23.8 C
București
17 iunie 2024

Pedepse cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si ordine de restrictie pentru cei care isi agreseaza vecinii

Citeste si ...

Parlamentul Romaniei a adoptat recent o lege prin care persoanele care isi agreseaza vecinii fizic sau verbal risca pedepse mai aspre si chiar instituirea unui ordin de restrictie. Initiativa legislativa reprezinta un pas important in combaterea fenomenului haotic al clanurilor interlope care de zeci de ani terorizeaza locuitorii din Timisoara, determinandu-i prin amenintari si violente sa isi vanda proprietatile la preturi derizorii.

Modificarile aduse Codului Penal prevad pedepse cu inchisoarea de la 1 la 3 ani sau amenzi pentru tulburarea folosintei locuintei, respectiv inchisoare de la 1 la 5 ani pentru impiedicarea folosintei normale a locuintei prin punerea proprietarului in imposibilitatea de a-si exercita drepturile. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Timisoara, fruntasa in lupta cu clanurile interlope

Oras emblematic in ceea ce priveste actiunile abuzive ale clanurilor interlope asupra proprietatilor private, Timisoara este locul unde fenomenul a luat amploare si a scos la iveala numeroase cazuri socante. Chiar in ziua in care legea a fost adoptata, primarul Dominic Fritz a publicat imagini „terifiante” dintr-o curte din oras, unde o familie este hartuita de peste doua decenii de vecinii afiliati clanurilor ca sa-si vanda locuinta.

„Fac apel la toate institutiile statului si la comunitatea din Timisoara sa intervina pentru a opri acest gen de teroare”, a avertizat edilul, acuzand complicitatea unor politicieni si functionari in persistenta acestor practici ilegale.

Initiatorul legii este chiar deputatul PSD Alfred Simonis, candidat la sefia Consiliului Judetean Timisoara, care a evidentiat:

„Zeci de ani, multi timisoreni au fost terorizati de clanuri interlope care, prin amenintari si violenta, au incercat sa determine oameni de buna credinta sa le vanda casele la preturi derizorii. Aceasta practica, des intalnita in special in Timisoara, trebuie oprita. La Timisoara se duce o adevarata lupta cu aceste clanuri care, prin metode uneori halucinante, au pus mana pe o multime de proprietati chiar in centrul orasului.”

Alegeri locale la Timisoara: Clanurile interlope printre subiectele fierbinti

Chestiunea clanurilor interlope care au acaparat ilegal numeroase proprietati in Timisoara a reprezentat un subiect aprig dezbatut in campania pentru alegerile locale de la 9 iunie. Intr-unul dintre cele mai disputate scrutinuri, primarul in exercitiu Dominic Fritz (USR) si fostul edil Nicolae Robu (PNL+PSD) au fost provocati sa-si exprime viziunile asupra posibilelor solutii.

Citeste si...
Putin a pus ochii pe un teritoriu strategic pentru NATO. „Ar fi sfarsitul pacii in regiune"
Pedepse cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si ordine de restrictie pentru cei care isi agreseaza vecinii
Pedepse cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si ordine de restrictie pentru cei care isi agreseaza vecinii

Speram ca noua lege sa creeze cadrul legal necesar pentru a descuraja si sanctiona ferm actiunile ilegale ale clanurilor interlope, astfel incat locuitorii Timisoarei si nu numai sa fie aparati in dreptul fundamental de a-si folosi linistit proprietatile. In acelasi timp, ramane de vazut daca masurile se vor dovedi suficient de eficiente sau vor necesita ajustari si completari in timp, pentru o protectie totala impotriva acestui fenomen daunator.

Apel la actiune: Va invitam sa distribuiti acest articol pentru a creste gradul de constientizare asupra problemei clanurilor interlope si a solutiilor legale recent adoptate. Nu ezitati sa lasati un comentariu cu opiniile si experientele voastre legate de acest subiect.

Sursa imaginii: Social Media

Subiectele abordate in articol: protejarea locuintelor, violenta, clanuri interlope, Timisoara, legi, pedepse

Articolul se bazeaza pe informatii oficiale de la Parlament, declaratii ale primarului Dominic Fritz si deputatului Alfred Simonis, precum si pe stiri recente din surse de presa acreditate.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Pedepse cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si ordine de restrictie pentru cei care isi agreseaza vecinii