26.6 C
București
25 iunie 2024

Aplicatia care ii ingrijoreaza pe legumicultorii din Programul Tomata: „Sa citeasca cu atentie cererea de inscriere!”

Obligația de a se înscrie în platforma SIMM pentru a primi bani prin Programul Tomata îi îngrijorează pe mulți fermieri cu cunoștințe digitale limitate. Autoritățile sunt chemate să ofere sprijin.

Citeste si ...

Cultivatorii de tomate din Romania sunt ingrijorati de o noua masura introdusa de Ministerul Agriculturii pentru Programul Tomata. In 2024, acestia sunt obligati sa se inscrie intr-o aplicatie online numita SIMM (Sistemul Informatic Integrat de Management si Monitorizare) pentru a putea beneficia de compensatiile financiare promise initial.

Potrivit unui articol din Adevarul, obligatia inscrierii in platforma SIMM reprezinta o noutate si este stipulata in cererea de inscriere pe care mii de fermieri au completat-o pana la termenul limita de 10 mai. Desi dosarele depuse pana acum sunt eligibile fara inregistrarea in SIMM, fermierii trebuie sa se inscrie in aplicatie pentru a putea primi compensatiile financiare aferente Programului Tomata.

„Trebuie sa le spunem oamenilor sa citeasca foarte bine cererea de inscriere in program, pentru ca si-au asumat pe propria raspundere ca se vor inscrie in SIMM”, avertizeaza Ion Paunel, presedintele Sindicatului Producatorilor Agricoli Olt.

Aplicatia care ii ingrijoreaza pe legumicultorii din programul tomata:
Aplicatia care ii ingrijoreaza pe legumicultorii din programul tomata: "sa citeasca cu atentie cererea de inscriere! "

Provocari legate de utilizarea platformei SIMM

Fermierii se confrunta cu provocari in ceea ce priveste utilizarea platformei SIMM, care necesita anumite cunostinte de operare. In aplicatie vor trebui sa introduca informatii detaliate despre tratamentele aplicate culturilor, cantitatile recoltate si comercializate, pe fiecare parcela in parte.

Reprezentantii Directiei Agricole Judetene Olt recunosc ca majoritatea fermierilor nu se vor descurca singuri in utilizarea SIMM, chiar daca Ministerul Agriculturii pune la dispozitie un ghid detaliat.

„Ceea ce ni se spune sa facem, o sa facem, dar deocamdata, ca sa-i inrolam noi, la momentul acesta, nu avem cum. Este un volum foarte mare de munca,” a declarat Mihaela Mares, directorul adjunct al DAJ Olt.

Potrivit statisticilor, judetul Olt ocupa in 2024 primul loc la numarul de dosare primite in Programul Tomata, cu peste 8.400 de cereri, cele mai multe de la lansarea programului.

Solutii propuse pentru inscrierea in SIMM

Avand in vedere dificultatile intampinate de fermieri, au fost propuse cateva solutii pentru a facilita inscrierea in platforma SIMM:

  1. Implicarea structurilor asociative: Formele asociative ale fermierilor au solicitat Ministerului Agriculturii aprobarea unei perioade de acomodare, cu un esantion de fermieri care sa se inroleze in SIMM pentru ciclul I al Programului Tomata.
  2. Sprijinul primariilor: Personalul din primarii care se ocupa de Registrul Agricol ar putea fi implicat in procesul de inregistrare a fermierilor in aplicatia SIMM.
  3. Asistenta din partea autoritatilor agricole: Desi resursele sunt limitate, Directiile Agricole Judetene ar putea oferi asistenta fermierilor pentru inscrierea in SIMM, dupa finalizarea altor sarcini prioritare.
Citeste si...
Neplata impozitelor si contributiilor cu retinere la sursa: ANAF a trimis peste 8.000 de sesizari la Politie in 2024, cu 41% mai mult decat in 2023

Situatia este diferita in alte judete ale tarii, unde numarul cererilor depuse in Programul Tomata este mai mic, ceea ce ar facilita sprijinul din partea autoritatilor agricole locale pentru utilizarea platformei SIMM.

Aplicatia care ii ingrijoreaza pe legumicultorii din programul tomata:
Aplicatia care ii ingrijoreaza pe legumicultorii din programul tomata: "sa citeasca cu atentie cererea de inscriere! "

Compensatiile financiare pentru cultivatorii de tomate

In 2024, fermierii inscrisi in Programul Tomata vor primi 1.500 de euro in prima etapa, cu speranta ca aceasta suma sa fie suplimentata ulterior pana la 3.000 de euro, nivelul acordat in anii precedenti pentru cultivarea tomatelor in spatii protejate.

Compensatiile financiare vor fi acoperite din fondurile disponibile pentru sprijinirea fermierilor afectati de razboiul din Ucraina. Primii 1.500 de euro ar trebui sa intre in conturile fermierilor pana la sfarsitul lunii iunie.

Producatorii agricoli romani sunt pusi in fata unei provocari tehnologice pe care trebuie sa o depaseasca pentru a putea beneficia de compensatiile financiare promovate de Programul Tomata. Inscrierea in platforma SIMM reprezinta o conditie esentiala, iar autoritatile si structurile asociative sunt chemate sa ofere sprijin ferm pentru a evita situatii de excluziune a fermierilor cu cunostinte digitale limitate. O perioada de tranzitie si un ajutor concret ar putea contribui la implementarea cu succes a acestei masuri.

Sursa: Adevarul

Sursa imagini: Unsplash

Subiecte abordate in articol: tomate, program guvernamental, fermieri, compensatii financiare, platforme online

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole