20.2 C
București
25 iulie 2024

Acord controversat de aparare intre Suedia si SUA: Riscul armelor nucleare pe teritoriul suedez

Citeste si ...

Parlamentul suedez a aprobat marti, cu o larga majoritate, un controversat acord de aparare cu Statele Unite. Acordul, semnat in decembrie 2023, deschide calea pentru accesul fortelor americane la 17 baze militare suedeze si le permite depozitarea de echipamente, arme si munitii pe teritoriul suedez.

Votul a intrunit 266 de voturi pentru, 37 impotriva si 46 abtineri dintre cei 349 de parlamentari. Desi a reprezentat o victorie pentru guvernul de centru-dreapta al premierului Ulf Kristersson, acordul a starnit controverse privind potentiala prezenta a armelor nucleare in Suedia.

Opozitia cere interzicerea armelor nucleare pe teritoriul suedez

Partidele de opozitie ecologiste si de stanga au avertizat ca acordul nu include clauze explicite care sa interzica statiunea de arme nucleare in Suedia, ceea ce ar putea deschide calea catre prezenta acestor arme pe teritoriul tarii.

Vrem ca legea sa interzica intrarea armelor nucleare pe teritoriul suedez„, a declarat Emma Beginger, deputat verde in Parlamentul suedez. Partidul ei, Verzii, alaturi de Partidul de Stanga, au votat impotriva, neputand bloca singure textul in fata majoritatii de centru-dreapta.

Acord controversat de aparare intre Suedia si SUA: Riscul armelor nucleare pe teritoriul suedez
Acord controversat de aparare intre suedia si sua: riscul armelor nucleare pe teritoriul suedez

Guvernul asigura respectarea suveranitatii nationale

In schimb, guvernul suedez insista ca acordul respecta suveranitatea nationala si ca nicio tara straina nu va putea forta Suedia sa accepte arme nucleare pe teritoriul sau.

Este foarte clar ca Suedia este o natiune suverana si nicio tara nu va putea forta Suedia sa aiba arme nucleare pe teritoriul sau„, a declarat ministrul Apararii, Pal Jonson.

Acordul survine dupa ce Suedia a renuntat la doua secole de neutralitate militara prin aderarea la NATO in martie 2023. Dezbaterile privind prezenta potentiala a armelor nucleare pe teritoriul suedez vor continua, cu ambele tabere sustinandu-si ferm pozitia in aceasta privinta.

Subliniem nevoia de transparenta totala si de comunicare deschisa din partea autoritatilor suedeze pentru a disipa orice nelamuriri sau ingrijorari ale publicului cu privire la acest subiect sensibil.

Sursa imaginii: — Getty Images

Subiecte abordate in articol: Politica externa, NATO, Arme nucleare, Suedia, SUA

Citeste si...
Un contabil si o functionara de la Finantele Ploiesti, arestati pentru trafic de influenta

Articolul se bazeaza pe declaratiile oficiale ale politicienilor suedezi, precum si pe textul acordului de aparare incheiat intre Suedia si SUA, conform relatarilor agentiei AFP.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole