23.8 C
București
17 iunie 2024

Papa Francisc a folosit o insulta homofoba in timpul unei intalniri cu episcopii italieni

Suveranul Pontif a folosit un termen jignitor în timpul unei întâlniri cu episcopii italieni, provocând reacții furioase din partea comunității LGBTQ. Află detaliile controversate.

Citeste si ...

In cadrul unei intalniri private cu episcopii italieni de saptamana trecuta, Papa Francisc ar fi folosit o insulta homofoba in timp ce discuta despre admiterea barbatiilor homosexuali in preotie. Potrivit relatarilor din presa, Papa in varsta de 87 de ani a facut remarca jignitoare atunci cand a fost intrebat daca barbatii gay ar trebui sa li se permita sa se pregateasca pentru preotie, cu conditia sa ramana celibatari.

Cotidianele italiene La Repubblica si Corriere della Sera au raportat luni ca Papa Francisc a folosit o expresie derogativa in timpul intalnirii private de pe 20 mai, cand i s-a pus acea intrebare. Suveranul Pontif a declarat ca barbatii homosexuali nu ar trebui lasati sa devina preoti, glumind ca exista „prea multi ‘frociaggine'” deja in unele seminarii. Termenul insultat folosit, ‘frociaggine’, se traduce aproximativ prin „f****t”.

Potrivit Corriere della Sera, unii dintre cei prezenti au simtit ca Papa, a carui limba materna este spaniola, s-ar putea sa nu fi realizat cat de ofensatoare este acea expresie. Incidentul presupus, despre care a raportat initial site-ul de barfe politice Dagospia, ar fi avut loc pe 20 mai, cand Conferinta Episcopilor Italieni a deschis o adunare de patru zile.

Pozitia Vaticanului fata de LGBTQ si casatoriile gay

Desi Papa Francisc a insistat in repetate randuri ca Biserica Catolica ar trebui sa fie deschisa fata de toti, inclusiv fata de comunitatea LGBTQ, doctrina oficiala a Vaticanului considera in continuare ca actele homosexuale sunt „in mod intrinsec dezordonate”. Anul trecut, Papa a criticat legislatiile care incrimineaza homosexualitatea si a declarat ulterior ca preotii pot oficia binecuvantari pentru cuplurile de acelasi sex in anumite conditii.

ȚaraIncrimineaza activitatea homosexuala consensualaPedepse pana la moarte
IranDaDa
Arabia SauditaDaDa
YemenDaDa
NigeriaDaUnele state
SomaliaDaNespecificat

Conform The Human Dignity Trust, in prezent 67 de tari sau jurisdictii la nivel mondial incrimineaza activitatea sexuala consensuala intre persoane de acelasi sex, 11 dintre acestea putand impune sau aplicand pedeapsa cu moartea. Chiar si acolo unde legislatia nu este aplicata, expertii spun ca aceasta contribuie la hartuirea, stigmatizarea si violenta impotriva persoanelor LGBTQ.

Citeste si...
Presedintele Putin ameninta "state mici si foarte populate" din Europa in cazul atacurilor pe teritoriul rus

Contextul presupusei insultari folosite de Papa

Papa francisc a folosit o insulta homofoba in timpul unei intalniri cu episcopii italieni
Papa francisc a folosit o insulta homofoba in timpul unei intalniri cu episcopii italieni

Dagospia, site-ul italian de barfe politice, a fost primul care a raportat incidentul presupus al insultei folosite de Papa saptamana trecuta. Conform relatarilor, atunci cand a fost intrebat daca barbatii homosexuali ar trebui sa poata urma cursurile de pregatire pentru preotie cu conditia de a ramane celibatari, Papa Francisc a raspuns prin negativ si a glumit ca exista deja „prea multi ‘frociaggine'” in unele seminarii.

Termenul italian „frociaggine” este considerat extrem de jignitor si ofensator fata de persoanele gay. Intr-o traducere aproximativa in limba engleza, ar insemna ceva similar cu expresia vulgara „f****ti”.

Unii dintre cei prezenti la intalnirea privata cu Papa au raportat ca Suveranul Pontif, a carui limba nativa este spaniola, este posibil sa nu fi realizat cat de ofensiva era acea expresie folosita. Cu toate acestea, remarca a provocat un val de critici si indignare in randul organizatiilor pentru drepturile omului si al comunitatii LGBTQ.

„Este profund dezamagitor si insultator sa auzi un astfel de limbaj ostil si plin de prejudecati chiar de la cel mai inalt nivel al Bisericii Catolice”, a declarat Alphonso David, presedintele Campaniei pentru Drepturile Omului, una dintre cele mai mari organizatii LGBTQ din SUA.

