26.6 C
București
25 iunie 2024

Aducerea lui Julian Assange acasa: campania australiana pentru eliberarea lui Assange

Familia și aliații lui Assange se pregătesc pentru posibila extrădare a fondatorului WikiLeaks în SUA. Un test major pentru democrația americană este pe cale să înceapă.

Citeste si ...

Sustinatorii lui Julian Assange spun ca ceea ce a dezvaluit WikiLeaks despre putere si accesul la informatii este la fel de relevant astazi ca si acum cativa ani. In Australia, familia si prietenii fondatorului WikiLeaks se pregatesc pentru posibila sa extradare in Statele Unite, inaintea ceea ce ar putea fi ultima sa audiere in Regatul Unit, luni.

Gabriel Shipton, fratele vitreg al lui Assange, a declarat pentru Al Jazeera ca a rezervat deja un zbor catre SUA. El a calatorit in intreaga lume pentru a milita pentru eliberarea fratelui sau, de la Mexico City la Londra si Washington D.C. Aceasta vara, a fost invitat de catre sustinatorii lui Assange la discursul privind Starea Uniunii al presedintelui american Joe Biden.

Un test pentru democratia americana

Posibila extradare a lui Assange in SUA ar putea aduce libertatea de exprimare in centrul atentiei in timpul unui an electoral care a vazut deja arestari in masa la proteste studentesti impotriva razboiului. Shipton a declarat ca protestele pro-palestiniene au ajutat la readucerea in atentie a problemelor legate de libertatea de exprimare si de intrunire, in special in Statele Unite, aspecte care au paralele cu povestea fratelui sau.

In timp ce WikiLeaks a publicat materiale despre multe tari, a fost administratia fostului presedinte Donald Trump care l-a acuzat pe Assange in 2019 de 17 capete de acuzare pentru incalcarea Legii Spionajului. Avocatii americani sustin ca Assange este vinovat de conspiratie cu Chelsea Manning, o fosta analista de informatii militare, care a petrecut sapte ani in inchisoare pentru scurgerea de informatii catre WikiLeaks, inainte ca fostul presedinte Barack Obama sa-i comute sentinta.

Aducerea lui julian assange acasa: campania australiana pentru eliberarea lui assange
Aducerea lui julian assange acasa: campania australiana pentru eliberarea lui assange

Arhiva WikiLeaks este „o resursa de o valoare inestimabila care ramane esentiala pentru a intelege modul in care functioneaza puterea, nu doar puterea americana, ci puterea globala”, a declarat Antony Loewenstein, un jurnalist australian independent si autor.

Emma Shortis, cercetatoare superioara in afaceri internationale si de securitate la think tank-ul The Australia Institute din Canberra, a declarat pentru Al Jazeera ca, desi spera ca Assange sa nu fie extradat, daca va fi, cazul sau ar putea ajunge la proces in jurul alegerilor americane din noiembrie, cand Biden spera sa respinga o provocare din partea candidatului republican prezumtiv, Trump.

Citeste si...
Ucraina in razboi: Rusia foloseste rachete balistice nord-coreene pentru a bombarda teritoriul ucrainean

Urmarirea unui caz legat de Primul Amendament impotriva unui australian, in timp ce prezinta alegerile drept „un test existential pentru democratia americana”, ar fi „politic de neconciliat” pentru Biden, a spus Shortis.

Puncte cheie:

  • Familia si sustinatorii lui Julian Assange se pregatesc pentru posibila sa extradare in SUA
  • Guvernul Biden ia in considerare cererea Australiei de a renunta la urmarirea penala a lui Assange
  • Cazul lui Assange ar putea deveni un test pentru libertatea presei si de exprimare in SUA
  • Tinerii sunt constienti de contradictiile si modul in care functioneaza puterea americana

Asistam la o batalie cruciala pentru libertatea presei si accesul la informatii, cu implicatii majore pentru democracy. Soarta lui Julian Assange va stabili un precedent important pentru jurnalistii si aparatorii drepturilor omului din intreaga lume. Dezbateri aprinse sunt de asteptat in lunile urmatoare, pe masura ce cazul sau se apropie de o rezolutie. Indiferent de deznodamant, operele WikiLeaks raman o resursa istorica esentiala pentru a intelege mecanismele puterii globale.

Sursa: Al Jazeera
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: WikiLeaks, Julian Assange, libertatea presei, democratie, SUA

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole