Rusia si Ucraina sunt angrenate intr-un conflict armat ce a depasit deja 840 de zile. In timp ce Moscova nu arata niciun semn ca ar dori sa inceteze razboiul sangeros, Kievul a dezvaluit o noua arma de inalta tehnologie ce ar putea schimba soarta confruntarii – o drona kamikaze care poate lovi obiective de la o distanta incredibila de 600 de kilometri.
Caracteristici letale ale dronei kamikaze ucrainene
Denumita „Stalker”, aceasta drona are o raza de actiune de peste 600 km si poate atinge viteze de pana la 74 km/h. Cel mai ingrijorator aspect este insa incarcatura exploziva uriasa pe care o poate transporta – 150 kg de explozibil. Potrivit Daily Mail, aceasta o transforma intr-o amenintare majora pentru fortele ruse.
Drona are 5 metri lungime si 1,2 metri latime si este echipata cu un terminal Starlink pentru conexiune la internet prin satelit. Ea poate fi folosita si ca nava de transport pentru provizii sau recunoastere, dar principala sa menire este una ofensiva letala.
Rusia se teme de noul armament al Ucrainei
Potrivit unor surse anonime citate de presa occidentala, guvernul rus este extrem de ingrijorat de aceste drone kamikaze. Kremlinul ar fi chiar oferit o recompensa enorma de pana la 15 milioane de ruble (aproximativ 210.000 dolari) pentru capturarea unei astfel de drone intacte.
„Putin este tare ingrijorat de aceste drone, cred ca este teama lui cea mai mare in acest moment,” a declarat un oficial NATO sub anonimat pentru CNN. „Ele pot submina intreaga strategie rusa in Ucraina.”
Analistul militar Samuel Bendett sustine ca noile drone ucrainene reprezinta un salt major in razboiul cu drone, chiar si pentru Moscova care detinea deja capacitati avansate in acest domeniu.
Podul Kerci, o tinta majora pentru armele ucrainene
O tinta importanta pentru dronele kamikaze ucrainene este chiar Podul Kerci, „bijuteria coroanei” a lui Putin in valoare de 3,8 miliarde de dolari, ce leaga Rusia de peninsula Crimeea ocupata ilegal.
Deja in iulie 2023, un atac cu drona kamikaze „Sea Baby” a provocat explozii uriase si a intrerupt temporar aceasta ruta vitala de aprovizionare militara rusa. De atunci, Rusia a incercat sa protejeze podul cu aparari neconventionale precum barje si plase, dar expertii cred ca acestea nu vor putea opri viitoarele lovituri.
In timp ce conflictul se prelungeste, acesta arma de ultima generatie pare sa ofere un avantaj strategic major Ucrainei. Urmarile geopolitice si umanitare ale continuarii razboiului raman insa dezastruoase. Distribuie acest articol pentru a contribui la informarea publicului si lasa un comentariu cu parerile tale.
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Drona kamikaze Ucraina, Razboi Rusia Ucraina, Podul Kerci, Putin armament
Articolul se bazeaza pe surse credibile precum rapoarte de presa, declaratii oficiale si experti militari.