Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Scandal monstru intr-o banca din Gorj! O angajata a inchis sute de credite in numele clientilor, insumand peste 1 milion de lei. Ancheta procurorilor a scos la iveala reteaua frauduloasa care a inselat banca de 3 ani.
In dimineata zilei de luni, 27 mai 2024, opt perchezitii domiciliare au avut loc in judetul Gorj, ca parte a unui dosar penal deschis pentru inselaciune continuata. Operatiunea coordonata de procurori a luat prin surprindere o retea infractionala la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) din Targu Jiu.
Conform anchetatorilor, A.R., o angajata a CAR, este suspectata ca a falsificat peste 60 de contracte de imprumut pe numele a 53 de clienti ai bancii, intr-un interval de peste un an – din 2023 pana in ianuarie 2024. Femeia ar fi utilizat inscrisuri false precum adeverinte de venit, cupoane de pensii si acte de identitate pentru a obtine ilegal imprumuturi in valoare de peste 886.000 de lei.
Documente False pentru Credite Ilegale
Parchetul sustine ca A.R. si presupusii ei complici, B.R.A. si I.V.A., au indus in eroare in mod intentionat reprezentantii institutiei de credit in scopul obtinerii unui castig patrimonial necuvenit:
„Suspecta A.R., in calitate de operator de ghiseu in cadrul Asociatiei C.A.R. L…., cu punct de lucru in municipiul Targu Jiu, in cursul anului 2023, pana in luna ianuarie 2024, a intocmit in fals un numar de 63 de contracte de imprumut pe numele a 53 de persoane de pe raza judetului Gorj, folosindu-se in acest sens de documente falsificate, respectiv adeverinte de venit, cupoane de pensie si acte de identitate, puse la dispozitie de catre suspectii B.R.A. si I.V.A.”
Perchezitii au avut loc in localitatile Targu Jiu, Rovinari, Balesti, satul Cornesti si Pestisani, intr-un dosar ce vizeaza infractiuni precum inselaciune continuata, fals material in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals informatic.
Complicii Obtineau si ei Bani din Frauda Bancara
Cei trei suspecti au fost adusi la audieri de anchetatori. In timp ce A.R. este acuzata de inselaciune continuata, ceilalti doi complici, B.R.A. si I.V.A., sunt cercetati pentru complicitate la aceasta infractiune grava.
Se pare ca reteaua functiona astfel: A.R. folosea documentele false furnizate de complici pentru a obtine credite in numele clientilor bancii, sumele de bani fiind ulterior impartite intre cei trei.
Aceasta schema frauduloasa a dus la un prejudiciu urias pentru banca, estimat la peste 886.000 de lei, potrivit procurorilor.
Autoritatile investigheaza in continuare amploarea completa a acestui caz si identifica potentiale victime suplimentare. Este neclar daca angajatii superiori ai bancii ar fi putut fi implicati sau ar fi trebuit sa sesizeze activitatile suspecte ale retelei.
In timp ce ancheta se desfasoara, scandalul servestedrept un memento al importantei securitatii si verificarilor amanuntite in institutiile financiare. Cazul ilustreaza cat de usor sistemele pot fi compromise cand indivizi lacomi si lipsa de scrupule cauta sa profite de pe urma altora.
Și tu ai fi putut fi victima unei astfel de fraude bancare? Lasa un comentariu mai jos cu parerea ta despre acest caz socant.
Articolul se bazeaza pe informatiile furnizate de autoritatile de ancheta si presa locala
Subiecte abordate: Frauda bancara, Inselaciune, Documente false, Retea infractionala, Scandaluri financiare