Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, in conformitate cu legislatia aplicabila, doar in limita a 120 de caractere.
In eforturile de a ajuta Ucraina sa respinga invazia rusa, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a facut luni un apel controversat catre aliatii occidentali. Acesta i-a indemnat sa ridice unele restrictii care impiedica fortele ucrainene sa atace tinte militare situate pe teritoriul rus.
Potrivit liderului NATO, Ucraina are in prezent „mainile legate” deoarece exista restrictii privind modul in care poate folosi armele furnizate de aliati. Stoltenberg a subliniat ca luptatorii ucraineni sunt atacati din teritoriul rus, dar nu pot riposta:
„Vedem ca in zona Harkov linia frontului şi graniţa sunt aproape in acelaşi loc, iar Ucraina nu poate ataca tinte militare pe teritoriul Rusiei. Asta inseamna ca mainile ucrainenilor sunt legate. Sunt atacati de pe teritoriul Rusiei si nu pot raspunde, deoarece exista restrictii cu privire la modul in care pot folosi armele.”
Punctul de vedere al NATO: Atacurile pe teritoriul Rusiei sunt auto-aparare
Stoltenberg a sustinut ca atacarea unor tinte militare legitime pe teritoriul agresorului face parte din auto-aparare. Prin urmare, a sugerat ca este momentul potrivit pentru aliati sa ia in considerare „ridicarea unora dintre restrictiile existente” asupra armelor furnizate Ucrainei.
Intrebat daca sprijina atacuri ucrainene asupra Rusiei, inclusiv lovituri aeriene, secretarul general a fost clar:
„NATO ca organizatie defensiva nu poate fi parte la atacul asupra Rusiei, dar suntem pregatiti sa sprijinim Ucraina cu echipamentul de care are nevoie pentru auto-aparare.”
Cum va afecta pozitia NATO ajutorul militar pentru Ucraina?
Stoltenberg a precizat ca Alianta intentioneaza sa discute despre modalitati de a consolida sprijinul militat pentru Ucraina la summitul care va avea loc in iulie la Washington. Un subiect central va fi agresiunea rusa.
„Cand vorbim despre ajutor militar, 99% a fost oferit de (tarile) Aliantei, ceea ce a permis ucrainenilor sa elibereze 50% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat la inceputul razboiului,” a afirmat Stoltenberg.
Insa el a avertizat ca intarzierea livrarii de noi arme va avea un impact negativ asupra frontului, iar Ucraina va trece prin momente foarte dificile fara sprijin pentru apararea antiaeriana. NATO trebuie sa aiba un rol mai mare in coordonarea si planificarea asistentei militare, a insistat el.
Decizia finala privind relaxarea restrictiilor pentru atacuri pe teritoriul rus ramane la latitudinea statelor aliate. Fortele ucrainene nu au putut pana acum sa loveasca adanc in spatele liniilor inamice, conflictul concentrandu-se in estul si sudul tarii. Ramane de vazut daca Occidentul va oferi Ucrainei armele cu raza lunga de actiune necesare pentru a lovi teritoriul Rusiei, mergand astfel mai departe decat a facut-o pana acum in sprijinirea efortului de razboi al Kievului.
Un apel indraznet de a intensifica razboiul sau o evolutie fireasca in sprijinirea Ucrainei? Impartasiti-va parerea in sectiunea de comentarii si distribuiti pentru a contribui la dezbaterea publica.
Sursa imaginii: [Getty Images]
Subiecte abordate in articol: NATO, Ucraina, Rusia, razboi, politica externa
Articolul se bazeaza pe declaratiile facute de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, conform relatarilor agentiei de stiri EFE si Agerpres.