21.7 C
București
6 octombrie 2024

Reguli de respectat si sanctiuni la alegerile locale si europarlamentare din 9 iunie 2024

Citeste si ...

Duminica, 9 iunie 2024, romanii sunt asteptati la urne pentru a-si alege reprezentantii in consiliile locale si judetene, primarii, precum si pe cei 33 de europarlamentari care vor reprezenta Romania in Parlamentul European in urmatorii 5 ani. Aceste alegeri vin cu o serie de reguli stricte pe care alegatorii trebuie sa le respecte cu sfintenie, pentru a evita sanctiunile prevazute de lege.

Documentele necesare pentru a putea vota

Pentru a putea vota la alegerile locale si europarlamentare, cetatenii romani trebuie sa prezinte la sectia de votare unul dintre urmatoarele documente de identitate valabile:

  • cartea de identitate (inclusiv cea electronica)
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pasaportul diplomatic (inclusiv cel electronic)
  • pasaportul de serviciu (inclusiv cel electronic)
  • pasaportul simplu (inclusiv cel electronic)
  • pasaportul simplu temporar
  • carnetul de serviciu militar (pentru elevii din scolile militare)

Romanii din strainatate pot vota la alegerile europarlamentare in baza unuia dintre documentele mentionate mai sus. In schimb, la alegerile locale pot vota doar cetatenii cu domiciliul sau resedinta in localitatea respectiva. Chiar daca se afla intr-o alta localitate din acelasi judet, acestia nu pot vota doar pentru consiliul judetean sau presedintele consiliului judetean.

Cum se aplica corect stampila pe buletinul de vot

Reguli de respectat si sanctiuni la alegerile locale si europarlamentare din 9 iunie 2024

Odata intrati in cabina de vot, alegatorii primesc cate un buletin pentru fiecare tip de scrutin. Pentru ca votul sa fie validat, stampila cu mentiunea „VOTAT” trebuie aplicata in interiorul unui singur patrulater de pe fiecare buletin, corespunzator optiunii de vot.

Atentie! Buletinele care au stampila aplicata pe mai multe patrulatere sau in afara acestora vor fi declarate nule. De asemenea, alegatorii trebuie sa pozitioneze stampila cu grija, astfel incat intentia de vot sa fie clara si sa nu dea nastere la interpretari la numararea voturilor.

Sanctiuni pentru incalcarea regulilor electorale

Legislatia in vigoare prevede amenzi usturatoare pentru persoanele care incalca regulile in ziua alegerilor. Printre faptele sanctionate se numara:

  • Inscrierea cu intentie a unui alegator pe mai multe liste electorale sau inscrierea fictiva a unor persoane: amenda intre 2.200 si 3.000 de lei (la locale), respectiv 4.500 si 10.000 de lei (la europarlamentare)
  • Continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei, inclusiv in ziua votului: amenda intre 2.200 si 3.000 de lei
  • Comercializarea de bauturi alcoolice in timpul adunarilor electorale sau in ziua scrutinului: amenda intre 2.200 si 3.000 de lei
  • Impiedicarea accesului persoanelor autorizate in sectia de votare: amenda intre 600 si 1.000 de lei
  • Prezenta altor persoane in cabina de vot sau fotografierea/filmarea buletinului de vot: amenda intre 600 si 1.000 de lei (la locale)
  • Tiparirea neautorizata a buletinelor de vot: amenda intre 4.500 si 10.000 de lei (la europarlamentare)
Citeste si...
Romania primeste avertisment de la Comisia Europeana: Deficitul bugetar, cel mai mare din UE

Alegerile de duminica reprezinta un moment crucial pentru democratia romaneasca. Prin votul lor, cetatenii isi aleg reprezentantii care le vor gestiona treburile publice la nivel local si european in urmatorii ani. Este esential ca procesul electoral sa se desfasoare corect si transparent, cu respectarea stricta a regulilor, pentru ca rezultatul scrutinului sa reflecte vointa reala a alegatorilor.

Fiecare vot conteaza, asa ca romani sunt indemnati sa iasa la urne in numar cat mai mare si sa isi exprime optiunea in mod responsabil si informat. Doar asa ne putem asigura ca persoanele si partidele care ne vor reprezenta sunt cele mai potrivite sa ne apere interesele si sa contribuie la bunastarea comunitatilor noastre.

Distribuie acest articol pentru a-i informa si pe altii despre regulile esentiale pe care trebuie sa le respecte la votare! Nu uita sa lasi un comentariu cu impresiile si asteptarile tale legate de acest scrutin crucial.

Sursa imaginii: Unsplash

Subiecte abordate in articol: alegeri locale 2024, alegeri europarlamentare 2024, reguli vot, sanctiuni incalcare reguli electorale

Sursele de informare folosite: legislatia electorala actualizata, site-ul oficial al Biroului Electoral Central, informatii de pe portalul avocatnet.ro

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri