UA = 150 milioane km)
- Orbita: Extrem de alungita/eliptica
Descoperirea efectiva a celei de-a 9-a planete va fi extrem de dificila, data fiind distanta sa imensa. Totusi, simularile computerizate pot ajuta la detectarea prezentei si locatiei sale. „Aparitia de telescoape puternice precum Observatorul Vera C. Rubin din Chile ar putea ajuta la dezlegarea misterului”, spera Batygin.
Pe urmele Planetei X
Chiar daca existenta unei a 9-a planete nu este inca dovedita cu certitudine, numerele si observatiile sugereaza ca ea exista cu adevarat. Insa descoperirea efectiva devine o adevarata provocare pentru astronomii amatori si profesionisti de pretutindeni.
Intrucat Pluto a fost retrogradata la statutul de „planeta pitica” in 2006, descoperirea unei noi planete in Sistemul Solar ar fi cu siguranta una dintre cele mai mari realizari stiintifice ale epocii noastre! Astfel de cercetari sunt esentiale pentru a ne largi orizonturile asupra Universului care ne gazduieste.
Deci intrebarea ramane: cand vom vedea cu totii imagini ale misterioasei a 9-a planete? Doar timpul o va spune, dar descoperirea sa se apropie mai mult ca oricand!
Distribuie acest articol cu prietenii tai curiosi despre spatiu si lasa un comentariu despre ce crezi despre posibila existentaa a 9-a planeta din Sistemul nostru Solar.
Sursa imaginii: NASA
Subiecte abordate in articol: planete, descoperiri, sisteme solare, spatiul cosmic, astronomie
Acest articol se bazeaza pe un interviu al lui Konstantin Batygin, astronomul principal implicat in cercetarea asupra celei de-a 9-a planete, si pe ultimele dovezi statistice prezentate de echipa sa.