26.6 C
București
25 iunie 2024

Angajatii vor pierde sute de lei din salariu dupa impozitarea voucherelor de vacanta cu 20%

Impozitarea cu 20% a voucherelor de vacanță va duce la pierderi salariale de sute de lei pentru angajații bugetari. Sindicatele cer soluții echitabile.

Citeste si ...

Angajatii bugetari vor pierde sute de lei din salariu dupa ce autoritatile au decis sa impoziteze voucherele de vacanta cu 20%. Aceasta masura se va aplica incepand din acest an, odata cu majorarea valorii voucherelor de la 1.450 de lei la 1.600 de lei.

Cornelia Popa Stavri, presedintele Sindicatului Independent din Invaţamantul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI), a explicat pentru edupedu.ro ca suma retinuta va fi de 320 de lei si va fi dedusa din salariile angajatilor inainte de incarcarea voucherelor pe card.

Cum se calculeaza impozitul pe voucherele de vacanta

Impozitarea voucherelor de vacanta se va face similar cu veniturile salariale, aplicandu-se un impozit pe venit de 10% si o contributie la asigurarile sociale de sanatate de 10%. Concret, pentru vouchere in valoare de 1.600 de lei, impozitul total va fi de 320 de lei (20% din suma totala).

Aceasta suma va fi retinuta din salariul angajatilor inainte ca voucherele sa fie incarcate pe cardul de salarii. Practic, angajatii vor primi in final vouchere in valoare de 1.280 de lei, cu 25 de lei mai putin decat anul trecut, cand valoarea era de 1.450 de lei.

Angajatii vor pierde sute de lei din salariu dupa impozitarea voucherelor de vacanta cu 20%
Angajatii vor pierde sute de lei din salariu dupa impozitarea voucherelor de vacanta cu 20%

Nemultumiri in randul profesorilor

Masura a starnit nemultumiri in special in randul profesorilor, care se considera dezavantajati fata de anul precedent. Chiar daca valoarea nominala a voucherelor a crescut, sumele nete pe care le vor primi efectiv vor fi mai mici.

Sindicatele din invatamant atrag atentia ca aceasta decizie va afecta puterea de cumparare a angajatilor din sistemul bugetar si cer autoritatilor sa regandeasca modul de impozitare a acestor beneficii.

Impactul asupra industriei turistice

Impozitarea suplimentara a voucherelor de vacanta ar putea avea un impact negativ si asupra industriei turistice autohtone. Multi angajati folosesc aceste vouchere pentru a-si petrece concediile in Romania, stimuland astfel economia locala.

O scadere a valorii nete a voucherelor ar putea duce la o reducere a numarului de turisti romani care aleg destinatii interne pentru vacante. Acest lucru ar putea afecta veniturile operatorilor din turism, in special in contextul dificil generat de pandemia de COVID-19.

Citeste si...
10 Puncte-cheie din Declaratia ruso-chineza: Solicitari SUA, consolidarea legaturilor militare si energie

Nevoia unor solutii echitabile

Este nevoie de un dialog constructiv intre autoritati, sindicate si reprezentantii industriei turistice pentru a gasi solutii echitabile in privinta impozitarii voucherelor de vacanta. Pe de o parte, statul are nevoie de venituri pentru a sustine cheltuielile bugetare, insa pe de alta parte trebuie tinut cont si de impactul asupra veniturilor angajatilor si asupra economiei in general.

O posibila solutie ar putea fi aplicarea unui impozit diferentiat, in functie de valoarea voucherelor sau de nivelul de salarizare al angajatilor. De asemenea, ar putea fi luate in calcul si masuri compensatorii pentru angajatii afectati, cum ar fi deduceri fiscale suplimentare sau alte beneficii.

Ramane de vazut cum va evolua aceasta situatie si ce masuri vor fi luate in final de catre autoritati. Este insa clar ca orice decizie ar trebui sa tina cont de interesele tuturor partilor implicate si sa urmareasca gasirea unui echilibru intre nevoia de a asigura venituri bugetare si cea de a sprijini angajatii si economia in ansamblu.

Sursa imagini: Pexels

Subiecte abordate in articol: vouchere de vacanta, impozitare, salarii, turism

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole