23.8 C
București
17 iunie 2024

Alegatorii extremei drepte risca sa devina precum britanicii care „plang din cauza Brexitului”, avertizeaza premierul francez

Citeste si ...

Premierul Frantei, Gabriel Attal, a avertizat joi ca alegatorii care sustin partidele de extrema dreapta la alegerile europene risca sa transforme Franta intr-o tara asemanatoare Marii Britanii dupa Brexit, traind „consecinte foarte periculoase”. Declaratiile premierului intervin in contextul in care Raliul National (RN) al lui Marine Le Pen conduce sondajele pentru europarlamentare cu 33,5%, dublu fata de partidul presedintelui Emmanuel Macro

Premierul critica programul RN-ului

Conform theguardian.com, Attal a criticat programul RN-ului, sustinand ca acesta ar insemna practic iesirea Frantei din Uniunea Europeana. „Cand spui ca nu vei mai respecta regulile pietei unice, nu vei mai plati cotizatiile Frantei si nu vei mai respecta majoritatea tratatelor, realitatea este ca nu mai suntem in UE”, a declarat premierul.

Acesta a avertizat ca daca extrema dreapta va ajunge in forta in Parlamentul European, „ar putea avea capacitatea de a bloca institutiile europene, ceea ce ar duce la consecinte foarte periculoase pentru tara noastra„.

Brexit-ul, un exemplu negativ pentru Franta

Referindu-se la situatia post-Brexit a Marii Britanii, Attal a afirmat ca „exista mai multa imigratie ilegala ca niciodata” si „dificultati economice masive” in aceasta tara. El a indemnat alegatorii sa nu voteze pentru RN daca nu vor sa ajunga ca britanicii „care au plans dupa Brexit” si si-au regretat alegerea.

Sondajele recente arata ca, daca ar avea loc un nou referendum privind apartenenta la UE, majoritatea britanicilor ar vota pentru ramanerea in blocul comunitar.

Alegatorii extremei drepte risca sa devina precum britanicii care "plang din cauza Brexitului", avertizeaza premierul francez
Alegatorii extremei drepte risca sa devina precum britanicii care "plang din cauza brexitului", avertizeaza premierul francez

Contraatacul lui Le Pen

Marine Le Pen a respins acuzatiile premierului, sustinand ca partidul sau doreste ca Franta sa ramana in UE, dar sa o reformeze din interior. Ea sustine ca Macron incearca sa intimideze electoratul prin avertismente apocaliptice, deoarece se teme de o victorie zdrobitoare a RN-ului.

Partidul lui Le Pen a renuntat in urma cu cativa ani la ideea de Frexit – iesirea Frantei din UE – incercand astfel sa-si extinda baza electorala. Cu toate acestea, diversi analisti considera ca programul sau ar duce in mod inevitabil la excluderea Frantei din blocul comunitar.

Citeste si...
Nikki Haley scrie mesaje controversate pe munitie israeliana in zona de conflict cu Libanul

In opinia expertilor de la think tank-ul Bruegel, pozitia RN-ului fata de UE si adoptarea monedei euro reprezinta o amenintare existentiala la adresa proiectului european.

Alegatorii francezi sunt chemati la urne pe 9 si 10 iunie pentru a decide configuratia viitorului Parlamentului European. Votul va reprezenta un test major pentru partidele pro si anti-UE din Franta, cu potentiale repercusiuni la nivel continental.

Sursa imaginii: Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: Brexit Franta alegeri europene Marine Le Pen

*Articolul se bazeaza pe declaratiile premierului francez Gabriel Attal si pe analize de experti, precum si pe sondaje de opinie recente din Marea Britanie si Franta.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Alegatorii extremei drepte risca sa devina precum britanicii care "plang din cauza brexitului", avertizeaza premierul francez