Vatican nu a comentat incidentul

Pana in prezent, Vaticanul nu a oferit niciun comentariu oficial cu privire la incidentul presupus si la remarca ofensatoare atribuita Papei Francisc. Reprezentantii institutiei au refuzat sa confirme sau sa infirme relatarile din presa.

Aceasta situatie a readus in prim-plan contradictiile si tensiunile existente intre mesajele progresiste si pline de compasiune ale Papei Francisc fata de comunitatea LGBTQ si doctrina rigida, conservatoare a Bisericii Catolice privind homosexualitatea.

„In ultimii ani, Papa a facut unele declaratii care pareau sa extinda mana de bun venit comunitatii LGBTQ, insa incidentul de saptamana trecuta arata cat de fragila este acea compasiune aparenta si cat de adanc inradacinate raman prejudecatile in invataturile Bisericii”, a comentat Sarah McBride de la Centrul pentru Progres American.

Citeste si...
Proiectul de debarcader american de 320 milioane $ pentru furnizarea de ajutor in Gaza, o incercare esuata

Precedente si critici anterioare

Incidentul presupus al insultei folosite de Papa nu este prima data cand Francisc atrage critici pentru atitudini considerate ostile fata de comunitatea LGBTQ. In 2018, intr-un document privind instruirea spirituala a viitoarelor cadre bisericesti, Papa descria conceptul „colonizarii ideologice” si avertiza ca ingaduinta fata de „modele de gandire provenite din curentele ideologice contemporane prezente in mass-media” ar putea „deschide poarta relativismului”.

Printre exemplele enumerate in acel document se numara „teoria gender”, care a fost descrisa drept una dintre tendintele „deriziunii crestine”. Documentul a fost criticat dur de asociatiile pentru drepturi civile, care au interpretat pasajul drept o respingere a identitatilor transgender.

De asemenea, in 2021, Congregatia pentru Doctrina Credinta a Vaticanului a publicat un document prin care respingea binecuvantarea uniunilor homosexuale de catre preoti, considerand ca „nu se poate aproba sau binecuvanta in vreun fel practicile ce implica un comportament imoral”. Decizia a provocat dezamagire si critici in randul grupurilor LGBTQ si a unor clerici reformatori din interiorul Bisericii.

In contextul acestor declaratii si pozitii anterioare ale Vaticanului, presupusa insulta folosita saptamana trecuta de Papa Francisc a starnit reactii de indignare si acuzatii de ipocrizie din partea organizatiilor de aparare a drepturilor omului si a comunitatii LGBTQ.

„Paradoxal, Papa care se presupunea a fi cel mai progresist si tolerant pana acum, pastreaza multe dintre prejudecatile si limbajul ostil inradacinat in doctrina oficiala a Bisericii.” a declarat Sarah Kate Ellis, presedinta GLAAD.

Perspectiva pentru viitor asupra situatiei comunitatii LGBTQ in Biserica Catolica

In pofida acestor incidente controversate, unii analisti spun ca Papa Francisc a reprezentat totusi o voce mai moderata si deschisa fata de comunitatea LGBTQ decat predecesorii sai. Insa pentru o schimbare adevarata a atitudinilor in randul conducerii Bisericii, va fi nevoie de mai mult de simple gesturi simbolice si declaratii de bunavoinţa ocazionale.

Multi activisti pentru drepturile omului pledeaza pentru revizuiri ale doctrinei oficiale, prin acceptarea relatiilor consensuale intre persoane de acelasi sex si eventuala recunoastere a casatoriilor gay. Cu toate acestea, este putin probabil ca aceste schimbari majore sa aiba loc in timpul pontificatului actualui Papa, in varsta de 87 de ani.

Citeste si...
Netanyahu avertizeaza: Israelul este pregatit pentru o "operatiune foarte intensa" la frontiera cu Libanul

Asadar, chiar daca Papa Francisc a fost considerat initial un progresist si un reformator deschis spre toleranta si incluziune, controverse precum cea din saptamana trecuta sugereaza ca prejudecatile si atitudinile conservatoare in interiorul Bisericii persista. Ramane de vazut daca viitorul papa si noua conducere a Vaticanului vor face pasi concreti pentru a aborda aceste probleme si a implini promisiunea de deschidere deplina fata de comunitatea LGBTQ.

Distribuiti acest articol si lasati un comentariu mai jos pentru a va impartasi opiniile si perspectivele despre acest subiect important!

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Biserica Catolica, LGBTQ, homofobia, Papa Francisc

Informatiile din acest articol s-au bazat pe rapoartele de presa ale ziarelor La Repubblica, Corriere della Sera si site-ului Dagospia din Italia, precum si pe comunicate ale unor organizatii pentru drepturi civile si LGBTQ.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Papa francisc a folosit o insulta homofoba in timpul unei intalniri cu episcopii italieni