28.5 C
București
19 iunie 2024

Alerta de sanatate: Nestlé retrage circa 40 de milioane de sticle de apa minerala, posibil contaminate cu fecale

Gigantul Nestlé a fost nevoit să distrugă 40 mil. sticle de apă Perrier, posibil contaminate cu bacterii fecale, după ploi abundente în Franța. Autoritățile cercetează practici ilegale anterioare ale companiei.

Citeste si ...

Din cauza unei potentiale contaminari cu bacterii fecale, inclusiv E. coli, gigantul alimentar Nestlé a fost nevoit sa opreasca temporar productia faimoasei ape minerale Perrier si sa distruga aproximativ 40 de milioane de sticle.

Motivul contaminarii este reprezentat de scurgerile de ape subterane infestate care au poluat izvoarele de apa dupa ploi abundente in sudul Frantei. Autoritaţile au intervenit prompt, prefectura din departamentul Gard ordonand inchiderea temporara a fabricii de imbuteliere Nestlé din Vergèze pentru a evita orice risc pentru sanatatea publica, relateaza portalul german Chip.de.

Admiterea contaminarii dupa negari initiale

Initial, intr-un comunicat public din 22 mai, Nestlé s-a referit la o vaga „modificare microbiologica punctuala” a apei, fara a dezvalui numarul exact al sticlelor afectate de contaminare. Ulterior, un reprezentant sindical a estimat cifra de 40 de milioane de sticle care trebuie distruse.

Compania a insistat ca toate sticlele de apa Perrier deja comercializate pe piata sunt sigure pentru consum, incercand sa minimizeze ingrijorarile consumatorilor.

Alerta de sanatate: nestlé retrage circa 40 de milioane de sticle de apa minerala, posibil contaminate cu fecale
Alerta de sanatate: nestlé retrage circa 40 de milioane de sticle de apa minerala, posibil contaminate cu fecale

Istoria recenta cu acuze de practici ilegale

Scandalul contaminarii ape minerale vine dupa ce, in ianuarie 2024, Nestlé a fost aspru criticata pentru tratarea ilegala cu dezinfectanti a apei de izvor Perrier. Compania a recunoscut ca folosea carbune activ si raze UV pentru „a asigura siguranta alimentara”, masuri interzise pentru apele de izvor care se vand ca atare.

O comisie parlamentara din 2022 a confirmat ca dezinfectarea ilegala a apelor de izvor era o practica raspandita in industria apelor imbuteliate din Franta. Cu toate acestea, raportul anchetei a ramas confidential.

Schimbari de reglementari „pe furis” in favoarea industriei

Pe fondul schimbarilor climatice si al poluarii crescande, autoritatile franceze au modificat apoi „pe furis” legile si au permis utilizarea microfiltrelor de catre producatori. Aceasta masura este acum criticata si dezbatuta, dupa ce studii recente indica potentiala problema a microplasticelor din apa imbuteliata, ce ar putea proveni chiar de la microfiltreledateaprobate.

Conform ziarului francez Le Monde, contaminarea izvoarelor cu bacterii fecale nu este un caz izolat in Franta. Pericolele legate de calitatea si siguranta apelor minerale se inmultesc.

Citeste si...
Polonia ridica restrictiile si permite Ucrainei sa atace tinte in Rusia cu arme NATO

Avand in vedere riscurile grave pentru sanatatea consumatorilor, este important ca autoritatile sa mentina standarde stricte si sa impuna transparenta totala producatorilor industriali, chiar daca schimbarile climatice afecteaza izvoarele de apa. Sanatatea publicanu ar trebui niciodata compromisa in favoarea profiturilor companiilor.

Imparte acest articol pentru a constientiza problema contaminarii apei minerale imbuteliate! Lasa un comentariu cu parerea ta.

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: alerta sanatate apa contaminata apa minerala retragere piata

Articolul se bazeaza pe informatii de la surse credibile precum portalul Chip.de, comisia parlamentara franceza, ziarul Le Monde si reprezentanti sindicali.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Alerta de sanatate: nestlé retrage circa 40 de milioane de sticle de apa minerala, posibil contaminate cu fecale