28.5 C
București
18 iunie 2024

Alegeri locale 2024: Sute de nereguli electorale semnalate in primele ore de la deschiderea urnelor

Citeste si ...

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunta ca in primele ore de la deschiderea urnelor pentru alegerile locale si europarlamentare din 9 iunie 2024 au fost sesizate peste 1000 de posibile incidente electorale. Potrivit purtatorului de cuvant al MAI, Monica Dajbog, sunt deschise deja 11 dosare penale si au fost aplicate 17 sanctiuni contraventionale.

Nereguli semnalate in mai multe judete

In judetul Dolj, un barbat a reclamat ca a primit mai multe buletine de vot decat avea dreptul. La Ploiesti, s-a sesizat ca pe o strada se ofera bani alegatorilor pentru a vota un anumit candidat. In Maramures si Vrancea au fost promisiuni de recompensare a alegatorilor care voteaza in favoarea unor partide.

De asemenea, intr-o sectie din judetul Tulcea un alegator a reclamat ca i-a fost luat actul de identitate pentru a fi impiedicat sa voteze. S-a deschis dosar penal pentru impiedicarea exercitarii drepturilor electorale. Alte situatii au vizat cetateni care au incercat sa voteze desi aveau interdictie sau erau cetateni straini fara drept de vot.

Alegeri locale 2024: Sute de nereguli electorale semnalate in primele ore de la deschiderea urnelor
Alegeri locale 2024: sute de nereguli electorale semnalate in primele ore de la deschiderea urnelor

Fotografii in cabinele de vot in Capitala

In Bucuresti, Politia a fost sesizata ca intr-o sectie din Sectorul 1 un barbat ar fi realizat o fotografie in cabina de vot. Barbatul a sustinut ca a facut fotografia din greseala.

Sute de sesizari in ultimele 24 de ore

MAI precizeaza ca in total, in ultimele 24 de ore, au fost primite 665 de sesizari de incidente electorale, marea majoritate vizand continuarea campaniei electorale si posibile fapte de corupere a alegatorilor. S-au aplicat aproape 100 de amenzi in valoare totala de peste 100.000 lei si s-au deschis 107 dosare penale inainte de deschiderea urnelor.

La scrutinul de duminica sunt asteptati la urne cetatenii romani cu drept de vot, inclusiv cei care implinesc 18 ani chiar in ziua alegerilor, precum si cetatenii UE cu resedinta in Romania. Pentru alegerile locale alegatorii pot vota doar la sectiile la care sunt arondati cu domiciliul sau resedinta, in timp ce la europarlamentare se poate vota la orice sectie.

Autoritatile fac apel la cetateni sa semnaleze orice posibila neregula sau incercare de influentare a votului. MAI avertizeaza ca orice tentativa de fraudare a alegerilor va fi sanctionata conform legii. Ramane de vazut cum vor decurge lucrurile pe parcursul zilei si care vor fi rezultatele finale ale acestor alegeri cu miza importanta pentru viitorul comunitatilor locale si al Romaniei in Uniunea Europeana.

Articolul a fost documentat cu informatii din comunicarile oficiale ale MAI si pe baza relatarilor din presa.

Citeste si...
Functionara corupta care a luat mita "in disperare de cauza"

Distribuie acest articol pentru a tine la curent pe toata lumea cu desfasurarea scrutinului! Cum vi se pare ca decurg alegerile pana acum? Asteptam parerile voastre in comentarii.

Sursa imaginii: Hepta

Subiecte abordate in articol: alegeri locale 2024, nereguli electorale, coruperea alegatorilor, dosare penale

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Alegeri locale 2024: Sute de nereguli electorale semnalate in primele ore de la deschiderea urnelor