Din cauza unei potentiale contaminari cu bacterii fecale, inclusiv E. coli, gigantul alimentar Nestlé a fost nevoit sa opreasca temporar productia faimoasei ape minerale Perrier si sa distruga aproximativ 40 de milioane de sticle.
Motivul contaminarii este reprezentat de scurgerile de ape subterane infestate care au poluat izvoarele de apa dupa ploi abundente in sudul Frantei. Autoritaţile au intervenit prompt, prefectura din departamentul Gard ordonand inchiderea temporara a fabricii de imbuteliere Nestlé din Vergèze pentru a evita orice risc pentru sanatatea publica, relateaza portalul german Chip.de.
Admiterea contaminarii dupa negari initiale
Initial, intr-un comunicat public din 22 mai, Nestlé s-a referit la o vaga „modificare microbiologica punctuala” a apei, fara a dezvalui numarul exact al sticlelor afectate de contaminare. Ulterior, un reprezentant sindical a estimat cifra de 40 de milioane de sticle care trebuie distruse.
Compania a insistat ca toate sticlele de apa Perrier deja comercializate pe piata sunt sigure pentru consum, incercand sa minimizeze ingrijorarile consumatorilor.
Istoria recenta cu acuze de practici ilegale
Scandalul contaminarii ape minerale vine dupa ce, in ianuarie 2024, Nestlé a fost aspru criticata pentru tratarea ilegala cu dezinfectanti a apei de izvor Perrier. Compania a recunoscut ca folosea carbune activ si raze UV pentru „a asigura siguranta alimentara”, masuri interzise pentru apele de izvor care se vand ca atare.
O comisie parlamentara din 2022 a confirmat ca dezinfectarea ilegala a apelor de izvor era o practica raspandita in industria apelor imbuteliate din Franta. Cu toate acestea, raportul anchetei a ramas confidential.
Schimbari de reglementari „pe furis” in favoarea industriei
Pe fondul schimbarilor climatice si al poluarii crescande, autoritatile franceze au modificat apoi „pe furis” legile si au permis utilizarea microfiltrelor de catre producatori. Aceasta masura este acum criticata si dezbatuta, dupa ce studii recente indica potentiala problema a microplasticelor din apa imbuteliata, ce ar putea proveni chiar de la microfiltreledateaprobate.
Conform ziarului francez Le Monde, contaminarea izvoarelor cu bacterii fecale nu este un caz izolat in Franta. Pericolele legate de calitatea si siguranta apelor minerale se inmultesc.
Avand in vedere riscurile grave pentru sanatatea consumatorilor, este important ca autoritatile sa mentina standarde stricte si sa impuna transparenta totala producatorilor industriali, chiar daca schimbarile climatice afecteaza izvoarele de apa. Sanatatea publicanu ar trebui niciodata compromisa in favoarea profiturilor companiilor.
Imparte acest articol pentru a constientiza problema contaminarii apei minerale imbuteliate! Lasa un comentariu cu parerea ta.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: alerta sanatate apa contaminata apa minerala retragere piata
Articolul se bazeaza pe informatii de la surse credibile precum portalul Chip.de, comisia parlamentara franceza, ziarul Le Monde si reprezentanti sindicali.